polcirkeln Podcasts
-
Kärnvapen, militärbaser, smältande isar och outnyttjade naturresurser. Världens stormakter positionerar sig och Rysslands krig ritar om den geopolitiska kartan norr om polcirkeln.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Suget efter blottlagda naturtillgångar och nya handelsvägar till sjöss får stormakterna att intressera sig alltmer för Arktis. Ryssland, USA, Kina och Europa – alla vill spela en aktiv roll och få del av kakan. Men intressena i regionen kolliderar på flera områden och stormaktsrivaliteten blir allt mer påtaglig. Rysslands invasion av Ukraina har kullkastat förutsättningarna för samarbeten och exempelvis Arktiska rådet sattes snabbt på paus. Från Rysslands sida märks en militär upprustning i regionen med nygamla militärbaser, bland annat för att skydda strategiska kärnvapen vid Kolahalvön.
Så ritar klimatförändringarna om kartanDen globala uppvärmningen, som enligt forskning går snabbare i Arktis än någon annanstans, ritar bokstavligen om kartan. Samtidigt pekas Arktis ut som ett hett område för att klara av den gröna omställningen. Här vill även EU vara med och dra nytta av sina nordligaste områden och de senaste tio åren har EU börjat bedriva en mer aktiv politik för Arktis. Hör också om hur de arktiska staterna i Norden var och en tacklar det nya säkerhetspolitiska läget.
Medverkande: Samuel Larsson och Carina Holmberg, Nordenkorrespondenter på plats i Tromsö. Susanne Palme, EU-kommentator. Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Christer Tjernell -
Utrikeskrönikan 13 januari 2023
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kiruna fredag
Sverige har nu tagit över EU:s ordförandeskap. Det är den svenska regeringen som nu leder EU-ländernas arbete. Och det är därför jag och några kollegor från Bryssel sitter i en hundsläde norr om polcirkeln.
För som brukligt är startskottar Sverige sitt ordförandeskap på hemmaplan. Med att visa upp ordförandelandet för EU-folket.
Hela EU-kommissionen, 27 kommissionärer, regeringen, svenske kungen samt ett 70-tal utvalda från Bryssels korrespondentkår är på plats här i Kiruna för lanseringen av ordförandeskapet.
På den här typen av resor, som sker varje halvår när ett nytt EU-land tar över stafettpinnen, pratar man så klart om politik och vad i detta fallet Sverige vill uträtta de närmsta sex månaderna. Till exempel att stödja Ukraina, fortsätta med klimatarbetet, att stärka konkurrenskraften, och så vidare.
Men minst lika viktigt, ja kanske än viktigare, är att visa upp och marknadsföra ordförandelandet för en internationell publik.
Så vad är det då som Sverige väljer att visa upp för oss journalister och de inresta EU-topparna?
Det är vinter, mörker och kyla. Kryddat med svensk innovation.
Hittills har det blivit besök i gruvan här i Kiruna – där man hittat stora mängder sällsynta metaller som behövs i EU:s gröna omställning. Vilket passande nog presenterades just som EU-dignitärerna var på besök i stan.
Det blir också besök på på rymdbasen Esrange och ishotellet - faktum är att politikerna får möjlighet att bo där.
På mat- och dryckesfronten har Sverige sålt in alkoholfri cider och äppeljuice, köttbullar med potatismos, brunsås och lingon, och en efterrätt som jag själv inte ätit sedan barnsben: nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier.
Sverige har också kommit med den i princip obligatoriska goodiebagen. Innehållande en bok om svenska innovationer, en slags reflex och en mössa.
Däremot har Sverige inte heller gett bort någon traditionell ordförandeskapsslips. Men den sägs vara på gång.
Grejen är att den tidigare S-regeringen, som planerade för ordförandeskapet, inte tänkte ha någon svensk slips. Den nya regeringen ville annorlunda men då det måste upphandlas enligt svenska konstens regler så blir den blå-blåa slipsen inte färdig förrän halvvägs in i ordförandeskapet i mars.
Ska sanningen fram tror jag inte så många av mina korrekollegor bryr sig så mycket om slipsen.
Att döma av kommentarerna så här långt, lär detta ändå bli en ordförandeskaps-resa att minnas.
Vintern, mörkret och kylan är exotiskt för oss Brysselbor. Och hundsläden, ja den lär finnas kvar i minnet hos många, under lång lång tid.
Andreas Liljeheden, Kiruna
-
Utrikeskrönika 21 december 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Göteborg onsdag.
Det talas alltför sällan om Island i radio.
Som Islandskorrespondent får jag emellanåt höra den synpunkten.
