Åke Hedhammar Podcasts

  • Spoiler: Karin klarar operationen!

    I det här avsnittet krokar jag arm med Hunden i Centrum och följer med till paret Anders och Johanna Lind Bagges engelska bulldog Karin som kämpar med kortnosproblem, brakfycel obstruktion, till den grad att hon behöver opererras. Att det finns hundar med tillplattade ansikten med kortare nosar, vilket kallas brakycefal, som behöver opereras för att kunna andas normalt är ett laddat ämne. Sunda hundar ska inte behöva opereras för att kunna andas ordentligt och det är ett välfärdsproblem som tidigare adresserats här i VBV.

    Ni hör Ashley Jury, veterinär vid Väsby Djursjukhus, som beskriver problemen som ska åtgärdas inför att han kanske ska vidga hennes näsborrar, göra en utvärdering av hennes näshåla och luftstrupe, undersöka hennes gomsegel är men även för att studera storleken på tonsiller för att se vad som går att fixa. Ashley menar att anatomiska deffekter inte går att lösa kirurgiskt men att det finns några lösningar på bordet som att ta bort slemsäckor om de är framfallna, korta ner gomseglet, ta bort för stora tonsillerna och att ta bort polyper.
    Ni hör även Johanna Lind Bagge berätta om hur Karin opereras för att hennes ork är nedsatt och för att hon fick pressa sig för att få in den luft hon behövde för sin syreförsörjning under den senaste sommaren.
    Slutligen hör ni Åke Hedhammar, Svenska Kennelklubbens veterinärmedicinska rådgivare tillika seniorprofessor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, som har varit med både före, under och efter det veterinära trubbnosuppropet för sex år sedan då 600 veterinärer drev kravet på sundare avel gentemot Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket.

    Hjälp! Snart är säsong 13 över... Vill du ha en ny säsong?
    Podden är inte låst bakom en betalvägg eftersom att jag vägrar gömma kunskap bakom betalväggar. För att alla, oavsett ekonomisk situation, ska få tillgång till VBV:s evidensbaserade samtal med fokus på relationen med Sveriges ledande hundexperter så utgår jag ifrån "pay what you want"-filosofin.

    Ditt bidrag beskattar jag och gör att jag på heltid kan folkbilda hundsverige.

    SWISH 123 267 77 63

    Eller bli månadsgivare på
    Patreon.com/HundpoddenVBV

    Hjälp fler att hitta podden genom att betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
    📷 Instagram - @HundpoddenVBV
    📷 Instagram - @Gurgin
    ⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

  • Vad har hänt de senaste 6 åren sedan 600 veterinärer drev kravet på sundare avel gentemot Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket?
    Flera veterinärer kunde då vittna om att de såg fler och fler trubbnosiga hundar som kom till de med andningssvårigheter. De upplevde att problemen med andningen och att medellivslängden hos vissa raser som var flera år kortare hade blivit normaliserade och de ville ha en förändring.

    Gästar gör Svenska Kennelklubbens veterinärmedicinska rådgivare tillika seniorprofessor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Åke Hedhammar.
    Hedhammar har många fötter i den här frågan och har varit med både före, under och efter det veterinära trubbnosuppropet.

    Det har hänt mycket men tyvärr inte tillräckligt, menar Hedhammar. Det samverkas mer, men hur högt smäller resultatet av samarbetet?

    Podden ska vara gratis att lyssna på! Tycker du också det?
    VBV är ett folkbildande projekt med relationen i fokus för att höja kunskapsnivån om hund. Jag vill inte låsa podden bakom en betalvägg och är därför beroende av att du som också delar min uppfattning hjälper mig.
    Podden har helt gratis att lyssna på, men långt från gratis att göra

    Ditt bidrag beskattar jag, jag räknar inte ditt bidrag som en gåva eftersom mitt arbete för att sprida kunskap och information om hund är något jag betraktar som en motprestation.

    Alla bidrag – stora som små – tas tacksamt emot på Swish:
    📲123 267 77 63

    Eller bli månadsgivare på Patreon! Patreon.com/HundpoddenVBV

    Om du vill stötta på ett annat sätt så uppskattar jag om du skulle kunna betygssätta och recensera VBV i din poddapp!
    📷 Instagram - @HundpoddenVBV
    📷 Instagram - @Gurgin
    ⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

    Podden görs av produktionsbolaget Vår Bästa Vän AB och programledare är Gurgîn Bakircioglu.
    www.gurgin.se

  • Aveln förändras ju hela tiden men de senaste runt två årtiondena har de extrema utseendena lyfts fram som ideal eller som föredömen i olika sammanhang. Vad betyder det här för hundarnas välfärd?
    För att svara på mina frågar bjuder jag in etologen Ingrid Tapper.

    Enligt djurskyddslagen är avel med sådan inriktning att den kan medföra lidande för djuren förbjuden, men trots det enorma lidandet som det slagits larm kring flera gånger så fortsätter den.
    Finns det hundraser som lider så pass till den grad att det är dags att tala om deras fortsatta existens?
    Vad görs åt saken?

    Samtidigt som jag producerade det här avsnittet bestämde jag mig för att kontakta veterinären Åke Hedhammar från Trubbnosuppropet som var ett ställningstagande från flera hundra veterinärer där de för sex år sedan ville belysa extremavelns konsekvenser. Detta fick stor uppmärksamhet och i denna säsong av VBV kommer jag att göra en uppföljning av uppropet för att få veta om det har lett till någonting.

    Tack för du stöttar! Utan dig, ingen säsong 12!
    Som vanligt beskattar jag ditt bidrag och räknar inte ditt bidrag som en gåva av en anledning: Mitt hundjournalistiska uppdrag med fokus på relationen är ett folkbildningsprojekt och något som jag betraktar som en motprestation.
    Alla bidrag – stora som små – tas tacksamt emot på Swish:

    📲123 267 77 63

    Eller bli månadsgivare på Patreon!
    www.patreon.com/HundpoddenVBV

    Om du vill stötta på ett annat sätt så uppskattar jag om du skulle kunna betygssätta och recensera VBV i din poddapp!

    📷 Instagram - @HundpoddenVBV
    📷 Instagram - @Gurgin
    ⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

    Podden görs av enmannaproduktionsbolaget Vår Bästa Vän AB och programledare är Gurgîn Bakircioglu.
    www.gurgin.se