Volodymyr Zelenskyj Podcasts
-
Linnea Rönnqvist berättar julsagan om barnen och butiksinnehavaren. Dessutom reder hon ut turerna kring sjuksköterskestrejken i Storbritannien. Kalle ger oss höjdpunkterna från Volodymyr Zelenskyj besök i Washington och det senaste och eventuellt sista kapitlet i bråket kring restaurangen Folk. Göteborgs-Postens chefredaktör Christofer Ahlqvist är gäst och går igenom de stora nyhetshändelserna under året 2022 – både i Göteborg och världen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reser till USA för att tala i den amerikanska kongressen. Det blir den första resan Zelenskyj gör utanför Ukraina sedan kriget började.
Hör Fredrik Löjdquist, chef för centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet och USA-korrespondent Roger Wilson om resans betydelse.
Programledare: Elias Wahlberg.
Sändes i P1 morgon 21 december 2022. -
Kritiken mot Putin tilltar ju fler ryssar som återvänder i kistor från Ukraina. Hör hur krigströttheten breder ut sig i Ryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rysslands invasionskrig mot Ukraina har kommit allt närmare det ryska folket. Efter att Vladimir Putin beordrade en större mobilisering så har fler män kallats in för att strida i Ukraina och antalet döda ryska soldater stiger. Hör om tröttheten och det minskade stödet för kriget som nu hörs i Ryssland. Samtidigt riskerar de som kritiserar kriget öppet att tystas eller fängslas.
Hundratals män flyr från RysslandMängder med män har nu lämnat landet efter Putins beslut att fler behövs vid fronten. Till grannlandet Kazakstan har tiotusentals män tagit sig för att undkomma mobiliseringen. Hör hur deras flykt påverkar relationen till grannlandet och varför de har lämnat Ryssland.
"Putin är den enda som inte tröttnat"I Ukraina har president Volodymyr Zelenskyj nyligen sagt i en intervju med tv-kanalen CNN att den enda som inte verkar ha tröttnat på kriget är Rysslands president Vladimir Putin. Enligt Zelenskyj försöker Ryssland nöta ut Ukraina så att landet ska bli redo att förhandla. Men Zelenskyj säger att i det här läget är förhandlingar inte möjligt, hans krav är att Rysslands stoppar kriget och lämnar ukrainskt territorium. Hör hur nära tålamodet är att brista i det ryska samhället och vad det kan få för konsekvenser för krigets utgång.
Medverkande: Maria Persson Löfgren, korrespondent som nyligen kommit från Moskva, Johanna Melén på plats i Kazakstan och Anna Pavlenko rysk översättare
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Jari Hänninen
-
Med utländska vapen fortsätter Ukraina att pressa Putins armé. Från Cherson sprids bilder på firande människor och blågula flaggor som åter hissas. Hör om besluten som kan avgöra krigets fortsättning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Det här är början på slutet av kriget”, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj framför den samlade världspressen i Cherson på måndagen. Bilder har pumpats ut från den befriade staden, bilder som visar hur människor samlas på gator och torg för att fira. Men vad ligger bakom den ryska reträtten och Ukrainas så tydliga övertag på marken? Överstelöjtnant Joakim Paasikivi pekar ut det amerikanska raketartillerisystemet Himars som avgörande.
– Det ryska tillbakadragandet är en ren funktion av inget underhåll på grund av knäckta broar och två månaders kompetent ukrainsk offensiv med stridsvagnar, artilleri och soldater. Men utan Himars hade det inte gått tror jag.
Ungern blockerar förslag om nya EU-pengarUkraina uppmanar samtidigt omvärlden att fortsätta fylla på med vapen, ammunition och pengar. EU-kommissionen lade nyligen fram förslag om budgetstöd till Ukraina 2023, där man vill låna ut totalt motsvarande nästan 200 miljarder svenska kronor. Men Ungern sätter sig på tvären, vilket skapar osäkerhet inför nästa år. Osäkert är också om allt det som skickas i form av pengar och vapen kommer att räcka för att nå en slutgiltig seger och fred på Ukrainas villkor. Under veckans G20-möte har världens blickar också riktats mot Kina, som på sistone börjat svikta i sitt stöd för Ryssland.
Medverkande: Lubna El-Shanti, Ukrainakorrespondent. Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan. Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Brady Juvier -
Vad kan man göra åt benskörhet? Och vad ska Ukraina med Karl XII:s brev till? Dessutom: Fotbollskaniner och Fantomen som demokratikämpe.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sagor och vilda skrikJimmy Åkesson läste saga på Almedalsscenen tidigare idag, och igår kväll utbröt Johan Pehrson i något slags primalskrik och jämförde sig med Plura. Det gäller att hitta sin egen grej och sticka ut. Vad fungerar, vad fungerar inte och vad blir bara konstigt?
Karl XII som förebildMagdalena Andersson har varit i Kiev och till president Volodymyr Zelenskyj överlämnat en kopia av ett brev från Karl XII om de ukrainska kosackernas självständighetskrig. Men är Karl XII en bra förebild för Ukraina i deras befrielsekamp mot Ryssland? Vi får hjälp av Bengt Liljegren, historiker som skrivit böcker om Karl XII, att bena ut detta, samt läser högt ur brevet så gott vi kan.
Svenskarnas benskörhetBenbrott är vanligare i Sverige än utomlands. Hur kan man förebygga benskörhet? Varför dör vi av det? Och finns det någon bot? Anna Spångeus, överläkare i internmedicin och forskare inom benhälsa, berättar om medicinen som gör stor skillnad. Och avråder från mattor på ålderns höst.
Den politiska FantomenPå 70-talet startade Dragos kooperativ i Bengalen, och än idag rör sig Fantomen i politiska kretsar. Essy Klingberg, kulturredaktör på Svenska Dagbladet, berättar om det senaste numret av Fantomen, där han kämpar för demokratin i Almedalen. Thomas sista boktips för den här sommaren handlar om Fantomen som vänsterpolitiker.
Och så pratar vi om vådan av vildkaniner på fotbollsplan.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Sen kriget bröt ut håller Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj dagliga tal till folket. Hör hur han genom sin retorik, sina filmer och sin person påverkar hur Ukraina uppfattas i världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Volodymyr Zelenskyj är den kände komikern som spelade president i tv-satiren ”Folkets tjänare” men som sen valdes till Ukrainas verklige president. Tidigare har han gjort humorsketcher där han drivit hårt med Rysslands president Vladimir Putin. Nu leder Zelenskyj landet genom ett krig efter att Putin inlett det han beskriver som en ”specialoperation” mot Ukraina. Idag utnyttjar president Zelenskyj hela sin dramaturgiska förmåga och erfarenhet från filmbranschen för att sprida Ukrainas budskap över världen. Han har hyllats för sina starka tal och genomtänkta retorik. Men kritiker anser att han inte tillräckligt uppmärksammade hotet från Ryssland före invasionen. Hör hur Ukrainas president nu lyckats få hela världen att lyssna på hans budskap om Ukraina.
Fakta om Volodymyr ZelenskyjFödd 1978 i en judisk familj i dåvarande Sovjetunionen/nuvarande Ukraina.
Var komiker i humorgruppen ”Kvartal 95”.
Valdes till president år 2019.
Företräder partiet ”Folkets tjänare” med samma namn som tv-serien han spelade i.
Gick till val på att minska korruptionen men har kallats för populist av kritiker.
Medverkande: Jakob Hedenskog, Utrikespolitiska institutet, Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent och Lubna El-Shanti, korrespondent som bevakar Ukraina
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Jacob Gustavsson
-
Ryssland firar segerdagen efter andra världskriget samtidigt som kriget i Ukraina pågår. Vid firandet påstod Vladimir Putin att väst trappat upp militärt och därför provocerat fram Rysslands invasion.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 9 maj är en helgdag i Ryssland eftersom segern i andra världskriget hyllas, eller ”det stora fosterländska kriget”som det beskrivs i Ryssland. Traditionellt hålls enorma militärparader med stridsfordon, flyguppvisning och marschorkestrar i Moskva. Men i år är den ryska armén framför allt upptagen med striderna i Ukraina där Ryssland lidit stora förluster. Hör hur den ryske presidenten Vladimir Putin nu försöker rättfärdiga invasionen av Ukraina. Putin sa i ett tal vid militärparaden att ryska styrkor strider i Ukraina för att försvara ”moderlandet” och la skulden för kriget på västvärlden och Nato.
