Lyssna senare
-
I den allra första socialtjänstpodden ställde vi frågan: ”Vad hände med översynen av socialtjänstlagen?” Nu är arbetet igång och Camilla Sköld, som vanligtvis är socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, arbetar nu som utredningssekreterare i översynen som tagit namnet Framtidens socialtjänst.
I årets första avsnitt av Socialtjänstpodden berättar Camilla Sköld om hur långt de har kommit i arbetet. Lagens konstruktion och förbyggande arbete är några av de ämnen vi diskuterar.
Programledare: Josefine Johansson. Producent: Ylva Mossing -
Chefer måste vara insatta i sina anställdas arbetsmiljö. Det är nyckeln för ett framgångsrikt arbetsmiljöarbete menar Eva Karsten, ansvarig inspektör för Arbetsmiljöverkets inspektion av socialtjänsten.
Myndigheten har sedan 2015 gjort en riktad inspektion av socialtjänsten i hälften av landets kommuner. Det var de många larmrapporterna om hög arbetsbelastning, personalomsättning och de ökade sjukskrivningarna som gjorde att regeringen gav Arbetsmiljöverket ett riktat uppdrag. När arbetet lider mot sitt slut säger Eva Karsten att många utmaningar är kvar men det finns också många tecken på en positiv förändring.
Programledare: Josefine Johansson. Producent: Ylva Mossing. -
Socialsekreterare lägger tre gånger så mycket tid på att dokumentera än de lägger på att träffa de barn och familjer de utreder. Men med hjälp av ny teknik och stöd i vad som faktiskt måste dokumenteras kan tid frigöras.
Socialtjänstpodden gästas den här veckan av Marta Nannskog, projektledare på SKL som arbetar med två regeringsuppdrag om socialtjänstens dokumentation.
Programledare: Josefine Johansson. Producent: Ylva Mossing. -
Överraskande och skarpa förslag utlovar Susanne Rolfner Suvanto när hon gästar Socialtjänstpodden. Hon är särskild utredare och den 31 mars presenterar hon förslagen i Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen.
Uppdraget är brett och handlar om allt från förebyggande och rehabiliterande insatser, förenklad biståndsbedömning, boendeformer och personalförsörjning. I podden får vi en inblick i utredarens tankar om bland annat biståndsbedömning, socionomutbildningen, behovet av psykosocial kompetens och om chefernas förutsättningar. Om förslagen realiserar så kommer de att ha stor påverkan på de äldre, deras anhöriga och på professionerna i äldreomsorgen. -
Denna vecka gästas Socialtjänstpodden av Anna Lexelius, huvudsekreterare i regeringens Tillitsdelegation. Vi pratar NPM, detaljstyrning och professionens handlingsutrymme i det sociala arbetet. Programledare: Camilla Sköld. Producent: Ylva Mossing
-
Kommer kommunerna att kunna erbjuda äldre insatser utan biståndsbeslut? Det är en fråga som länge florerat i debatten och som också prövats i förvaltningsdomstolar. Mycket talar för att det ganska snart kommer att finnas lagstöd för kommunerna att införa förenklad biståndsbedömning. Hur kan det i så fall påverka de äldre? Och hur kan det påverka biståndshandläggarna och deras yrkesroll? Dessa och andra frågor tittar Camilla Sköld och Josefine Johansson närmare på i det andra avsnittet av Socialtjänstpodden. Producent: Ylva Mossing
-
Strukturerad dokumentation? ICF - varför ska man använda det? Lyssna på avsnitt 2 av omsorgspodden. Linda Glaadh gästar oss och resonerar en hel del runt ämnet.
-
I detta avsnitt har vi bjudit in Åsa som under en tid jobbat som projektledare i ett kvalitetssäkringsprojekt inom Socialtjänsten i Nacka kommun. Åsa beskriver varför Nacka startade igång projektet, vilka huvudsakliga mål de hade och hur projektet drevs framåt. Poddavsnittet bjuder även på hur Nacka väver samman Combine med kommunens kvalitetsledningssystem. Superspännande tycker vi! In och lyssna – riktigt intressant! Har du frågor efter avsnittet - mejla oss på [email protected]
-
Lars Sonde läser sin uppskattade berättelse "En historia om hur lätt det är att förminska en människa". Berättelsen är en introduktion till Svenskt Demenscentrums utbildningspaket Nollvision - för en demensvård utan tvång och begränsningar.