Ehandelstrender Podcasts

  • Att lansera e-handel på flera marknader samtidigt har blivit allt vanligare hos svenska e-handlare, när man tidigare betade av en marknad i taget. Idag finns det exempel på aktörer som lanserar på 40 marknader på ett bräde.

    Posterbutiken Posterton lanserade på åtta marknader samtidigt i december 2020 med lokaliserat innehåll. Strategin är att växa fort för att få synlighet hos Google. I dagarna har de lanserat i Belgien och Österrike och i nästa steg ska de testa i resten av EU med en engelskspråkig sajt. Visionen att bli en av de största posterbutikerna.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Mattias Skog, vd och grundare av Posterton samt Rabie Salem vd för översättningsbyrån Contentor. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och översättingsbyrån Contentor.

    Vid senaste nyemissionen i november 2021 värderades Posterton till 100 miljoner sek. När Mattias Skog valde att starta posterbutiken Posterton fanns det redan 40 konkurrenter på den svenska marknaden. Men Mattias såg möjligheter att bygga företaget annorlunda än konkurrenterna och han hade stora insikter på marknaden efter att ha varit vice vd på konkurrenten Poster Store i 1,5 år.

    Postertons lanserade direkt i Sverige, Finland, Danmark, Frankrike, Spanien, Tyskland, Nederländerna och Polen. Nyligen gick de in i Belgien och Österrike för att snart lansera i resten av EU.

  • Bemz har cirkularitet inbyggd i varumärket, eftersom deras överdrag förlägger livet på Ikea-möbler. Dessutom produceras allt on-demand i Litauen och ambitionen idag är att hitta allt mer hållbara material. Vilket är en utmaning i möbelbranschen.

    Förra året sålda Bemz överdrag och möbelben till ett värde av 140 miljoner kronor till designintresserade på 42 marknader. Målet är att fördubbla omsättningen på tre år.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anneli Kansbod, vd Bemz och styrelseledamot hos Svensk Digital handel.

    Bemz grundades av Lesley Pennington för nästan 20 år sedan när hon köpte sin första Ikea-soffa och insåg att hon inte kunde köpa till annorlunda sofföverdrag. Hon är fortfarande aktiv i styrelsen.

    Genom att överdragen produceras on demand, även för utgångna soffmodeller, kan Bemz erbjuda kunderna 60 000 olika valmöjligheter i fråga om modeller och tyg.

    Bemz har en slimmad organisation på bara 15 personer. Istället arbetar de långsiktigt med duktiga partners.

  • Lagerautomation har blivit allt populärare hos svenska e-handlare. Men det är viktigt att ha gjort sin hemläxa för att genomföra ett lyckat automatiseringsprojekt och få ut största möjliga effekt av investeringen. Det finns inte en lösning som passar alla.

    Genom att automatisera kan e-handlaren öka kapaciteten och skjuta upp en lagerflytt. Men det kräver koll på sina processer och sin data. Och e-handlare har ofta för bråttom när de ska välja automationslösning.

    Tidningen Dagens Logistik gästar Ehandelstrender med en poddserie om lagerautomation i tre delar, som produceras i samarbete med automationsleverantören Knapp. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender, tidningen Dagens Logistik och automationsleverantören Knapp.

    I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Hilda Hultén, redaktör på Dagens Logistik, Tobias Henriksson projekt- och försäljningschef på Knapp i Sverige och Johanna Linder, affärsutvecklare och projektledare på logistikkonsulten Proflow.

    I det här första avsnittet introducerar vi ämnet automation, pratar om olika tekniker, om när det är dags att automatisera, och hur man bäst går tillväga och vad man ska tänka på.

    Det krävs kompetens för en lyckad automatisering. Det är viktigt att verkligen analysera nuläget och veta var man är på väg. Det är också viktigt att vara transparent och öppen mot sina logistikkonsulter och automationsleverantörer. Valet av automationslösning är viktigt – det finns ingen “one size fits all”, utan man måste utgå från sin egen business.

    Det finns olika nivåer på automatisering där den lägsta nivån bara handlar om något mindre moment i logistikhanteringen på ett lager. Sedan går det också att automatisera hela pack-och-plock kedja – då handlar det om investeringar på några miljoner kronor till flera miljarder.

