Wadköping Podcasts

  • Källarmästar Markurells son Johan borde stannat hemma och pluggat kemi, sitt svagaste ämne, i stället gav han sig ut och dansade med de andra ungdomarna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är den 6 juni 1913, den dag studentexamen går av stapeln.  Markurell drar åt tumskruvarna på Wadköpings potentater för att hjälpa sonen till examen och han lyckas hota stadens främsta industriman med konkurs. Men det skulle kanske inte stackars Markurell ha gjort, för det sätter igång en process som han nog helst hade sluppit...

    Föreställningen spelades in för mer än åttio år sedan, därför kan ljudkvaliteten ibland upplevas som lite sämre. Lyssna gärna i lurar för bättre hörbarhet. En uppsättning som börjar med det klassiska Stockholm – Motala!

    Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman

    I rollerna: Markurell – Anders De Wahl, Fru Markurell – Hjördis Pettersson, Johan – Frank Sundström, Perukmakare Ström – Albert Ståhl, Grevinnan de Lorche – Ester Sahlin, Rektorn – Sven Bergvall, Lektor Barfoth – Carl Browallius, Professorn – Gunnar Olsson, Domprosten – Ivar Kåge, Skolvaktmästaren – Axel Högel

    Komposition, dirigent: Hilding Rosenberg

    Regi: Olof Molander

    Från 1940.

  • Dramatikern Staffan Göthe såg som barn revylegendaren Karl Gerhard uppträda i Luleå och det blev början på en livslång inspiration: "Han uppfordrar mig att se teatern som allkonstverk, där inte minst lekfullheten är så viktig".

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    KARL GERHARD – ETT ELEGANT SNILLE PÅ DEN SVENSKA REVYSCENEN

    Karl Gerhard (1891-1964) föddes i Stockholm och hette fram till 1938 Johnson i efternamn. Som ung ville han bli dramatisk skådespelare och började jobba med kringresande teatersällskap redan som 15-åring. Det var dock som författare till vitsiga och vassa satiriska revykupletter han uppmärksammades och 1922 utnämndes han till Sveriges bästa revyförfattare. "Jazzgossen" blev något av en signaturmelodi och snart var han en rikskänd celebritet. Med Karl Gerhard blev revyn både litterär och samhällskritisk – han drev med makten, militären och kungahuset, men utan att någonsin släppa på elegansen, det glättiga och glamourösa. På 30-talet häcklade Karl Gerhard den framväxande nazismen i Tyskland och den svenska underdånigheten mot densamma. Mest känd är kupletten "Den ökända hästen från Troja" från 1940, den drabbades av censur och förbjöds att framföras på scenen. Då försåg istället Karl Gerhard numrets trähäst med munkavle och läste upp lagparagrafen som använts för att förbjuda sången. De sista åren i sitt artistliv följde han med på Knäppupp-revyns tältturnéer runt om i Sverige och när han dog hade han skrivit över 3000 kupletter, mer än 40 revyer och flera memoarböcker.

    STAFFAN GÖTHE TÄNKER PÅ KARL GERHARD MINST EN GÅNG I VECKAN

    Staffan Göthe är dramatiker, regissör och skådespelare. Han utbildades på Statens scenskola i Göteborg och har arbetat på bland annat Folkteatern i Göteborg, Folkteatern i Gävleborg, Strindbergs Intima teater, Teater Galeasen och Dramaten, där han medverkat i många uppsättningar som till exempel "Markurells i Wadköping" och "Angels in America". Han har också gjort en stor mängd TV- och filmroller. Staffan Göthe är dessutom en mycket framstående pjäsförfattare med över 25 verk. Han skildrar det svenska samhället och människorna som lever där med stor värme, fantasi och humor. Göthes "En uppstoppad hund" från 1986 är en av de mest spelade pjäserna i Sverige och är en del av den så kallade Cerviengsviten, där också pjäserna "La Strada del Amore", "Den perfekta kyssen"Ett lysande elände" och "Temperence" ingår.

    I avsnittet medverkar också Sven Hugo Persson, mångårig medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion, dramaturg, konstnär och revyförfattare.

    GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIO

    Programledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.

    Producent: Maria Götselius