Det stora Podcasts

  • David Eberhard är psykiater, författare, föreläsare, liberal samhällsdebattör och politiker i Medborgerlig Samling. David har bland annat skrivit böcker som I trygghetsnarkomanernas land och Det stora könsexperimentet.

    Vi tar avstamp i frågorna David täcker i boken Det stora könsexperimentet om jämnställdhet i Sverige, biologiska skillnader mellan män och kvinnor, postmodernistisk kritik och eventuella halmgubbar. När vi träffades i en bar för några månader sedan hade vi ett härligt samtal som fortsatte med ett par öl här i LoungePodden. Det blev ett loungeigt filosoferande med den allmänbildade, skarpa och raljerande överläkaren - David Eberhard.

    Gillar du LoungePodden?

    Stötta gärna på Patreon:

    https://www.patreon.com/taimaz

    Swish: 0761 401 401

    ❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

    Mer info på https://www.loungepodden.se

    Följ @loungepodden på alla sociala medier!

    YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A

    Instagram: https://www.instagram.com/loungepodden

    Linkedin: https://www.linkedin.com/company/loungepodden

    Facebook: https://www.facebook.com/LoungePodden

    Följ Taimaz

    Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

    Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

  • PSYKIATRIKER, FÖRFATTARE, 51 år. Född i Åkarp, bosatt i Stockholm. Sommarvärd 2018.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Han förespråkar disciplinär barnuppfostran och mer disciplin i allmänhet men tycker att han själv sällan är någon karlakarl. Han ställer inte upp på millimeterrättvisa som definitionen av jämställdhet, men tycker att han lever i ett jämställt förhållande. Vad är det han inte förstår?

    Detta är startpunkten för David Eberhards Vinter-prat. I ett sökande efter sanning utmanar psykiatrikern och författaren David Eberhard både sig själv och sin omgivning.

    Bland annat söker David Eberhard upp en av sina hårdaste kritiker, dramatikern Martina Montelius för att få veta varför han irriterar henne så mycket. Ett möte som börjar med att Montelius konstaterar att hon skrämts av att en psykiatriker och läkare verkar ha ”en så känslokall och fascistoid syn på människan”. Samtalet utvecklas dock till ett givande möte, där skillnaden i uppfattning framför allt handlar om styrkeförhållandet mellan individen och staten.

    - Staten ska skapa lika förutsättningar mellan könen. Om det finns strukturer som är orättvisa så är vi ändå fria att göra oss fria. Att skylla allt på strukturer riskerar att göra oss till offer istället för att fokusera på att vi har egen fri vilja, oavsett kön. Martina kallar det fascism, jag kallar det självbestämmande, säger David Eberhard i sitt Vinter-program.

    Han utvecklar också sina tankegångar kring hur olika utfall i till exempel arbetsinkomst mellan män och kvinnor inte beror på diskriminering utan i första hand på de val män och kvinnor gör, utifrån biologiska skillnader.

    Att kvinnor missgynnas av att jobba deltid eller vara hemma längre med barnen kan David Eberhard tänka sig kompensera för genom att lagstifta så att intjänade pensionspengar delas lika vid en skilsmässa.

    Det har ofta stormat kring åttabarnspappan och psykiatriöverläkaren David Eberhard som gärna intar rollen som den ifrågasättande.

    - Efter att ha varit med i flera debatter i teve där frågan kommit upp och efter att ha försökt föra in biologiska perspektiv och föra fram synpunkter om att män och kvinnor är födda olika och alltså inte alltid kommer att ha samma utfall insåg jag att det kunde bli hett om öronen. Det är klart att jag måste in där! berättar David Eberhard i sitt Vinter-program.

    Lyssna på hela samtalet mellan Martina Montelius och David Eberhard.

    Om David Eberhard

    Tillträder som chef för Maria Beroendeklinik i Stockholm vid årsskiftet. Skrivande och föreläsande överläkare i psykiatri vars åsikter ofta skapar debatt. Har själv åtta barn.

    Aktuell med boken Det stora könsexperimentet. Krönikör i tidskriften Fokus. Har skrivit en rad böcker, bland annat Hur barnen tog makten om curlande föräldrar som gör barnen en björntjänst, I trygghetsnarkomanernas land om att livet blir fattigt om man är rädd hela tiden och Ingen tar skit i de lättkränktas land.

    Producent: Amanda Glans

  • PSYKIATRIKER, FÖRFATTARE, 51 år. Född i Åkarp, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    I sitt Sommar vill psykiatrikern David Eberhard sätta staten Sverige i terapisoffan. Han menar att ”vårt omhändertagande välfärdssamhälle riskerar att bli meningslöst när vi inte längre behöver kämpa för vår överlevnad.”

    David Eberhards jobb är att diagnostisera och behandla människor med psykiska problem. I sitt Sommarprogram tycker han inte att det räcker. Det är hela staten Sverige som behöver går i terapi, säger han, för att försöka förstå vad det är som egentligen styr våra liv. ”Hur mycket av det vi är oroliga över idag beror på att alla andra är oroliga över samma saker? Hur mycket av det vi kräver, våra rättigheter som vi värnar om, betor på vad alla andra kräver av samhälle och sina medmänniskor? Hur mycket av det lidande vi känner beror egentligen på att kulturen låter oss känna efter?”

    Genom programmet får vi följa hans liv, från den trygga uppväxten i Lund via studierna till arbetet inom psykiatrin. Han väver sedan samman erfarenheterna han fått i sin profession med reflektioner över sina relationer med de fyra kvinnor han varit gift med och de sammanlagda nio barn de fått.

    ”För att återinjicera Sverige med en känsla av mening så kanske vi måste ställa helt andra frågor till oss själva och varandra om hur vi ska leva tillsammans. Om alla vi invånare bara söker strategier för att skydda oss från allt, allt som är obehagligt och svårt, så riskerar vi att missa meningen med livet. I ett land där alla bara vill leva så länge som möjligt - och så smärtfritt som möjligt – så riskerar vi att missa att verkligen leva.”

    Om David Eberhard

    Skrivande och föreläsande överläkare i psykiatri vars åsikter ofta skapar debatt.

    Aktuell i höst med boken Det stora könsexperimentet.

    Krönikör i tidskriften Fokus och har skrivit en rad böcker. Senast Hur barnen tog makten som går ut på att curlande föräldrar gör barnen en björntjänst genom skydda dem från minsta fara. Har själv åtta barn.

    2006 kom boken I trygghetsnarkomanernas land om att livet blir fattigt om man är rädd hela tiden. Använder därför inte cykelhjälm och tågluffade ensam redan som 14-åring. Har också skrivit böckerna Ingen tar skit i de lättkränktas land och Normalt? Från vansinnesdåd till vardagspsykoser.

    Spelar fotboll i författarlandslaget.

    Producent: Amanda Glans