Fisksätra Podcasts

  • Pensionerad imam och en av initiativtagarna till Guds Hus i Fisksätra. Om en resa från Palestina till Fisksätra och varför religionen ofta står i vägen för tron.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Att finna sin tro

    Awad Olwan berättar i sitt Sommar om uppväxten i Palestina på historisk mark som är knutpunkten mellan tre kontinenter och betydelsefull för de tre världsreligionerna judendomen, kristendomen och islam.

    Efter en tid med arbete i Irak flydde han när underrättelsetjänsten där var ute efter honom. Awad kom till Stockholm där han etablerade sig och blev politiskt engagerad.

    Men efter några år tappade Awad tilltron till politiken och fann sin religiösa tro. Han blev Imam i Fisksätra där han bland annat har verkat för Guds Hus, ett samverkancenter med lokala församlingarna för katoliker, lutheraner och muslimer.

    - I religionsdialogen har jag lärt mig att vi har en och samma Gud men olika tolkningstraditioner. Gudstron är universell – religionen däremot är alltid lokal och kontextuell.

    Om Awad Olwan

    Imam, 74 år. Född i Palestina, bosatt i Fisksätra i Nacka. Debuterar som Sommarvärd.

    Pensionerad imam och en av initiativtagarna till Guds Hus i Fisksätra där muslimer och kristna samarbetar och planerar att bygga ihop den befintliga kyrkan med en moské. Har gett ut två böcker, Röd moské med vita knutar och på arabiska Vägen till Rom, om islams syn på andra religioner.

    Tycker inte att niqab, slöjan som täcker allt utom ögonen, har någon positiv religiös funktion.

    Arbetat som isoleringsmontör och haft egen taxifirma. Kom till Sverige som 20-åring och har bott i Jordanien och Irak. Var med och grundade Palestinagrupperna och Palestinska arbetarförbundet.

    Hade en roll i filmen Täcknamn Coq Rouge baserad på Jan Guillous roman.

    Mitt program är en yttre och inre resa: från landsbygden i Palestina till Guds Hus i Fisksätra och från 60-talets vänster till 2000-talets islam. Och så ska jag förklara varför religionen ofta står i vägen för tron.

    Producent: Mattias Österlund

  • SÅNGERSKA, LÅTSKRIVARE, 24 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Sabina Ddumba berättar i sitt Sommar om närheten till pappa William, uppväxten i Fisksätra, musikens betydelse och hur hon påverkades av att hennes mamma flyttade tillbaka till Uganda när Sabina var 8 år.

    Sabina Ddumbas Sommarprogram spänner mellan Stockholmsförorten Fisksätra och byn Semtu i Uganda. Det handlar om hennes föräldrars relation, om hennes relation till sina föräldrar, om relationen till musik och om hur hon påverkats av att ha gått i en kristen skola.

    Sabina Ddumba beskriver i Sommar i P1 hennes föräldrars hemland Uganda som ”en vibration, en energi, ett tempo som bara är” men säger också att hennes mamma ”blivit en mental vägbom in i landet”. Hon berättar också om pappans flykt undan Idi Amins regim och hur nära hon och hennes pappa står varandra.

    "Jag känner det du känner, för vi är samma. Jag vet allt pappa. Jag är du, men en uppdaterad version, lite modernare. William 2.0."

    Om Sabina Ddumba

    Kritikerhyllad sångerska som debuterade med albumet Homeward Bound förra året.

    Låtarna Not Too Young och Effortless har streamats över 60 miljoner gånger. Blev känd för den breda publiken som en av deltagarna i TV4-programmet Så mycket bättre.

    Utsedd till Årets nykomling på Grammisgalan och P3 Guld-galan 2016 och blev samma år vald till Årets bäst klädda kvinna på ELLE-galan. Har en bakgrund i Tensta Gospel Choir i Stockholm. Engagerad i Röda Korsets initiativ #medsyster som samlar in pengar till förmån för kvinnor i krig och på flykt.

    Producent: Lena Resborn