Det lilla landet, faller lätt i medieskugga, när alla blickar riktas mot kriget i Ukraina följt av energikris, hög inflation och andra bekymmer i Europa.
Men det betyder inte att det inte händer viktiga och intressanta saker i den lilla nationen.
Island ligger strategiskt i norra Atlanten, precis söder om norra polcirkeln, landet är medlem i Nato, en viktig del i det nordiska samarbetet och förtjänar en plats i nyhetsflödet.
Så nu kommer ett litet försök till bot och bättring.
Det är superspännande!
För första gången i Islands historia väcktes i december ett åtal gällande förberedelse till terrorbrott mot två män hemmahörande på Island. Männen hade enligt åtalet tillgång till en stor mängd vapen och ammunition när de greps och har också gjort sökningar på sprängladdningar. Själva åtalet talar inte om vad det misstänkta terrorbrottet var riktat mot men i samband med att männen greps bekräftade ledamöter i det isländska alltinget att fanns som utpekade mål.
Reykjavik har under hösten skakats av uppmärksammade gänguppgörelser som sägs handla om narkotikaförsäljning. Flera personer blev knivskurna mitt bland festglada människor på ett uteställe i Reykjavik och rökbomber har kastats in både mot en bar och en bostadslägenhet. En helt ny dimension av kriminalitet som inte setts på Island förut.
Politisk kämpar regeringen för att hålla ihop. Trepartikoalitionen spänner över hela den politiska skalan från grön vänster till självständighetspartiet på högerkanten.
Och i våras blev det riktigt knepigt när utförsäljningen av statliga Islandibanki skakades av anklagelser om oegentligheter som ledde till stora demonstrationer i protest mot finansministern Bjarne Benediktsson i självständighetspartiet medan statsminister Katrin Jakobsdottir i grön vänster fick hård intern kritik för att stå bakom försäljningen.Många frågar sig om regeringen kommer klara att hålla ihop mandatperioden ut.
Men turisterna har i alla fall återvänt till Island efter pandemin. Turismen är en av Islands huvudnäringar har stor betydelse för ekonomin.
Men förra årets turistmagnet, vulkanen i Geldingadalur har slocknat, men det betyder inte att det slutat mullra, pysa och vibrera på Island på flera olika sätt.
Island är vackert, spännande och intressant.
Det hoppas jag kunna berätta väldigt mycket mer om nästa år.
Carina Holmberg, Islandskorrespondent
[email protected] -
Mitt i polcirkeln hittar man en pärla utan likheter med Artic Camp.
Är man på Artic Camp så hittar man Pia.
En person som verkligen personifierar campingverksamheter med sitt driv och engagemang såväl för anläggning men även för det ack så viktiga närområdet. -
Dags för veckans fruktstund i spelvärlden när Juntan dukar upp en fruktsallad värdig gudarna. Det blir bland annat allt om Diablo IV:s in game-transaktioner, Embracers expansion och Sagan om ringen-satsning och så peppar vi lite inför veckans stora grej, Gamescom. Dessutom har Juntan fått ett vackert vykort från ett spelevent norr om polcirkeln. Angelica har lekt sektledare i Cult of the Lamb och så har hon och Tobias strukit runt bland robotar som kissemiss i Stray.
Spel som nämns i avsnittet: Callisto Protocol, Return to Monkey Island, Sonic Frontiers, Gotham Knights, The Expanse: A Telltale Series, Hogwarts Legacy, Diablo IV, Diablo Immortal, Middle-Earth: Shadow of Mordor, Trackmania, Cult of the Lamb och Stray.
Vill du se Speljuntans streams i efterhand så har vi uppdaterad vår youtubekanal: http://tinyurl.com/juntan1337
Och allt detta härliga kommer för att du stöttar oss på patreon, vill du vara härlig så mönstrar du på här: http://www.speljuntan.se/
Tidskoder
(01:30) Veckans personliga fråga
(07.53) Nyheter
(28:42) Reklam
(29:45) Vykort från Billy Rimgard
(44:09) Spelsvepet -
Strax söder om polcirkeln ligger Island. Ett land rikt på skyhöga berg, urgamla glaciärer och en aktiv vulkan. Island toppar listan över världens säkraste länder. Men under en januarinatten 2017 försvinner 20-åringen Birna - och det blir början på en intensiv utredning för den isländska polisen.
Kontakt:
Insta: Sagaspringcorn
Mejl: [email protected] -
Svenska succéförfattaren i Bryssel
Malin Persson Giolito är bästsäljande författare till den hyllade romanen “Störst av allt”, som även blivit en framgångsrik Netflix-serie, till och med den första svenska originalserien på plattformen.
Hur går det egentligen till för henne att författa böcker? Och vad tycker Malin om SWEA?