Segerdagens historia genom årenRadiokorrespondenterna Ryssland berättar också om segerdagens historia och hur Vladimir Putin förändrat traditionen för sina syften och gjort det till en uppvisning av militär styrka. Årets firande var dock nedtonat jämfört med tidigare och president Putin såg trött ut. Hör också vad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa när Ukraina höll sin minnesdag efter andra världskriget den 8 maj. Medan Putin höll tal inför en traditionell militärparad i den ryska huvudstaden talade Zelenskyj klädd i t-shirt framför utbombade ruiner i Borodyanka. Båda presidenterna kopplade ihop det som händer idag med historien och andra världskriget.
Medverkande: Maria Persson Löfgren och Johanna Melén, Rysslandskorrespondenter
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Behzad Mehrnoosh
-
Republikansk attack mot Disney och HBTQ-aktivism. Vi pratar också om utrikesminister Blinkens besök i Ukraina och Elon Musks köp av Twitter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Utrikesminister Blinken på plats i UkrainaUSA:s utrikesminister Anthony Blinken och försvarsminister Lloyd J. Austin III besökte i veckan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Vad var syftet med resan?
Republikanerna till attack mot Walt DisneyI Florida har striden om sexualitet och könsidentitet nått nya nivåer. Efter den kontroversiella lagstiftningen om vad som får sägas i skolan står nästa slag på Disney World i Orlando.
Elon Musk köper sociala jätten TwitterMiljardären Elon Musk köper den sociala plattformen Twitter. I USA oroas Demokrater för köpet medan Republikaner hyllar det. Varför det?
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Brady Juvier
-
Nu är påsken här och i Ukraina rasar kriget och miljoner människor är på flykt. Vad kan påven och den katolska kyrkan spela för roll i försöken att stoppa kriget?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Ryssland står den rysk-ortodoxa kyrkans högste ledare patriarken Kirill Vladimir Putin nära.
Han har tidigare beskrivit Putins ledarskap som ett Guds mirakel och i samband med kriget har han välsignat de ryska trupperna.
Påven har tagit ställning mot kriget – men vill samtidigt ha möjlighet att medla i kriget och har sedan det bröt ut samtalat både med Kirill och Volodymyr Zelenskyj. Vilket inflytande har påven på Putin?
Om Anders ArboreliusNamn: Anders Arborelius, romersk-katolsk kardinal och biskop i Stockholms katolska stift sedan 1998
Ålder: 72
Bakgrund: karmelitmunk och författareGäst: Anders Arborelius, kardinal och biskop i Stockholm
Kommentar: Joel Halldorf, kyrkohistoriker och skribent på Expressen.
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Katarina von Arndt
Tekniker: Ludvig Widman -
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har en ytterst ovanlig bakgrund för en person i hans position. Han blev känd som skådespelare och slog igenom stort i serien "Folkets tjänare". När han startade ett parti med samma namn i verkligheten röstade en klar majoritet för honom som ny president.Efter krigets utbrott har han varit extremt aktiv i sociala medier. Vad har hans mediala bakgrund för betydelse för att han når de breda massorna? Hur målgruppsanpassar man? Och vad har svenska politiker för agenda när de använder kriget för sina syften?Hampus Knutsson (krisexpert Wings PR och tidigare kommunikationschef på Moderaterna), Camilla Gervide (grundare, Bloggbevakning), Elaine Eksvärd (retorikexpert, Snacka Snyggt) och Nathalie Eriksson (sociala medier-expert) gästar programmet. Programledare: Alicia Price, Resumé.
-
President Putin har godkänt att tusentals frivilliga från Mellanöstern kan kriga på Rysslands sida i Ukraina. Syriska milismän hävdar att de är redo för strid. Men är det mest ett propagandaspel?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rysk TV har visat klipp med syriska stridande med kamouflagekläder och vapen. De står framför banderoller med bilder av Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad. Den ryska försvarsministern har hävdat att 16 000 volontärer från Mellanöstern redan har anmält sig. Källor P1:s Mellanösternpodd intervjuat hävdar att milismän är beredda och enligt NY Times har runt 300 syriska soldater redan anlänt till Ryssland för att få militär träning. Vissa bedömare säger att stridande också rekryteras från Mellanöstern via den ökända Wagnergruppen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anser att Ryssland hyrt ”syriska huliganer” för att delta i invasionen av Ukraina. Samtidigt finns syriska rebeller som hävdar att de vill strida på Ukrainas sida. Men uppgifterna är osäkra, det är svårt att bekräfta hur många legosoldater som verkligen rekryterats eller om det framför allt är en del av propagandakriget.
