World Value Survey Podcasts

  • Fredrik Lindström är programledare och författare som har gjort både tv-program och skrivit böcker om svenska språket och Sveriges historia. Bi Puranen är docent i ekonomisk historia och författare. Från 1996 har hon varit generalsekreterare för World Value Survey. Lars Trägårdh är historiker och professor i historia vid Ersta Sköndal högskola. Hans forskning kretsar kring olika aspekter av välfärdsstaten och och det civila samhället. De har alla tidigare varit med i enskilda avsnitt i Hur kan vi? I det här samtalet möts de för första gången för att i ett längre samtal utforska svenskheten, svensk kultur, värderingar och tro för att förstå vad som händer när nya grupper av människor från andra kulturer bär med sig sina värderingar och hur mötet mellan svenskar och invandrare kan bli mer av ett ömsesidigt lärande och ett samarbete som gynnar Sverige.Hela avsnittet + bonusmaterial hittar du på www.patreon.com/hurkanviSamtalet fortsätter i Eftersnack på www.facebook.com/groups/hurkanviAlla tidigare avsnitt hittar du på www.hurkanvi.seBoka Navid som föreläsare, samtalsledare eller moderator via [email protected]

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vad är en organisationskultur? Hur hänger kulturen ihop med agila transformationer? Och hur kan man mäta och förändra en organisationskultur?

    I detta avsnittet tittar vi på en modell för organisationskultur - Westrum's Three Cultural Model. Vi resonerar också kring kultur på en högre nivå. Hur ser det ut i världen och har vi den bästa kulturen när det kommer till svensk politik?

    00:00:00 Uppsnack
    00:14:25 Intro kultur/organisationskultur
    00:22:32 Vad är en kultur?
    00:35:11 Westrum's 3 Cultural Model
    00:50:59 Att mäta organisationskultur
    00:57:34 Att ändra en kultur + outro

    Källor:
    A typology of organisational cultures - Ron Westrum
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1765804/pdf/v013p0ii22.pdf

    World Value Survey
    https://www.worldvaluessurvey.org/

    Riding The Waves of Culture: Understanding Diversity in Global Business 2nd Edition - Charles Hampden-Turner & Fons Trompenaars
    ISBN: 9781529346183

  • Är det okej att vara gay? I veckans avsnitt pratar vi om en attitydundersökning som gjordes 2019 i World Value Survey. I artikeln jämför de hur mycket bättre det blivit för homosexuella och transpersoner idag jämfört med för 40 år sedan.Rösta på oss till Proud Colours stipendiet. www.proudcolours.se/engageradigHar du några frågor är du alltid välkommen att skriva till någon av oss på Instagram - @catohelleren och @silverbreider

  • En skada tvingade henne att avbryta extremsportkarriären. Genom att hitta sin egen inre kompass kom Malin Rapp vidare i livet - och nu hjälper hon andra att göra samma sak. Det kallas självledarskap.

    I korta drag betyder självledarskap att känna sina värderingar och att kunna använda dem som kompass. I sitt arbetsliv såväl som sitt övriga liv. Eftersom verkligheten är såpass snabbrörlig och osäker idag blir det allt viktigare att själv kunna hitta sina drivkrafter och följa dem.

    Dina värderingar - inte företagets - skapar engagemanget Den som har koll på sina egna värderingar är mer engagerad på jobbet - medan företagets värderingar inte spelar lika stor roll för engagemanget. Däremot behöver våra värderingar stämma med företagets för långsiktig framgång. Allt börjar alltså med oss själva. Det berättar Malin Rapp som arbetar med de här frågorna på organisationen Selfleaders.

    Hon var tidigare professionell kitesurfare men en skada gjorde att hon tvingades avbryta tävlingskarriären i förtid. Man kan säga att hon fick en oväntad duvning i självledarskap av livet självt. Hon valde att istället läsa kognitiv neurovetenskap och positiv psykologi för att kunna jobba med ett av sina största intressen: människors motivation.

    Allt självförverkligande blir en press I Sverige är vi väldigt sekulariserade och individualiserade. Det kan man se på den så kallade Kulturkartan från World Value Survey som visar att vi ligger i topp när man kombinerar parametrarna sekularisering och självförverkligande. Men det här gör oss inte nödvändigtvis så lyckliga. Enligt Malin Rapp klassificeras vår situation i Sverige som "kollektiv beslutsångest". Alla valmöjligheter kan kännas som en press att prestera och vara lycklig.

    Börja fråga om drivkrafter Ett första steg mot mer självledarskap på arbetsplatsen kan handla om en dialog om erfarenheter och upplevelser som format oss. Du som är chef, inled samtal med dina medarbetare där du tar reda på vad som driver och motiverar dem, inte bara inom ramen för deras nuvarande yrkesroll. Där har du nyckeln till engagemang och till att utveckla både företagets och individernas verkliga potential. Vi är alla människor som vill känna oss sedda och först då vill vi bidra.

    Vår samarbetspartner Wellbefy har också fokus på självledarskap och medarbetarskap och vilka förutsättningar som krävs för att det ska fungera bra på arbetsplatsen. Genom deras verktyg Health Analytics tar de tempen på flera viktiga faktorer som behövs för en frisk och välmående arbetsplats. Läs mer om Wellbefy och Health Analytics här.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Andreas Wramsmyr är grundare och VD på Adnavem, en digital speditör fokuserad på flöden till och från Sydostasien. Med en historia på ABB där han byggde upp digitala inköpssystem och som logistikchef på Gunnebo bytte han sida och blev sedan VD för en speditionsfirma. För ett år sedan startade han Adnavem som utmanar etablerade aktörer med en 100% digital förmedling av komplicerade internationella transporter.

    Vårt samtal handlade, förutom om Andreas imponerande resa, om dynamisk prissättning, hur man hanterar kulturella skillnader i globala företag, om inköpsstrategi, om utvecklingen i Kina, om flygtransportmarknaden som Apple tiltar i slutet av varje år samt om människans tre stora drivkrafter.

    Adnavem

    Andreas på LinkedIn

    Utmärkta Den Digitala Draken(lyssna!)

    World Value Survey

    Hur Apple fyller hundratals flygplan med iPhonesoch stör hela marknaden