Vi samtalar om “Störst av allt”, och processen med att skriva som Malin beskriver som både svår men även euforisk men samtidigt utdragen med otaliga omskrivningar. Malins böcker innehåller även samhällskritik och på frågan om vad hon skulle göra om hon blev statsminister i Sverige får vi klara och spännande besked. Och om SWEA säger hon bara goda ord.
Malin har tidigare arbetat som jurist, både i Sverige och på EU-kommissionen i Bryssel, där hon fortfarande bor med sin familj. På fritiden ägnar hon sig gärna åt matlagning och socialt umgänge runt god mat.
Den nya boken, som kommer publiceras 20 februari, 2022, utspelar sig även den i Sverige runt ett brott.
Malins bok-rekommendationer:
Caitlin Moran: More than a Woman
Åsa Larsson: Fädernas missgärningar
Liza Marklund: Polcirkeln
Niklas Natt och Dag: 1795
Malin skriver i Aftonbladet och Dagens Nyheter
Följ Malin I Sociala Medier
Facebook
Instagram
Malin hos Wahlström och Widstrand
Malin hos Ahlander Agency
Trailer till Netflix-serien: Störst av allt/Quicksand
-
Riksspelman som i år fick Kungens medalj för framstående insatser som musiker och dramatiker. Ett program som spänner från dödskamp till tacksamhet över livets outgrundlighet.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Betydelsen av en kunglig medaljSvante Lindqvist, riksspelman och medlem i folkmusikgruppen JP Nyströms, pratar i sitt Sommar om att växa upp i Malmberget som nu rivs för att ge plats åt gruvan. Om melodierna och om varför man blir musiker. Och om att trots motgångar och bristande förmåga inte ha rätt att låta bli.
Ett Sommarprogram som till stora delar befinner sig nära polcirkeln men som tar sin början i USA, där han var på sitt livs resa. Upplevelsen förmörkades av en för honom planerad operation vid hemkomsten. En rad komplikationer tillstötte, värst var en stroke som är en katastrof för en som spelar fiol.
Om Svante LindqvistMusiker, författare, dramatiker, 62 år. Född i Malmberget, bosatt i Luleå. Debuterar som Sommarvärd.
Riksspelman som i år fick Kungens medalj för framstående insatser som musiker och dramatiker. Är sedan drygt 40 år medlem i JP Nyströms som turnerat runt om i världen med folkmusik från Norrbotten.
Har skrivit monologen Mannen från Malmberget som spelats mer än 800 gånger runt om i Sverige. Är medförfattare till radioteaterserien Ulkojärvi närradio i P1 och har skrivit flera böcker.
Är hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet och har tilldelats Zorns guldmärke och kulturpriset Rubus Arcticus. Arbetar på Trafikverket och är utbildad civilingenjör. Har mottot “Sällan allvarlig men alltid seriös“.Mitt program spänner från dödskamp till tacksamhet över livets outgrundlighet, från att vara yngling i Malmbergets musiksällskap till stora scener och skumma barer i Chicago. Jag tror starkt på berättelserna, livet och skrattet. Och på devisen ”Sjung med den röst du har, inte med den du önskar att du hade”.
Producent: Ragnhild Herminge
-
Det svåra hundrafemtiotredje avsnittet med författaren Åsa Larsson. Vi pratade om att bo norr om polcirkeln, språk, Jesper Waldersten, öppna äktenskap, Ingela Korsell, Sommar i P1, hur det är att vara kristen och lite ful som barn, favoritord, att jobba ensam, Kiruna, hur det är att vara sommar- och ensambarn, böcker för unga vuxna, religion och givetvis en hel del om att Bibeln fått betyg tre (av fem) på adlibris.Avsnittet presenteras av Telenor.Redaktör och redigering: Lovisa Ohlson. Distribution: Acast. (För Android här! Och i App store här!)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mitt i smällkalla vintern, när snön hade bäddat in Luleå i ett tjockt vintertäcke, bjöd operasångaren Peter Mattei in till den andra upplagan av festivalen som bär hans namn, Matteifestivalen - en fyra dagar lång fest som präglades av påtaglig sångarglädje och publiksuccé.
En rad operasångare av världsklasss valde utan att tveka att fara mot polcirkeln och ägna trettondagshelgen åt intensivt sjungande och spelande.Att sätta ihop en opera på fyra dagar är naturligtvis en utmaning i sig, men den största utmaningen blev att stå emot den förrädiska attacken från storhelgernas förkylningsbaciller. I K1 idag får lyssnarna följa med Kerstin Berggren bakom kulisserna och också höra smakprov på hur Lunds studentsångare tillsammans med Peter Mattei fick isarna att smälta.