stadsbyggnadskontoret Podcasts
-
I en stadsdel finns och verkar olika aktörer med olika ansvarsområden, kompetenser, kunskaper och resurser. En väg att samverka är genom ett så kallat BID, Business Improvement District.
Idén med BID Gamlestaden har varit att skapa förutsättningar att tillsammans hantera problem och förverkliga möjligheter i den långsiktiga stadsdelsutvecklingen. Vilka effekter har BID som samarbetsform haft för stadsutvecklingen i Gamlestaden?
BID Gamlestaden har funnits i cirka 20 år och är det äldsta BID influerade samarbetet i Sverige. Det är ett formaliserat samarbete mellan 50 fastighetsägare och 11 förvaltningar i Göteborgs kommun samt polismyndigheten.
Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Helena Holmberg, företrädare för BID Gamlestaden och Mattias Westblom, projektledare stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad. Båda har jobbat med utvecklingen av Gamlestaden i över 10 år.
-
Tor Olsson belysningsplanerare på Stadsbyggnadskontoret, Jönköpings kommun.
Varför har så få kommuner ljusdesigners anställda och varför är det svårt att ljussätta en tunnel dagtid? Det är några av de frågor Tor svarar på i den här poddavsnittet. Han delar också med sig av HDED-metoden och beskriver vad han anser är optimal belysning i utomhusmiljö.
-
Alla delar av Stockholm behöver hänga ihop och vara tillgängliga för stockholmare. Vilka är målen i stadens Översiktsplan och hur används denna som ett verktyg för att skapa bättre stadsmiljöer? Vilken potential finns i stadens fyra fokusområden, vilka är utmaningarna och hur arbetar staden systematiskt med social hållbarhet?
I avsnitt 20 träffar vi Joel Edding, projektledare för Översiktsplanen på stadsbyggnadskontoret, Karin Ahlzén, projektchef för Fokus Skärholmen på exploateringskontoret och Jennie Argerich, samordnare för hållbar stadsutveckling på exploateringskontoret.
Lyssna på ett samtal om stadens övergripande plan när det kommer till stadsutveckling och arbetet med socialt värdeskapande analys samt medborgarperspektivet i planeringen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Inom industrin har de digitala tvillingarna varit ett viktigt verktyg sedan länge, och nu börjar de även hitta sin plats inom fastighets- och stadsplanering. Men varför behövs egentligen digitala tvillingar och hur kan fastighetsbranschen dra nytta av tekniken?
För att besvara frågorna har vi tagit hjälp av Oliver Larsson, samhällsutvecklare på Ramboll, samt Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret i Göteborg som skapat en Digital tvilling av Göteborg.
-
Hur vi planerar framtidens Stockholm och vilken arkitektur vi skapar är något som angår oss alla. Varför är arkitektur viktigt och vem bestämmer hur det ska se ut i staden? Behöver Stockholm fler landmärken och kan arkitektur få oss att må bra?
I avsnitt 15 träffar vi Torleif Falk, stadsarkitekt på stadsbyggnadskontoret samt Anette Scheibe Lorentzi, stadsbyggnadsdirektör.
Lyssna in på ett samtal kring stadens årsringar, arkitekturens roll för att skapa en smart, snygg och klimatanpassad stad samt framtidens arkitektur.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Göteborgs läge, vid Göta Älvs mynning, har genom tiderna skapat fantastiska förutsättningar för handel, industri, boende och rekreation. Med höjda havsnivåer och mer extremväder till följd av klimatförändringar riskerar samma läge att försämra förutsättningarna för staden och dess utveckling.
I det här avsnittet av Götepod samtalar Björn Siesjö med Lisa Ekström, klimatstrateg på Stadsbyggnadskontoret och Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan om vad är det vi gör och behöver göra för att klimatsäkra Göteborg? Vilken hänsyn tar vi till de stigande vattennivåerna när vi planerar för nya byggnationer? Och är det egentligen så klokt att bygga så mycket längs älven?
-
Om höjda havsnivåer och skyfall - hur hanterar vi att vattnet kryper närmare?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I fiskhamnen i Göteborg har man problem med återkommande översvämningar och ibland får man ta på sig vadarbyxorna för att komma till jobbet. Vi möter Roger Thilander, VD på Göteborgs fiskauktion.
I Göteborg räknar man med en medelhöjning av havsvattennivåerna på en meter till 2100 och det är då inte längre bara företagen nere i fiskhamnen som kommer att få problem.
För en vattennära stad som Göteborg står inför stora utmaningar de kommande åren. Lisa Ekström och Ulf Moback på stadsbyggnadskontoret i Göteborg berättar om hur de planerar inför vattnet som kommer.Anna Wåhlin, professor i oceanografi, förklarar hur svårt det är att veta hur mycket vattnet stiger med - den data som finns är än så länge alldeles för osäker.
Gunnel Göransson, forskare på Statens geotekniska institut, arbetar just nu med ett projekt där man undersöker planerad reträtt. Att helt enkelt flytta undan från vattnet istället för tvärtom.Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected].