Fredrik Nilson Podcasts

  • Berättelsen om låtskrivartalangen från Smoky Mountains som blivit älskad av hela USA.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hollywood september 2017. Det är Emmygala och på scen står tre kvinnliga giganter, som för 40 år sedan gjorde succé med dramakomedin "9 to 5". Till höger står aktivisten och Hollywoodroyaltyn Jane Fonda, till vänster den feministiska skådisen och komikern Lily Tomlin och i mitten står Dolly Parton.

    Det har gått knappt ett år sedan USA fick en ny kontroversiell president och under kvällens gång har skådiseliten visat enad front mot fastighetsmogulen som nu bor i vita huset.

    När Jane Fonda och Lily Tomlin, två av Hollywoods mest politiskt aktiva skådisar, står på scen sker inget undantag.

    De jämför Donald Trump med den sexistiska och idiotförklarade chefen i "9 to 5".

    – Back in the 80’s we refused to be controlled by a sexist, hypocritical bigot and today we still refuse to be controlled by a sexist hypocritical bigot, säger Jane Fonda.

    Publiken jublar, men inte Dolly. Hennes ögon är uppspärrade. Hon ser chockad ut och frågan är hur Dolly, som gjort sig känd för att aldrig ta politisk ställning, ska ta sig ur den här situationen.

    Dolly tar till sin vanligaste avledningstaktik, hon skämtar om sina bröst och så är publiken med ens Dollys igen. En sak står klar, efter 50 år på scen är Dolly en av få symboler som landet USA kan enas kring. Alla älskar Dolly.

    P3 Musikdokumentär om Dolly Parton är berättelsen om den fattiga flickan från bergen som tagit över världen med sin musik och blivit en av världens mest inflytelserika personer.

    Medverkande: Anna Andersson, Maja Francis och Kikki Danielsson.

    Dokumentären är gjord av Hanna Frelin år 2021.
    Producent är Joanna Korbutiak.
    Exekutiv producent är Vendela Lundberg.
    Tekniker är Fredrik Nilson.
    P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

    En av de främsta källorna till programmet är biografin "En smart blondin- boken om Dolly Parton" av Stephen Miller.

    Ljudklippen i dokumentären kommer från Emmygalan, Australia 60 minutes, Bobby Lords TV-show, Porter Wagoners TV-show, podcasten Dolly Partons America från WNYC radio, Dick Clarks live Wednesday show, Barbara Walters ABC News, Amerikanska filminstitutet, filmen ”9 to 5” och The Dolly show på ABC.

  • Det här är berättelsen om gatuhustlern som lyckades bli den första hiphopmiljardären.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är den 25 november 2003 och det ökända Madison square garden är fullsatt. När konserten ska börja släcks arenan ner och en ensam strålkastare lyser upp mot taket. Publikens blickar följer efter ljuset och får se en vit basket-tröja hissas. Det är så man gör när en spelare ska gå i pension men istället för en basketspelares namn står i röd text Roc-A-Fella och nummer ett. Det här är inte bara en konsert det är Jay-Zs stora avskedsfest.

    Jay-Z har genom åren sett flera rappares karriärer ta slut. De som inte dött på grund av gatuvåldet har istället ansetts för gamla för att rappa. Nu har har åren börjat komma ikapp även Jay-Z och han tänker inte lämna sitt öde åt slumpen. Kungen av New York ska, 34 år gammal, gå i pension.

    Kvällen är stjärnspäckad med artister som Missy Elliot, R.Kelly och Beyonce. Efter tre timmar står Jay-Z ensam kvar på scen i pösiga jeans, stor vit basket-tröja och keps. Arenan fylls av hans mammas röst samtidigt som tusentals guldiga gnistor faller ner på scen. Jay-Z håller upp armen i en segergest och arenan släcks.

    Konserten är slut och Jay-Z ska dra sig tillbaka från rampljuset. Många fans sörjer, andra är förvirrade över att han som är på toppen plötsligt ska sluta. Jay-Z själv säger att han inte längre har nått att rappa om och att hiphopen blivit töntig. Men alla tror inte på att det här skulle vara det sista man ser av stjärnan. Kan det vara så att det här bara är ett PR-trick för att överleva längre?

    P3 Musikdokumentär om Jay-Z är berättelsen om en av världens mest framgångsrika rappare. Hur han med sin hustlermentalitet lyckats hålla sig relevant i över 25 år.

    Medverkande: Johannes Cakar och Özgür Kurtoğlu.

    Dokumentären är gjord av Linnéa Beijer år 2021.
    Producent är Hanna Frelin
    Exekutiv producent är Axel Winqvist
    Tekniker är Fredrik Nilson
    P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

    En av de främsta källorna till programmet är Jay-Zs självbiografi och memoar Decoded.

    Ljudklippen i dokumentären kommer från MTV News, Fade to black, Rap city, Made in America, Hot 97, CNN, Fox News, ABC News och Good Morning America.