    När en e-handlare kommer till ett läge där volymerna växer och man trycker in mer och mer folk, men ändå inte får ut mer i andra änden, då kan automation vara lösningen. Om man saknar ett WMS-system kan det vara lösningen, men oftast är det här som automation är lösningen. För mindre e-handlare går det också att få tillgång till automation genom att tredjepartslogistik-aktörer har börjat automatisera sina lager.

  • Hållbara leveranser har varit fokus i hållbarhetsarbetet inom svensk e-handel, där fossilfri diesel varit silverkulan som ska fixa allt. Men både fossilfria bränslen och elektrifiering är nödvändiga om vi ska hinna ställa om transportsektorn i tid, anser Cathrine Löfquist, hållbarhetschef på Bring.

    Dessutom måste hållbarhet även innefatta chaufförernas och terminalarbetarnas arbetsvillkor, enligt Cathrine Löfquist.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Cathrine Löfquist, hållbarhetschef på Bring. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och logistikaktören Bring.

    Gretaeffekten år 2019 gjorde att kunderna ville veta mer om leveransernas hållbarhet. Bring kör idag fossilfria bud-, hem- och paketleveranser i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Örebro, samt ytterligare 495 orter i Sverige.

    För att komma vidare så måste e-handlarna ställa krav på logistikaktörerna om hållbara leveranser och vara tydlig i checkouten mot kunderna om leveransernas hållbarhet, enligt Cathrine Löfquist, hållbarhetschef på Bring.

    Bring är en av de aktörer som satsar stort på elektriska fordon både för sista kilometern och även linjetrafik mellan städer. Men det är inte lätt att köpa in hållbara fordon, därför blir fossilfri diesel viktigt för att kunna utnyttja den existerande fordonsflottan under omställningen. Målsättningen är att vara 100 procent fossilfria till 2025.

  • Vitvarubutiken Hemmy har gått från 0 till 103 miljoner kronor på fyra år. Grundarna hade med sig värdefulla lärdomar från konkurrenten Tretti och tidigare startups. Hemmy har valt en extremt slimmad modell med tio anställda, men med eget lager och kundservice.

    Låga priser och ren transaktionsmarknadsföring är två andra framgångsfaktorer och förlusterna varit låga med tanke på tillväxten. Det är också viktigt att tidigt börja förhandla fram bättre villkor från leverantörerna.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Björn Fant, vd och medgrundare av Hemmy samt Thomas Svensson, partneransvarig och e-handelsexpert på Svea.

    Som serieentreprenör vet Björn Fant vad som måste prioriteras i ett startup i början och vad som kan vänta till senare. Hemmy har valt open souce-plattformen Open Cart och de har byggt system för kunderna automatiskt ska få svar på de klassiska frågorna var är mina grejjor och kan jag byta eller lägga till något i ordern.

    I februari köpte BHG Group Hemmy och tanken är att deras dotterbolag Vitvaruexperten ska slås ihop med Hemmy.

  • Genom att utnyttja data går det att skapa en mer effektiv logistik. Artificiell intelligens gör det möjligt att prognosticera beställningar till vissa platser för att kunna leverera redan vid beställningen – tekniken finns men e-handlarna är inte riktigt redo ännu.

    E-handel genererar oändligt många informationspunkter som trender inom försäljning, information om kunderna och information om produkterna. Det går dessutom att köpa in data. Om du kan samlar detta på ett ställe har du goda möjligheter att prognosera försäljning och visualisera lager.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt Saman Hadiani, Head of Digital at Shelfless by Bring. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Shelfless - en fulfillmenttjänst från Bring.

    Med ett utvecklat it-stöd går det att ge e-handlaren full kontroll över sitt outsourcade lager. Logistiken kan optimeras mot: snabbhet genom att lager-lokation där kunderna finns tillsammans med snabba leveranser; lägre priser genom lokalisering till billigare lager och låga transportkostnader eller mot grönare logistik.

