Erik Ågren Podcasts

  • Veckans avsnitt blir lite speciellt, nästan snudden på sentimentalt! Varför? Jo, det är nämligen det sista avsnitt vi gör innan vi byter lokal och flyttar till mer västliga breddgrader (4,5 km).
    Men räds ej – vi är tillbaka så snart allt är installerat och klart i det nya kontoret!
    Veckans avsnitt inleds därför med reflektioner om flyttprocessen och om minnena som under åren etsat sig fast i väggarna!

    Sedan är det dags för veckans spaning där David, Erik och Alexander går på jakt efter luckor i systemet! Och trots att vi närmar oss juletider så pratar vi inte om adventskalendrar utan om helt andra sorters luckor!  Erik förklarar vad ”jakten” innebär mer konkret och vi får även med oss flera hjälpmedel som man kan använda sig utav för att lättare hitta och reparera dem!

    I veckans lärande får vi reda på allt (typ) om mötesstruktur!
    Hur gör man för att skapa effektiva möten, och vad betyder ett effektivt möte egentligen? Ska agendan vara detaljplanerat eller kan vi kanske få ut mer av möten om vi tillåter det att vara lite mer dynamiskt? Ja, frågorna är många men tillsammans ger trion flera guldkorn som man absolut inte vill missa!

    Och efter ett manfall (Alexanders lunchklocka ringde) så tacklar David och Erik frågan om hur man bäst planerar sin arbetsdag! David berättar om postitlappar i restaurangkök och ger konkreta tips på hur man kan aktivera olika delar av hjärnan för att lösa komplexa problem. Men innan det är dags att sätta i gång så kanske vi helt enkelt bara ska ta en kopp kaffe först?

    Deltagande: Erik Ågren, Alexander Dahlberg och David Thorzén 

    01:35 - Flytten 10:30 - Veckans spaning: Luckor i systemet 32:53 - Veckans lärande: Mötesstruktur 51:17 - Huvudtema: Hur planerar man bäst sin arbetsdag?
  • I veckans avsnitt har vi två starka spelare i startgropen, nämligen Erik och Jonas – som i vanlig ordning öppnar starkt med en spaning ut över kompetensens horisont!
    Ska den som är mest effektiv alltid jobba med den utvalda uppgiften? Eller kan vi öka allas vår nytta, om vi ger lite utrymme för andra att tampas med problemet först?

    Vi löper sedan vidare i podden, men tar först en italiensk tomatpaus!
    Jonas sätter timern på 25min och ta fart mot kreativitetens märkliga värld. Vi lär oss mer om pomodoro-metoden och utforskar frågeställningen om hur begränsningar i frihet kanske är nyckeln till kreativa lösningar!?

    Sen ökar vi pulsen ytterligare när avsnittet går in i sitt huvudtema – Team!
    Vad är egentligen ett team? Hur uppstår ett gott samarbete? Vad har lekar med allt att göra? – Ja, frågorna är många men tillsammans reder Erik och Jonas ut frågetecknen!
    Avsnittet går slutningen i mål och avslutas med diskussion om vikten av psykologisk trygghet, aktivt lyssnande och Dialog!

    Deltagare : Erik Ågren och Jonas Malm

    01:30 - Veckans spaning: Vikten av att släppa fram andra 18:00 - Veckans lärande: Begränsningar för kreativitet 31:38 - Huvudtema: Team
  • Vi kanske inte är speciellt lika kung Arthur och hans riddare – men en sak har vi numera gemensamt! Vi sitter nämligen också kring ett runt bord och samtalar! Vi provar något nytt och ser hur det känns!

    Men nog om gamla kungar och interiörer 😊 Vi börjar nämligen med något så lekfullt (och förrädiskt?) som emojis!
    Alla vet att kommunikation med text kan tolkas på flera olika sätt beroende på mottagaren, men vad händer när en ”tumme upp” eller ett ”gråtskratt” används i fel kontext? Ja, det får vi reda på när Erik berättar om en smått pinsam historia som hände honom!

    Morgonstund har guld i mun är ju ett gammalt talesätt! Så i veckans lärande pratar vi om vikten av en god start på dagen! Joakim ger även med sig av sina tips på hur man kanske bör avsluta dagen, för att runda av den på ett fint sätt!

    Alexander (Välkommen!) gör en rivstart i podden – och levererar fakta på bordet gällande den kompetensbrist vi står inför! Vi leds in i en paradox som känns svårlöst, men tillsammans spånar vi fram förslag på hur kompetensbristen skulle kunna mildras! Och vad menar Alexander med att det kanske är dags att hänga av sig hjältekappan i garderoben (då och då) - för att bana väg för den nya generationens superhjältar?

