Eva Hildursmark Podcasts

  • I det nya avsnittet av Synpodden får vi följa med i skidspåret och prova ett nytt digitalt ledsagningssystem. Vi får också följa med på både en manifestation för synskadades rätt till färdtjänst och på Storytel Awards. Funderar du på vad du ska laga för mat under påskhelgen? Eva Hildursmark ger sina bästa förslag.

    📲 Techpepp ger en guide till gester för iPhone.

    Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén

    Ett nytt digitalt ledsagarsystem testades för första gången på en tävling under skidtävlingen Kimstadloppet som gick av stapeln utanför Norrköping en lördag i mars. Det är utvecklaren Olle Axelsson från Linköping som har tagit fram det här systemet, som har centimeterprecision i positioneringen och ger en fantastisk frihet till användaren.

    Läs mer på https://nordic-evolution.com/

    Påskmat med Eva Hildursmark

    Här kommer recept till det som Eva lagade i programmet:

    Påsksallad

    1 dl pumpakärnor

    1 tsk flingsalt

    250 g gula körsbärstomater

    1 väl mogen mango

    4 avokado

    0,5 rödlök

    80 g babyspenat

    100 g gula mangoldskott eller ruccola

    färsk basilika

    250 g minimozzarella

    svartpeppar

    Dressing

    en halv liten schalottenlök eller en liten bit rödlök

    1 msk honung

    0,5 dl balsamvinäger

    1 dl rapsolja

    0,5 dl olivolja

    0,5 tsk salt, svartpeppar

    Gör så här:

    Börja med att rosta pumpafröna i en torr stekpanna tills det knäpper i fröna och doftar gott. Häll över dem på en tallrik, strö på flingsalt och låt svalna. Halvera körsbärstomaterna. Skala och skär mango och avokado i klyftor. Låt minimozzarellan rinna av. Tunnskiva rödlöken. Hacka basilikan. Gör dressingen genom att först blanda finhackad lök, honung och vinäger. Häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med salt och peppar. Lägg mango, avokado, minimozzarella, tomater, spenat, ruccola och basilika i en stor salladsskål. Precis innan salladen ska serveras stör du över pumpafrön och svartpeppar och ringlar över dressingen. Hasselnötsmousse

    1 burk, 250 g, rumstempererad mascarpone

    1 dl rumstempererad Nutella

    vispgrädde och hyvlad eller hackad mörk choklad till garnering

    Gör så här:

    Vispa ihop mascarpone och Nutella och fördela i 4 skålar eller glas. Ställ dem i kylen ca en timme. Låt inte moussen stå för länge i kylen, då blir den för hård. Toppa med vispad grädde och choklad och sedan är det bara att mumsa!

    Om du vill beställa kokboken Mat i mörker, mejla till Eva Hildursmark på: [email protected]

    Boken finns på storstil, punktskrift och daisy.

    Medlemmar i SRF Stockholms stad får ett ex gratis. Övriga SRF-medlemmar och privatpersoner betalar 200 kronor per ex. Institutioner betalar 300 kronor per ex.