    Shelfless by Bring har ambitionen att demokratisera data för även mindre och medelstora e-handlare. Och skapa möjligheter är att skapa visuella modeller av ditt lager för att i realtid kunna simulera exempelvis en sortiments ökning. Det handlar om att ge e-handlare en digital upplevelse av sitt outsourcade lager.

  • E-handel är fortfarande en tekniktung verksamhet, men knepet för icke-tekniker som ska upphandla e-handelsplattformar är att kartlägga köpresan från marknadsföring till retur. Då blir det tydligt vilka funktioner som krävs för internationella e-handel.

    Trots att e-handelsplattformen Centra identifierade 1000 konkurrenter vid starten upplevde grundarna att det saknades rätt stöd för varumärken som vill sälja på många marknader och till återförsäljare. De hittade ett hål på marknaden.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Martin Jensen, vd och medgrundare till e-handelsplattformen Centra.

    Att starta varumärken är ofta ett passionsprojekt och sannolikt hör vi aldrig talas om dem som misslyckas med att nå ut på marknaden. Centras medgrundare och vd Martin Jensen tror på direktförsäljning i kombination med ett nära partnerskap med sina återförsäljare. Han är mer skeptisk till att sälja via marknadsplatser.

    Martin Jensen tycker också att termen headless mer är ett marknadsföringsbegrepp, än en tydlig funktion, som skapats för att locka detaljhandlarnas it-avdelningar.

    Det är mycket teknik att hålla reda på vid internationella lanseringar av varumärken. Översättningar och alla google-feeder ska vara korrekta. Rätt produkter ska visas mot rätt marknader. Här fanns smärtpunkter att lösa tyckte Centras grundare.

    Centra har valt att fokusera på konsumentvarumärken som kommit en bit på väg på sin e-handelsresa och har fångat upp många svenska D2C-varumärken med internationella ambitioner som Stronger och Ideal of Sweden. Förra året omsatte Centra 30 miljoner och med 100 miljoner nya kronor i riskkapital ska de anställa fler utvecklare och satsa på nya marknader. De är inställda på att först bli starkare i Norden, för att sedan öppna lokala kontor runt om i Europa, följt av Nordamerika och Asien.

  • TPL-aktören Dreamlogistics startades 2008 av tre barndomsvänner som drivit e-handel i många år. Tre grabbar som drog pall blev ett av de största företaget i Habo som omsatte 400 miljoner kronor 2021.

    När de 13 år senare behövde kapital för fortsatt expansion var riskkapitalisterna inte intresserade eftersom de inte hade en exitplan. Istället blev Posten Norges Bring delägare och gjorde Dreamlogistic till den svenska delen av deras TPL-satsning Bring Shelfless.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Jonas Ahlgren vd och medgrundare av TPL-aktören Dreamlogistics. Detta är ett betalt samarbete med Shelfless - fulfilmenttjänsten från Bring.

    Jonas Ahlgren startade för 14 år sedan Dreamlogistics tillsammans med barndomsvännerna Lars Brånedal och Tommy Palmén. År 2021 drev de lager i Habo, Borås och Ängelholm och omsatte 400 miljoner kronor.

    Men det mest spännande ligger i framtiden. Förra året köpte Post Norges Bring en majoritetsandel i Dreamlogistics för att göra Dreamlogistics till navet för Brings satsning på fulfillment i Sverige - Bring Shelfless. Bring Shelfless har sedan tidigare lager i Oslo, öppnar ett lager i Stockholm under Q1 2022 och ska i framtiden öppna i Köpenhamn. Sannolikt kommer Bring öppna lager även utanför Norden.

    Jonas Ahlgren vill inte avslöja hemligheterna bakom att bygga ett framgångsrikt tpl-bolag, men fokus på smart it-stöd och möjligheten att hantera små till stora kunder är säkert två framgångsfaktorer.

    När det gäller att lyckas med e-handel framhåller Jonas Ahlgren att fokus på businessen är viktigt. Det går inte att sköta e-handeln med vänsterhanden om man vill växa.

  • Onlineapoteket Meds snabba tillväxt visar att framtiden lovar mer än direct-to-consumer och marknadsplatser. Meds serviceinriktade satsning visar på styrkan hos återförsäljare med brett sortiment, snabba leveranser och god service.

