Spelade
-
Med ett stiligt yttre och en djup barytonröst knockade Gunnar Wiklund både publik och kritiker på 50-talet. Men hur kom det sig att jätteidolen mer eller mindre glömdes bort? Vad hände?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under 50- och 60-talet då folkparkerna fortfarande lockade en stor publik gjorde Gunnar Wiklund succé. I och med genombrottet började en lång karriär på sångestrader och revyscener.
- Vilken humor han hade! Det kan man inte tro när man ser honom, säger sångerskan och skådespelerskan Ewa Roos som sjöng med Gunnar i folkparkerna.
Men det var inte självklart att han skulle bli artist. Gunnar Wiklund arbetade under den här tiden också i en bilverkstad i Luleå långt ifrån storstadens nöjespalats. Han var en tillbakadragen norrlänning som trodde gott om människor vilket han senare ödesdigert fick sota för. Så småningom började även hans hälsa att vackla.
- Han gick ju aldrig på en massa event, glittergrejer och prylar, premiärer och sånt där utan han ägnade sig åt sitt jobb, säger Kenneth Sevenheim, som länge arbetade som musiker tillsammans med Gunnar Wiklund.
Julian Olin är en ung sångare som nu har tagit upp Gunnar Wiklunds repertoar, skapat en hemsida och har fått ärva många av Wiklunds tillhörigheter. Han fascineras oupphörligen av Gunnar Wiklund. Men även han ställer sig frågan hur man kan vara så populär och ändå glömmas bort? Vad hände egentligen och varför blev det så?
Programmet är gjort av Anne Konstenius.