Wolfgang Hansson Podcasts
-
Våldsamheter pågår i Sudan, det var i helgen som det drog igång strider mellan två parallella militärmakter i landet och det är fortfarande oklart vem som drog igång striderna. Det handlar om Sudans armé och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces RSF. Genom en militärkupp år 2021 tog militärmakterna tillsammans över makten i landet och det är nu när det finns en ambition om att få till ett civilt styre som det blossat upp strider. Parterna har haft svårt att samarbeta och en fråga de är oense om är hur framtida armén ska se ut. Idag i Aftonbladet Daily så pratar vi om striderna i nordöstra Afrika. Varför händer det här nu? Hur hänger allt ihop? Vad händer med det civila styret? Och blir det inbördeskrig?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Våldet har återigen trappats upp i Mellanöstern, i konflikten mellan Israel och Palestina. Under januari så har över 40 personer dött, de flesta av dem palestinier. Den senaste tiden har också mängder med demonstranter varit ute på gatorna i Jerusalem för att protestera mot den nya regeringen med Premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen.
Omvärlden har fördömt de senaste tidens dåd och både USA och EU uppmanar nu båda sidor att lugna ner det upptrappade våldet. Men det finns en stor oro att konflikten trappas upp ytterligare.
Hur illa är läget i Mellanöstern just nu? Hur snabbt kan det eskalera till krig och vad vill egentligen Netanyahu?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Det går inte fort att få Sverige och Finlands ansökan till Nato godkänd. Problemet är Turkiet och president Erdoğan som bromsar och ställer krav. Turkiets krav är bland annat att Sverige inte ska stötta terroristgrupper och lämna ut personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta.
Samtidigt som allt detta pågår så vill nu USA göra en vapenaffär med Turkiet värd över 20 miljarder dollar. Affären sägs vara en morot för Erdoğan att välkomna Sverige och Finland in i gemenskapen.
Kan den här vapenaffären vara lösningen på att släppa in Sverige i Nato? Vad kan det innebära för kriget i Ukraina och hur är relationen mellan USA och Turkiet just nu?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Det lackar mot jul och vissa har kanske fullskalig panik över den senaste elräkningen. Och tyvärr så ser inte framtiden ljusare ut. Den som äger en villa eller ett radhus vars elräkning för två år sedan låg på runt femtusen kronor, kan nu komma att få betala över tjugotusen kronor för en månads elförbrukning. Hur har det kunnat gå så här långt? Vilka drabbas hårdast? Wolfgang Hansson, kolumnist på Aftonbladet, beskriver det som att “snart briserar den tickande bomben med full kraft” och “ur spillrorna kommer ett nytt och fattigare Sverige att träda fram” – vad menar han med det? Wolfgang har även tre egna förslag på hur det här problemet bäst bör angripas, hur ser de ut? Det får du höra i dagens Aftonbladet Daily.
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator och kolumnist, Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Över tretusen tyska poliser har genomfört en jätterazzia runtom i Tyskland. Sammanlagt greps tjugofem personer, misstänkta för att ha planerat en statskupp för att störta den tyska regeringen. De gripna tros vara en del av den Reichsbürgerrörelsen, ett nätverk som svär trohet till det gamla Tyska riket och som vill återupprätta Tyskland som ett kejsardöme. Bland de gripna finns en tysk prins, före detta elitsoldater, poliser och en tidigare politiker från partiet Alternativ för Tyskland. Många av medlemmarna betraktas som högerextrema. Hur var statskuppen tänkt att gå till om den hade fullföljts? Vem är prinsen som nu är gripen? Hur illa hade det här kunnat gå om inte polisen slagit till såsom de gjorde? Varför riktas det misstankar om rysk inblandning i det hela?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Det skakar i Kina. Den stenhårda nollcovid-policyn där dörrar har svetsats igen för att folk inte ska kunna ta sig ut och människor har svultit under restriktioner, har blivit för mycket för vissa som nu beger sig ut i protest. Flera har gripits och riskerar fängelsestraff och bland de demonstrerande människorna syns vita pappersark som hålls upp – en symbol för censuren i landet. Hur började protesterna i Kina, ett land i vilket det är svårt att demonstrera? Vad är det för en lägenhetsbrand som beskrivs som gnistan som tände till allting? Varför beskrivs protesterna som historiska? Kan de leda till en förändring av de hårda restriktionerna? De som säger att den kinesiska regimen har all anledning att vara oroliga, har de rätt?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Explosionen inträffade 15.40 på tisdagen vid en jordbruksanläggning i den polska byn Przewodow, som ligger bara sex kilometer från gränsen till Ukraina.
Två lantarbetare dödades i robotattacken, som omedelbart blev en världsnyhet och som fick Polen att höja den militära beredskapen.
Vem låg bakom – och varför?
Ryssland, som under dagen avfyrat en stor mängd robotar över mål i Ukraina, slog snabbt ifrån sig anklagelserna.
USA:s president Joe Biden meddelade att han ansåg det osannolikt att roboten var från ryskt håll. Och tidigt nu på morgonen kom uppgifter från nyhetsbyrån AP om att det kan handla om en robot som avfyrats från ukrainskt luftvärn.
Oavsett vem som är avsändare undrar man:
Vad får det här för konsekvenser?
Och vad händer nu?
Det pratar vi om i det här extraavsnittet av Aftonbladet Daily.
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Söndag eftermiddag, Istanbul. På shoppingstråket Istiklal inträffar en explosion och panik utbryter i folkmassan. I skrivande stund har åtta människor konstaterats döda och över 80 skadats.
