Spelade

  • Sent på kvällen den 19:e juli 2018 huggs den 21-åriga Harout Lappaian till döds. En mordutredning påbörjas, men inte en enda av dom inblandade i bråket tycks veta exakt vad det var som hände. Inte heller någon av dom uppemot 50 övriga vittnena säger sig ha sett det dödliga hugget. Även om ingen såg hugget har vittnena mycket att berätta och snart uppdagas ett triangeldrama kantat av svartsjuka och våld. Men, den stora frågan som genomsyrar det här fallet i både tingsrätt och hovrätt är; Vem mördade Harout? 


    -


    Förhandslyssna reklamfritt och ta del av över 30 st bonusavsnitt via https://plus.acast.com/s/rattegangspodden


    Rättegångspodden görs i samarbete med Lexbase. Signa upp dig som betalande medlem på http://lexbase.se och ange rabattkoden "rättegångspodden", så får du ta del av tre kostnadsfria domar eller andra rättsliga dokument.


    Musik licensierad av PremiumBeat, Epidemic sound, Soundstripe och Slipstream.


    Källor:

    Sveriges Domstolar

    http://www.domstol.se

    Ansvarig utgivare: Jonas Häger

    Become a member at https://plus.acast.com/s/rattegangspodden.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • VBV har under ett år mött staffeprofiler från Stockholm, Holland och Storbritannien för att lära känna hunden som utmärks av sin tillgivenhet för människor. Hör om staffens kvaliteter och ursprung.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Rasexperten Martin Grimwood, från södra Wales och domare sedan 1988, menar att det är viktigt att följa staffordshire bullterrierns rasstandardformulering från 1935 och att akta sig för exteriöra överdrifter. 
    - Vi måste till varje pris undvika överdrifter, vill man skaffa en staffe bör man finna uppfödare som uppskattar traditionella värden.

    Irene Westerholm, etolog och medförfattare till Kamphundsboken, menar att staffarna, precis som sina raskusiner inom samma hundgrupp, är avlade för ett oerhört tungt fysiskt arbete och att det därför är viktigt att motionera de mer än vad många staffeägare tror.
    - Kamplust hos hunden är ett lekbeteende och har ingenting med vare sig aggression, skärpa eller försvarslust. säger Irene Westerholm

    Vår Bästa Vän besökte även staffeprofilen Marco De Kruijk, som grundat DSA (Dutch Stafford Athletics) och tillsammans med familjen driver Quinlent Staffords, för en heldags fysträning på den holländska landsbygden. Marco berättar att det är livsviktigt att träna sin staffe. 
    -Vi måste läsa våra hundar och använda oss av sunt förnuft, vi måste se när hunden behöver tränas och bromsas. Allt som rör sig har en skaderisk, men om hundens kropp är anpassad efter fysträningen så är det mer riskfritt, menar Marco De Kruijk.

  • Hundar iakttar oss ständigt och räknar med att vi ska avläsa de, men hur bra är hundägare egentligen på att tolka hundarnas signaler som de sänder ut? Etologen Ingrid Tapper förklarar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledarna Gurgîn och Maria Hedqvist tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt bjuder in etologen Ingrid Tapper för att samtala om hur man kan studera och lyssna på sin hund.

    Ingrid Tapper menar att det finns många myter som ställer till det för hundägare och man måste förstå sin hund rätt genom att studera den kontext hunden befinner sig i.
    - Det är en helt annan dimension av hundägande att kunna förstå sin hund, man får det lättare att hantera vardagen när man kan se om ens hund råkar vara rädd eller arg, säger Ingrid Tapper som menar att hunden oftare går på en känsla, baserad på betydligt mer än enskilda signaler.