Lyssna senare
-
Allmänläkaren Anders Tengblad, PhD, som även skrivit en avhandling som berör typ 2 diabetes gästar denna vecka för att diskutera lågkolhydratkost vid viktnedgång och typ 2 diabetes.
Det blir en lång diskussion med fokus på fördelarna som finns med att ge personer med övervikt och typ 2 diabetes rådet att äta en lågkolhydratkost.
Vi tar även upp frågor så som vad det är som gör att människor ofta spontant börjar äta mindre kalorier och vad det är som leder till överviktsproblematiken idag. Dessutom diskuterar vi varför vården ibland inte verkar bemöta det intresse som finns från vissa patienter när det gäller att få hjälp med att faktiskt börja äta bättre och själv försöka göra någonting åt sina problem.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Hålltider
00:00:00 Introduktion av Anders Tengblad 00:03:09 Personer som äter LCHF som blivit bemötta dåligt inom vården 00:04:42 Doktorsavhandling på typ 2 diabetes 00:07:12 Hur Anders blev intresserad av kosten vid typ 2 diabetes 00:08:57 Hur det kom sig att Anders blev sedd som en "LCHF-doktor" 00:10:57 Sjukvården går lite i otakt med människors nya intresse för kost 00:14:20 Vad menar Anders när han säger lågkolhydratkost? 00:17:42 Varför skiljer sig resultaten så lite i långtidsstudier mellan olika dieter? 00:19:28 Vår obesogena miljö och individens skuld vid fetma 00:24:31 De stora skillnaderna i resultat mellan olika studier 00:27:52 Enkelheten är ofta en fördel för LCHF 00:29:59 Olika dieter som får människor att spontant äta mindre kalorier 00:33:27 Människor som inte går ner i vikt på LCHF 00:37:10 Blir människor inom våren onödigt mycket anti LCHF pga hur rörelsen ibland beter sig mot dem? 00:43:39 Undersökning kring vårdens syn på lågkolhydratkost för några år sedan 00:48:15 Testar man alla dieter innan en fetmaoperation? 00:51:55 Det finns för få dietister som kan ge bra understöd 00:53:00 Att tjata på folk för att ändra vanor fungerar väldigt dåligt 00:56:08 Vad kan man göra åt överviktsproblematiken på befolkningsnivå? 01:00:28 Palatability och överätning 01:03:59 Processad mat som anpassas för att passa med en diet 01:05:16 Vet människor vad som är en måttlig mängd? 01:07:30 En fettrik diet och kolesterolet 01:10:07 När man börjar med ett dåligt vs ett bra utgångsläge 01:12:34 Olika effekter från olika fettkällor 01:13:34 Långtidseffekterna av olika dieter är oftast okända 01:14:44 Kolesterol är en eventuell riskfaktor som måste ställas mot andra riskfaktorer 01:17:52 Vissas riskfaktorer försämras markant med LCHF 01:18:27 Hur ska man själv förhålla sig till vissa avstickande provresultat? 01:20:42 LCHF-rörelsens motstånd mot statiner 01:23:38 Människor vill ofta bara få höra att det som de äter är okej 01:25:32 Behöver man utesluta bönor, linser och rotfrukter? 01:28:18 LCHF vid diabetes typ 1 01:32:17 Följsamheten på sikt 01:34:43 När det ska firas någonting med skitmat hela tiden 01:39:11 Olika människor känner olika stort sug när de ser någonting gott