    Onlineapoteket Meds har tydligt profilerat sig med leveranser på några timmar och service sju dagar i veckan. Under förra årets nio första månader växte Meds växte med 121 procent till 317 miljoner kronor.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Björn Thorngren, vd och medgrundare Meds.

    Den svenska apoteksmarknaden är med 20 procent näthandel den mest digitaliserade i världen. Och de svenska onlineapoteken har gått före inom svensk e-handel när det gäller snabba leveranser och service.

    Björn Thorngren är riskkapitalisten som blev e-handlare. Det gav honom vissa fördelar när han skulle resa kapital till onlineapoteket Meds – han vet vad riskkapitalister förväntar sig av en investering. Egentligen var Meds en gammal idé hos Björn, men det var först 2018 som tiden var mogen.

    Eftersom Björn saknade erfarenhet av apoteksmarknaden arbetade han målmedvetet att hitta medgrundarna Adham Shawwaf och Joanna Elmes. Metoden var enkel - han sökte på Linkedin och tog många möten.

    Service är en nyckelkomponent hos Meds. Kundtjänsten är öppen mellan kl 8:00-22:00 alla dagar i veckan och deras farmaceuter svara på frågor alla dagar i veckan med nästa lika generösa telefontider.

    Den andra viktiga komponenten är möjligheten till extremt snabba hemleveranser på ett par timmar i Stockholm. Standard är hemleverans samma kväll i hela Stockholm och nästkommande kväll i Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Växjö, Uppsala, Västerås, Enköping, Jönköping, Borås, Örebro, Helsingborg, Karlstad, Eskilstuna, Halmstad, Nyköping, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.

    Meds kommer i närtid att lansera egna varumärken inom kosttillskott.

  • Den österrikiska dataskyddsmyndigheten har beslutat att användande av Google Analytics bryter mot GDPR. Och vi kan räkna med liknande beslut av svenska Integritetsskyddsmyndigheten inom kort.

    Beslutet kommer utifrån domen Schrems II som har mer än 1,5 år på nacken. Det är verkliga värden som står på spel när amerikanska nätjättars intressen mot medborgarnas integritet. Det finns inga ursäkter längre för att inte Schrems II-anpassa sin verksamhet.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Fatima Ekekrantz är COO hos Symplify och Daniel Melin, Moln- and Datacenterstrateg på Skatteverket.

    Domen Schrems II förbjuder företag, myndigheter och organisationer att dela personuppgifter med amerikanska bolag, eftersom amerikanska underrättelsemyndigheter har rätt att begära tillgång till personuppgifter från amerikanska företag. Vi vet dessutom att Sverige är ett land av tio som amerikanska myndigheter pekat ut som särskilt intressanta ur underrättelsesynpunkt.

    Det är lätt att skratta åt att företag bötfälls för att de använt Google Fonts på sin hemsida, men amerikanskt industrispionage hotar i allra högsta grad vår framtida välfärd. Däremot skrattar vi åt att Meta hotar med att lägga ner tjänster som Facebook och Instagram i Europa och därmed tacka nej till en fjärdel av sina intäkter.

    Schrems II har större implikationer än att e-handlare måste välja bort Google Analytics, att mäta marknadsföring genom Facebooks pixel eller använda Facebook Connect. Det är inte heller tillåtet att lagra kunders mejladresser eller ip-nummer hos Amazon Webservice och andra amerikanska molntjänster. Den självklara frågan att ställa vid alla upphandlingar är: Är era tjänster Schrems II-säkrade?

  • Kundernas förväntningar på logistiken har ökat de senaste två åren. Men norrmän accepterar längre leveranstider än svenskar och danskar. Norrmännen returnerar dessutom i mindre utsträckning än sina skandinaviska grannar.

    Bekvämlighet är det som driver e-handeln framåt i Norden, i takt med att snabba hemleveranser och leveransboxar byggs ut utmanas de traditionella butikerna allt mer. Inom segment med hög konkurrens är snabba, transparenta och träffsäkra leveranser är en nyckel för att lyckas.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Kjersti Pedersen, ansvarig för Bring Research samt Peter Brühl, head of commercial Bring Shelfless. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Shelfless - en fulfillmenttjänst från Bring

    Det går att prata om nordisk e-handelsmarknad trots EU-gränser. Det som fungerar i Sverige brukar även fungera i Norge, medan danskarna kräver mer erbjudande för att slå till.