Den turkiska regeringen kallar attentatet för ett terrordåd och har också meddelat att en kvinna är gripen, misstänkt för att ha orsakat explosionen. Men såväl den terrorklassade gruppen PKK som det syrisk-kurdiska partiet PYD tar avstånd från attacken och förnekar inblandning.
Vad innebär det?
Alla stora sociala medie-kanaler har stängts ner i landet för att “stoppa desinformation” efter dådet.
Vad är det ett tecken på?
Och vad kommer egentligen attentatet att få för konsekvenser för Turkiet – och för landets relationer med omvärlden?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Det har blivit dags för mellanårsval i USA. Det är bara två år sen Joe Biden valdes till landets nye president, men nu är det dags att rösta om makten i kongressen, som består av representanthuset och senaten. Det man röstar om är alltså hur fördelningen i kongressen blir mellan demokrater och republikaner.
Frågorna som amerikanerna bryr sig om just nu bland annat inflationen och ekonomin. Men även abortfrågan är viktig, för båda sidorna. Tidigare i år så hävde Högsta domstolen Roe vs Wade, lagen om fri abort från 1973. Hur kommer abortfrågan påverka detta mellanårsval?
Valet är enligt mätningarna otroligt jämnt och det är ovisst hur resultatet kommer att bli. Förre presidenten Donald Trump är ute och kampanjar – hur kan han påverka utgången av valet? Joe Biden har suttit på makten i snart två år – hur går det egentligen för honom?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Rishi Sunak heter Storbritanniens nye premiärminister. Efter de senaste veckornas turbulens kring Liz Truss, är Sunak redo att ta över. Han är också en av Storbritanniens rikaste personer. Tillsammans med sin fru är han värd över 730 miljoner pund, nästan dubbelt så mycket som kung Charles.
Rishi Sunak är född i Southampton och har indiska föräldrar. Så förutom att han är den yngste premiärministern någonsin i landet är han också den första icke-vita personen att tillträda ämbetet. Hur kommer hans bakgrund och förmögenhet påverka hans sätt att styra landet?
Storbritannien har haft det blåsigt de senaste åren och frågan är nu om Rishi Sunak är mannen att rida ut stormarna? Vilken politik kommer vi få se framöver och finns det risk att han blir lika kortvarig på posten som sina föregångare?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Ja, det blev som många förutspått. Storbritanniens premiärminister Liz Truss avgår nu efter bara 44 dagar på posten. De senaste veckornas turbulens blev tillslut för mycket för den nytillträdda premiärministern, som klev ut på Downing street och meddelande att hon avgår. Hur kunde det bli ett sånt kaos i Storbritannien och hade Liz Truss kunnat göra något annorlunda?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Det stormar på de brittiska öarna just nu. De senaste veckornas turbulens i regeringen har fått britterna att rasa. Premiärminister Liz Truss har bara suttit några veckor på posten men redan nu snackas det om att hon måste avgå.
Liz Truss och förre finansministern Kwarteng lade fram ett budgetförslag med enorma skattesänkningar, ett paket som skulle kosta 2000 miljarder kronor på fem år. Ett förslag som skulle öka statens lånebehov men också främst gynna de rika i landet.
Men förslaget möttes av massiv kritik från många håll, inklusive USAs president Joe Biden. Nu har den nye finansministern skrotat förslaget.
Kommer Truss få sitta kvar? Varför stormar det hela tiden runt partiet och hur hårt påverkas landet av att inte vara med i EU nu när inflation och elpriser är skyhöga?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Den pågående energikrisen i Europa kommer att slå hårt mot många. Det kommer att bli kallare och fattigare. Och snart är vintern här.
Nu behövs åtgärder.
Olika länder agerar olika: det handlar om allt från subventioner, kampanjer och stödpaket till åtstramningar och något så konkret som släckt gatubelysning.
Men hur långt kommer åtgärderna att räcka?
Var i Europa riskerar det att bli som allra värst?
Och hur ska vi hantera problemen i Sverige?
Det pratar vi om Aftonbladet Daily.
Programledare: Olivia Svenson.
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Kontakt: [email protected]
-
Läget i Iran fortsätter att vara allvarligt. Demonstrationer och protester mot regimen och landets moralpolis har bara vuxit de senaste dagarna.
Protesterna efter Mahsa Aminis död har spridit sig till över 80 städer i landet och även utanför landets gränser visar folk sitt stöd för Irans invånare.
Över 75 personer ska ha dödats enligt Iran Human Rights och många är också gripna och skadade. På bilderna från Iran ser vi hur kvinnor klipper av sina hår och eldar upp sina sjalar i protest.
Så hur är läget i Iran just nu? Vilka alternativ står regimen inför och kan de här protesterna leda till att det faktiskt blir en förändring?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
”En hybridregim med parlamentariskt envälde” – det är vad EU-parlamentet konstaterar att Ungern har blivit.
Det handlar bland annat om ett otillräckligt rättssystem, allvarliga brister i offentlig upphandling, ökad korruption, nedmonteringen av pressfrihet och inskränkta rättigheter för minoriteter.
Förra söndagen röstade en majoritet av EU:s kommissionärer för att stoppa utbetalningar på 80 miljarder kronor till Ungern.
Nu har premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz fram till den 19 november på sig att göra och visa upp förändringar.
Kommer EU:s ultimatum att ha någon effekt?
Varför agerar kommissionen först nu?
Och hur ser Ungerns framtid i EU ut?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
- Visa fler