Spelade
-
Fredrik Söderholm har pratat med mamma, bror och radiopsykologen Lasse om det mesta vid det här laget. Förutom elefanten i rummet: den försvunna pappan. Nu är tiden kommen.
-
Fredrik Söderholm har nu kommit till en punkt där han måste höra av sig till dem han kan ha sårat. Men vill alla ta emot hans gottgörelse?
-
Fredrik Söderholm tar med sig sin mest skeptiska vän till ett tolvstegsmöte. Och om allt går enligt plan flyttar han ut från sin mamma. Igen.
-
Fredrik Söderholm försöker intala sig själv att han trivs med sitt nya jobb i cykelbutiken. Men när han får ett sockrat erbjudande från den livsfarliga tv-branschen ställs han inför ett dilemma där han måste göra någon besviken.
-
Under 00-talet börjar Sverige prata om skakvåld mot spädbarn. Föräldrar döms till fängelse med hjälp av diagnosen Shaken Baby Syndrome. Men långsamt blir forskarna osäkra på om bevisen håller.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Det är i oktober 2007 som föräldrarna Erik och Nan åker till sjukhus med sin dotter. Hennes högra arm hänger slapp och föräldrarna är oroliga. Efter flera undersökningar tas föräldrarna åt sidan och en läkare berättar att man misstänker misshandel.
– Vi förstod verkligen ingenting om vad han pratade om just då, säger Erik. Nu är det något galet, det är något fel. Det måste vara något annat som förklarar det här.
Det föräldrarna anklagas för är skakvåld. Man har hittat en så kallad triad av symtom som kopplas till shaken baby syndrome, det vill säga ögonbottenblödningar, svullnad i hjärnan och subdurala blödningar - blödning mellan hjärnan och hårda hjärnhinnan.
Shaken baby-diagnosen börjar användas i Sverige under 1990-talet. Men att triaden skulle räcka som bevis på skakvåld börjar långsamt ifrågasättas. 2014 avgörs ett mål i Högsta domstolen där åklagarens expert byter fot under förhandling. Rättsläkaren Anders Eriksson vittnar om osäkerheten för det vetenskapliga underlaget till shaken baby syndrome.
Det leder till att den pappa som åtalats för skakvåld mot ett av sina barn frias. Ytterligare pappor får resning och frias i efterhand, som Erik. Men dottern har inte kommit hem till Erik och Nan. Hon har bott så länge hos en fosterfamilj att vårdnaden flyttats över till fosterföräldrarna.
2016 kommer en rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, som konstaterar att det “finns otillräckligt vetenskapligt underlag för att bedöma den diagnostiska träffsäkerheten av triaden för att identifiera skakvåld”.
Medverkande:
Erik & Nan, föräldrar
Ann Bark, advokat
Anders Eriksson, pensionerad överläkare i rättsmedicin / senior professor vid Umeå universitet
Ann-Charlott Lindh-Neville, enhetschef barn- och ungdomsenheten på Södermalms stadsdelsförvaltning i Stockholm
Johanna Räntfors, barnkirurg på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg
Waney Squier, neuropatolog med inriktning på barn
Ingemar Thiblin, professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet / rättsläkareEn dokumentär av: Evalisa Wallin
Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media
Exekutiv producent: Jon Jordås -
Fredrik Söderholm ska fira nyår med kollegorna på Tankesmedjan och människor han inte känner. Och helt nykter ska han försöka vara.
-
Fredrik Söderholm måste sluta helt med alkohol för att få vara med i tolvstegsprogrammet. Nu ska han försöka klara av att gå på fest utan vare sig alkohol eller kokain.
-
Fredrik Söderholm drar till New York med sin polare Mike för att försöka få biljetter till Bruce Springsteens broadwayshow.
Av och med Fredrik SöderholmKlipp och form: Mathilda von EssenMix: Fredrik NilssonIdé och produktion: Ulla Svensson, Sveriges RadioHej jag heter Fredrik är en produktion av Tredje Statsmakten Media -
Fredrik Söderholm besöker beroendeakuten och förbereder sitt första tolvstegsmöte.
Av och med Fredrik SöderholmKlipp och form: Mathilda von EssenMix: Fredrik NilssonIdé och produktion: Ulla Svensson, Sveriges RadioHej jag heter Fredrik är en produktion av Tredje Statsmakten Media