    Lokalisering till svenska, norska och danska marknaden är en hygienfaktor när man säljer till grannländerna. Samtidigt överväger likheterna i Norden – vilket gör det möjligt att tala om en nordisk e-handelsmarknad.

    Svenska varumärken har ett gott rykte i Norge, men det är viktigt att själv tulla in varorna i Norge så det inte kommer en räkning på moms och tull efteråt.

    Logistikaktören Bring Shelfless storsatsar på Norden genom nya automatiserade lager utanför Oslo, Köpenhamn och Stockholm. Bring har också köpt in sig i den svenska tpl-aktören Dreamlogistics med lager i Borås, Habo och Ängelholm.

    Shelfless - en fulfillmenttjänst från Bring https://direc.to/h1NH

  • Sydkorea är världens femte största e-handelsmarknad och sydkoreanerna är intresserade av tydliga nordiska varumärken. Sydkorea är den perfekta inkörsporten till Kina och Japan, eftersom koreanska influencers påverkar konsumenter i hela regionen.

    Men bered dig på att ompröva gamla sanningar om lokalisering när du vill lyckas i Sydkorea. Och du kanske måste titta på köpdatan på ett nytt sätt när du vill utröna den koreanska efterfrågan.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Moon-Suck Song, vd och medgrundare av den digitala byrån Panagora. Han har insiderinformation om hur den sydkoreanska marknaden fungerar.

    Det finns ett intresse för skandinaviska varumärken i Sydkorea, men där europeiska varumärken är minimalistiska kräver koreanerna att det syns vilket varumärke det handlar om. Det är en materialistisk kultur där man gärna vill visa upp sina varumärken för världen.

    E-handeln i Sydkorea, med 51 miljoner invånare, har kommit mycket längre än den svenska marknaden. 2020 omsatte koreansk e-handel 136 miljarder dollar.

    Här är det andra marknadsföringskanaler som gäller än i Europa, med undantag för Instagram som också är populärt i Sydkorea. Den viktigaste kanalen är portalen Naver som både är sökmotor och en klassisk portal. Här använder man också lokala meddelartjänster som Kakao.

    Moon-Suck Song rekommenderar att e-handlare främst säljer från sina egna nätbutiker framför att utnyttja de lokala marknadsplatserna.

  • Instabox har sedan starten 2015 drivit utvecklingen inom svensk e-handel mot leveransboxar. Data visade redan från starten att kunderna uppskattade att hämta sina varor från leveransboxar.

    Idag täcker Instabox in alla postnummer i Sverige och har även lanserat hemleveranser. Förra året omsatte de 700 miljoner kronor och värderas till mer än sju miljarder kronor.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Alexis Priftis, vd och medgrundare av Instabox.

    Instabox har valt att göra flera saker annorlunda än konkurrenterna, som att anställa sina chaufförer. De var också först ut med att garantera att alla deras leveranser var fossilfria. Det finns ett starkt patos i företaget att göra saker och ting rätt.

    Vid starten 2015 hade Instabox grundare svårt att övertyga riskkapitalister. Vändpunkten kom när de fick möjlighet att placera sina leveransboxar hos Pressbyrån och 7-Eleven.

    Samma dag som Alexis Prifitis gästar Ehandelstrender släpps nyheten att Instabox köper den norska lastmile-aktören Portabuddy. Och snart ska Alexis Priftis flytta ner till Berlin med sin familj för att leda exansionen av Instabox på den tyska marknaden. Instabox finns i Sverige, Norge, Danmark samt Nederländerna och kommer att lansera i Tyskland i år med terminaler i Berlin och Düsseldorf.

    Lyssna också på Iboxens 50 000 boxar sätter en ny spelplan för den sista kilometern.

    Lyssna också på Leveransboxarna kräver nya samarbeten inom e-handeln.

