Spelade
-
I årets sista Ölpöl diskuterar Martin och Olle allt från olika humlesorters hållbarhet till puben Hakets moraliska kompass. Däremellan hinner de bland annat snitsla sig mellan felsmaken DMS, O/O-s nyanställda bryggare, salta öl, om huruvida man behöver en bondgård för att göra Farmhouse Ale samt vilken alkoholhalt som egentligen är idealisk för en IPA. Dessutom får vi höra lite om vad som väntar för Ölpölen under 2019. Trevlig lyssning och God jul!
-
Årets första ölpöl är här! Olle och Martin diskuterar flaggskeppsöl, alkoholmoral, enhörningsöl, humlebränna, ölsynestesi och tecken på att 2019 blir året då ölmarknaden går in i väggen. Dessutom dissikeras som utlovat London Porter och det första avsnittet av The Beer Hunter med Fredrik a k a Double Bastard Beer Blog!
-
Martin, Olle och Fredrik har druckit Westmalle Tripel och tittat på avsnitt två av Beerhunter – vilket naturligtvis leder till mustiga diskussioner om glycerol, pitchnivåer, soft spile och Cask. Dessutom funderas det över konsekvenserna av att japanska Asahi köpt upp Fullers bryggeri – inte minst när ölbranschen slutar karva det guld dom vant sig vid. Och! Det bjuds på ölbokstips och en pudling från Martin och Olle i ett tidigare konservativt uttalande.
-
Martin och Olle navigerar mellan testosteron, semestersjuka, algoritmer, amerikaner, spanska kannor, och godis. Ölen då? Jodå den genomsyrar i vanlig ordning allt. Allt.
-
Var köper man bra humle? Hur ser ölframtiden ut? Kommer Seba på flaska? Hur får man till en riktigt bra stout? Vad är meningen med livet? Olle och Martin svarar på era frågor så gott det går. Även om somliga spörsmål knappast har några enkla svar.
-
Ett avsnitt tillägnat hembryggningens ädla konst. Med oss i programmet har vi Mikael Zetterberg från Lilla Köksbryggeriet, Peter Högström från Humlegården och hembryggaren Joakim Gustafsson som jobbar med dryckesinnovation på Carlsberg. Vill du börjar brygga eller behöver du tips på hur du går vidare i din hembryggning, då är det här ett avsnitt för dig.
-
Är Heineken verkligen ett Lundin Oil? Och hur påverkar denna fråga Beavertowns försäljning till Heineken? Olle och Martin väjer inte för de svåra frågorna och kastar sig vidare över hantverkspilsner vs industrilager, förpackningens viktighet och den snåriga karamellmaltskogen. Och kommer Olle någonsin framöver att använda sig av frukt i öl?
-
Olle berättar om de mer oglamorösa delarna av att starta bryggeri och delar med sig av mängder av kunskap om Imperial Stout, även om det naturligtvis är ett helt outtömlig ämne. Martin rör sig med lätthet mellan Italodisco, sitt nya jobb på Stigbergets bryggeri och galoppfällan. Avsnitt 10 av ölpölen är ute, det är bara att komma och fånga.
-
Martin har varit ute och druckit suröl och bekantat sig med allt från Svartvinbärsöl till Gueuze cuvée rené.
Olle förklarar allt om mikro-organismer, mjölksyra och spontanjästa Lambic-öl.
Men vi börjar i ölbryggningens bas: malten. -
Olle tar tag i den bortglömda malten en gång för alla så att den ofta bortglömda ölingrediensen får den uppmärksamhet den förtjänar. Dessutom gås vikten av god flaskning igenom och Martin snokar bland vitlökssmakande ipor. God lyssning!
-
Martin tar upp massor med självklarheter. Som det här med bittergiva. Det pratas en hel del beska. Sedan blir han förvirrad när West coast IPA kommer på tal. Olle berättar om sina geografikunskaper och om hur de första bryggningarna på O/O brewing gått.
-
Hur många tester ska en öl genomgå i sitt liv? Det är uppe för diskussion i sensate Ölpölen. Dessutom fördjupar vi oss i vikten av vatten och samarbetsnormen inom bryggeribranschen.
-
Äntligen är ölpölen tillbaka! Med ojanden över etiketteringens vedermödor, uppluckranden av öllagringsnormer, och analyser av italienska hantverksöl tar sig Martin och Olle an ölvärlden som om dom aldrig varit borta. Trevlig lyssning.