Mellanösterns länder går balansgångFlera länder försöker balansera mellan Ryssland och Ukraina. Förenade Arabemiraten tillhör de länder som lade ner sin röst när FN:s säkerhetsråd röstade för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina och flera oljerika Gulfstater har vacklat mellan stormakterna Ryssland och USA. I Egypten hyllas Putin som en stark ledare på statlig TV. I Israel finns pro-ryska grupper inom befolkningen samtidigt som många judiska flyktingar från Ukraina nu söker skydd i Israel. Dessutom har oligarker från både Ryssland och Ukraina israeliskt medborgarskap. När president Zelenskyj talade inför det israeliska parlamentet och jämförde situationen i Ukraina med Förintelsen så blev reaktionerna starka i Israel. Hör hur länder i regionen försöker manövrera mellan Ryssland och USA i Ukrainafrågan.
Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Samar Hadrous, reporter på Ekot och Maria Persson-Löfgren, Rysslandskorrespondent
Programledare: Olle Wiberg,
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Jocke Persson
-
President Putin har godkänt att tusentals frivilliga från Mellanöstern kan kriga på Rysslands sida i Ukraina. Syriska milismän hävdar att de är redo för strid. Men är det mest ett propagandaspel? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Rysk TV har visat klipp med syriska stridande med kamouflagekläder och vapen. De står framför banderoller med bilder av Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad. Den ryska försvarsministern har hävdat att 16 000 volontärer från Mellanöstern redan har anmält sig. Källor P1:s Mellanösternpodd intervjuat hävdar att milismän är beredda och enligt NY Times har runt 300 syriska soldater redan anlänt till Ryssland för att få militär träning. Vissa bedömare säger att stridande också rekryteras från Mellanöstern via den ökända Wagnergruppen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anser att Ryssland hyrt ”syriska huliganer” för att delta i invasionen av Ukraina. Samtidigt finns syriska rebeller som hävdar att de vill strida på Ukrainas sida. Men uppgifterna är osäkra, det är svårt att bekräfta hur många legosoldater som verkligen rekryterats eller om det framför allt är en del av propagandakriget.Mellanösterns länder går balansgångFlera länder försöker balansera mellan Ryssland och Ukraina. Förenade Arabemiraten tillhör de länder som lade ner sin röst när FN:s säkerhetsråd röstade för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina och flera oljerika Gulfstater har vacklat mellan stormakterna Ryssland och USA. I Egypten hyllas Putin som en stark ledare på statlig TV. I Israel finns pro-ryska grupper inom befolkningen samtidigt som många judiska flyktingar från Ukraina nu söker skydd i Israel. Dessutom har oligarker från både Ryssland och Ukraina israeliskt medborgarskap. När president Zelenskyj talade inför det israeliska parlamentet och jämförde situationen i Ukraina med Förintelsen så blev reaktionerna starka i Israel. Hör hur länder i regionen försöker manövrera mellan Ryssland och USA i Ukrainafrågan.Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Samar Hadrous, reporter på Ekot och Maria Persson-Löfgren, RysslandskorrespondentProgramledare: Olle Wiberg,Introduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Jocke Persson
-
Igor Novikov har varit rådgivare åt Ukrainas president. I en intervju för Vasabladet och Österbottens tidning berättar han om ukrainarnas mediestrategi, synen på Nato och vem president Volodymyr Zelenskyj är privat. VBL:s reporter Johnny Huggare Smeds intervjuade Novikov och medverkar i det här avsnittet av nyhetspodden.
-
Han var världens bästa boxare. Nu är han borgmästare i Kiev. Vitalij Klytjko stannar kvar i Ukrainas huvudstad och försvarar sitt land. Som ett av namnen på Rysslands dödslista. Det här är historien om hur den legendariska världsmästaren blev politiker och hur han genom åren har hånats av Volodymyr Zelenskyj, komikern som blev president.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En dokumentär av Alexander Lundholm, skapad i mars 2022.
Arkivljud: SR, SVT, Fox, CNN, The Sun, CBS, Sky News, Vladimir Klytjkos Twitter. -
Kriget i Ukraina har tvingat miljoner människor att fly. Men många stannar för att försvara landet. En av dem är president Volodymyr Zelenskyj. Han hyllas av folket som en hjälte. Men vem är han egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Olivia Axelson
Producent: Johanna Heed
Med ljud från: Sveriges Radio, SVT, BBC News, Vice News, The Independent, Filmfestival Cottbus och Volodymyr Zelenskyj Instagram.
Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
- Visa fler