    Deltagare : Alexander Dahlberg, Erik Ågren, Joakim Eklund och Jonas Malm

    01:40 - Veckans spaning: Emojis, ska det vara så svårt? 15:11 - Veckans lärande: Hur börjar vi vår arbetsdag? 26:21 - Huvudtema: Kompetensbristen
  • Idag har vi laddat poddkanonen med såväl populärpsykologi som intressanta observationer i myrstacken!
    Dagens avsnitt inleds dock med en titt in i kikaren som vi riktat mot den organisatoriska styrningen och frågar oss, vad fyller egentligen ledningsgrupper för syfte?

    Vi avfyrar sedan kanonen med ett nygammalt uttryckt som återigen äntrat scenen – nämligen Imposter syndrome, eller bluffsyndromet! Vi dyker ner i det bräckliga egot och David ger sin version och vi får reda på vad som händer när man på riktigt börjar ifrågasätta sin egen kompetens.

    Vi siktar sedan in oss på huvudtemat för dagen - kollektiv intelligens och med hjälp av vår egen kollektiva intelligens försöker vi reda ut begreppet! Vilka beståndsdelar krävs för att en kollektiv intelligens ska kunna uppstå, och vilken roll spelar dialoger och relationer in i den ekvationen?

    Deltagande: Erik Ågren, Joakim Eklund och David Thorzén 

    01:08 - Veckans spaning: Behövs verkligen en ledningsgrupp? 15:24 - Veckans lärande: Det bräckliga egot 29:00 - Huvudtemat: Kollektiv intelligens
  • Välkommen tillbaka till avsnitt två av Framtidens Bolag!
    Dagens huvudtema är lärande! Ett stort ämne som såklart är svårt att avhandla på kort tid - vi funderar och tänker högt om vad vi tror kan vara viktiga beståndsdelar i den lärande organisationen i framtiden!

    Vi rivstartar dock dagens avsnitt med kurragömma - och frågar oss vad som händer om man börja gömma sig bakom sin yrkesroll! I samtalet ställer vi begreppen generalist och specialist mot vararandra, vem blir egentligen viktigast i framtiden?

    Jonas berättar om varför vi vuxna skulle behöva (bildligt talat) experimentera mer med att hoppa i vattenpölar - fastän man riskerar att bli blöt!
    Ni får även reda på hur Joakim, lite oväntat, botade sin skoltrötthet och vad Erik tycker om delegerade surdegar!

    Deltagare : Erik Ågren, Joakim Eklund och Jonas Malm 

    Tidskoder:

    01.30 Veckans spaning: Roller - Bra eller dåligt? 24.15 Veckans lärande: Dela med dig av det som är roligt 35.35 Huvudtema: Lärande
  • Nu öppnar vi upp dörren in till våran vardag, och vi vill att du ska känna dig varmt välkommen in i värmen! Vi lyfter blicken och pratar om det som vi tror behövs för att göra våran värld lite bättre! Därför startar vi nu idag upp vår alldeles egna podd, Framtidens bolag.

    I poddens första avsnitt får ni reda på varför Jonas gillar whiteboardtavlor och Erik funderar på om det alltid är lämpligt att driva allt i projektform! Ni får såklart också reda på varför vi valde att starta podden, och mycket mer!

    Deltagare : Jonas Malm och Erik Ågren

    I vårt första avsnitt:

    00:00 - Introduktion 02:15 - Veckans spaning 1: Visualisering 13:20 - Veckans spaning 2: Ska vi verkligen driva projekt? 24:00 - Veckans lärande: Podcast, just do it! 28:47 - Huvudtema: Varför denna podcast? 
  • Vad hade du gjort om du vaknade upp på morgonen förvandlad till en jättestor insekt? Det ödet är vad som drabbar Gregor Samsa i Franz Kafkas världsberömda novell "Förvandlingen".

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    "När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt."

    Så inleder Franz Kafka sin novell "Förvandlingen" från 1915. Den har blivit kallad världslitteraturens bästa novell och är en tidlös klassikernas klassiker, öppen för många tolkningar.

    Själv skrev Franz Kafka till sin fästmö att detta är en avskyvärd berättelse.

    Han föddes i Prag i en judisk familj och arbetade som försäkringstjänsteman. Hans relation till fadern beskrivs som mycket ansträngd, liksom till systern. Han var storrökare och dog i tuberkulos. Efter sin död blev Franz Kafka en av världens mest kända författare. Hans romaner "Processen" och "Slottet" och novellen "Förvandlingen" har översätts till ett otal språk.

    Journalisten och författaren Duraid Al-Khamisi läser novellen på nytt och undersöker den omgivande familjens reaktioner på Gregor Samsas klättrande på väggen med smala insektsben.

    Uppläsare är Ludvig Josephson. Översättare Hans Blomqvist och Erik Ågren. Ljud ur Arne Forsbergs uppsättning av "Förvandlingen" från 1970 med Allan Edwall, Tord Stål och Gun Andersson.