    Kontakta Urban Lindstedt via https://www.linkedin.com/in/urbanlindstedt/


    Kolla in våra samarbetspartner

    Bring - Shelfless - en fulfilmenttjänst från Bring

    https://www.bring.se/ehandel/shelfless

    Treyd är en köp nu, betala senare-tjänst för internationella leverantörskedjor.

    https://www.treyd.io/ehandelstrender

    Svea erbjuder tjänster som företagslån, krediter, fakturaservice, factoring, fakturaköp, kreditinformation och inkasso har vi bland annat smarta betallösningar för e-handel, mobil och butik.

    https://www.svea.com/se/sv/foretag/

  • Klarnas förlängning av kredittiden till 30 dagar samt avskaffade av uppläggningsavgifter, oändliga krediter och påminnelseavgiften sände en chockvåg i betalbranschen i Sverige.

    Klarna, som dominerar betalmarknaden i Sverige, vill göra konsumentkrediter mer kundvänliga. Frågan är dock om det är e-handlarna som ska betala för Klarnas generositet i framtiden?

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd på Klarna och Peter Hesslin, e-handelschef Postnord. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Postnord eTalk.

    Klarna har synts mycket i nyhetsflödet i höst. För svensk e-handel är det de förändrade kreditvillkoren för kunder som använder Klarna. Men även köpet av prisjämförelsetjänsten Pricerunner för nio miljarder kronor kommer att förändra svensk och internationell e-handel.

    Sebastian Siemiatkowski är väldigt tydligt i intervjun att Klarna aldrig kommer att bli en marknadsplats, men det kommer att vara möjligt att köpa synlighet i Klarna-appen i framtiden.

  • 2021 har präglats av en snabb förändring av detaljhandeln. Vi ser nya trender som quick commerce, obemannat och cirkulär handel ta plats, samtidigt som vi undrar när de stora detaljhandelskedjorna på allvar ska börja konkurrera med de renodlade e-handlarna.

    Och vi kan vara helt säkra på att omvandlingen av svensk detaljhandel fortsätter 2022. Vi kommer säkert att se hemelektronikaktörer börja sälja begagnat.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Emma Hernell, vd på HUI Research, med lång erfarenhet som detaljhandelsanalytiker.

    Omvandlingen inom detaljhandeln fortsätter. En viktig trend under 2021 är quick commerce där matbuden utökade sortimentet med dagligvaror samt detaljhandelsprodukter från vanliga butiker. Quick commerce är bekvämlighet drivet till sin spets.

    En annan trend är obemannade livsmedelsbutiker och vi får kanske se ombemannat inom andra segment i framtiden.

    Vi ser också att cirkulär handel ökar kraftigt på nätet och sprider sig till nya segment. Begagnade kläder och heminredning är inget nytt och snart kommer stora hemelektronik-aktörer börja sälja begagnat. Det drivs av en konsumentefterfrågan och brister på varor och insatsvaror. Försäljning från konsument till konsument fortsätter också att öka.

    Vi funderar dessutom på varför få stora detaljhandelskedjor inte kvalificerar in sig på topplistan över konsumenternas favoritnätbutiker.

    Konsumenternas favoritföretag och röstandel
    Fjolårsplacering inom parentes,
    Företag Röstandel
    1 (1) Apotea 15,3 %
    2 (2) Zalando 5,0 %
    3 (5) H&M 4,1 %
    4 (4) Adlibris 3,9 %
    5 (3) CDON 3,2 %
    6 (7) Webhallen 2,6 %
    7 (6) Tradera 2,3 %
    8 (10) Bokus 1,8 %
    9 (29) ICA 1,6 %
    10 (8) Amazon 1,5 %
    11 (15) Netonnet 1,5 %
    12 (16) Matsmart 1,5 %
    13 (9) Boozt 1,4 %
    14 (18) Lyko 1,4 %
    15 (12) Asos 1,3 %
    16 (11) Wish 1,2 %
    17 (20) Åhléns 1,2 %
    18 (14) Ellos 1,1 %
    19 (21) Inet 1,1 %
    20 (22) Skincity 1,1 %
    Källa: E-barometern årsrapport 2020