Vilhelm Podcasts
-
I dagens avsnitt så är det Vilhelm 5 år, Vilma från Lerum och Eyvind 5 år från Södermalm som har önskat en saga om Super Mario och prinsessor. Följ med på ett äventyr där rörmokaren Mario får en magisk bok från prinsessan Peach och hoppar in i den för att hamna i Sverige. Där möter han tre syskon som behöver hans hjälp för att rädda sin by från den elake Bowser.
Vi lär oss också fakta om ananas. Så sätt på hörlurarna och följ med på en magisk resa där Mario upplever Sverige på ett helt nytt sätt.
Stötta podden och få tillgång till nya sagor även lördagar och söndagar! Gå med i Magiska Godnattsagor-klubben! Skicka gärna in egna förslag på vad nästa saga ska handla om via www.magiskagodnattsagor.se Följ oss på Facebook & Instagram.Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt.
-
I september år 1066 avreste den normandiske hertigen och vikingaättlingen Vilhelm Bastarden, eller som han senare kom att kallas Vilhelm ”erövraren”, från den normandiska nordkusten i närheten av Calais. Hans fälttåg mot England skulle bli en av de mest mytomspunna historiska händelserna i Europas historia. Vilhelms trupper landsteg ett par kilometer väster om Hastings i sydöstra England, som också kom att bli platsen för det stora slaget.
Kungen av England hade nyligen dött och lämnat efter sig en komplicerad arvstvist. Vilhelm Bastarden sökte den engelska kronan, som han tyckte sig blivit lovad. Problemet var bara att på andra sidan kanalen fanns jarlen Harald Godwinsson, även han vikingaättling, och enligt honom själv också lovad den engelska kronan. Och inte nog med det, så var Harald Hårdråde, kung av Norge, också påväg mot England för att besätta tronen.
I dagens avsnitt av Militärhistoriepodden pratar Idéhistorikern Peter Bennesved och professorn i Historia Martin Hårdstedt om de mytomspunna slagen vid Stamford bridge och vid Hastings.
Slaget vid Hastings år 1066 eller bara ”ten-sixtysix” som det ofta heter är antagligen ett av Europas mest kända militärhistoriska händelser. Även om själva slaget i sig är dramatiskt nog för att ha föranlett mängder av historiska studier och böcker, så är slagets kontext lika intressant.
Slaget sker mitt i ett skede i Europas historia där den kristna kyrkan har konsoliderat sin makt, och där kungadömen kämpar för att centralisera och kontrollera allt större områden. Ur ett nordeuropeiskt perspektiv är slaget på många sätt slutpunkten för vikingarnas herravälde över vattnet och i krigföringen, i och med att kavalleriet och bågskyttarna nu får allt större roll i kriget. Men det handlar också om vilket inflytande kungen ska ha över ett land, och hur de ska förhålla sig till sina jarlar och hertigar, men även till påven i Rom.
Harald Godwinssons förlust mot Vilhelm Bastarden måste också ses i kontext mot de tidigare konflikter som han hade att hantera. Redan innan Harald valdes till kung i England hade han genom intriger och regelrätta inbördeskrig kämpat för att kontrollera kronan genom den sittande kung Edward. Haralds främsta motståndare var hans egen bror Tostig som Harald avsatt som jarl av Northumbria. Tostig gick i exil och sökte stöd hos både den danske kungen Sweig och den norske kungen Harald Hårdråde för att störta sin bror från makten i England, samtidigt som Vilhelm Bastard förberedde sin invasion. Tostig fick med sig den norske kungen och bara någon vecka innan Harald Godwinsson skulle möta Vilhelm vid Hastings, hade han att hantera sin bror och norges krigarkonung Hårdråde som samlat sig strax norr om York, vid Stamford Bridge.
Ur den striden gick Harald segerviss, men vilka konsekvenser fick kampen mot Hårdråde för Godwinssons fortsatta konflikt med Vilhelm Bastarden? Mycket har spekulerats om Godwinssons tillstånd under dessa avgörande veckor i Englands historia. Gjorde han rätt, hur stor armé hade han med sig, och varför beslutade han att anfalla som han gjorde vid Hastings. Diskussionen om Godwinssons död vid Hastings säger också mycket om situationen i efterhand. Dog han verkligen av en pil i ögat som legenden säger, eller finns något annat bakom denna ofta återkommande berättelse?
Bild: Bayeux gobelängen - Scen 57: Kung Harolds död i slaget vid Hastings. Latin: HIC HAROLD REX INTERFECTUS EST (Här dödas kung Harold), Wikipedia, Public Domain.
Lyssna också på Vikingarnas invasion av England
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet gästar aktieförvaltaren Cecilia Persson och hållbarhetsanalytikern Vilhelm Böhme. De jobbar båda två på Enter Fonder. Du får höra om hur de analyserar bolag och hur hållbarhet har blivit en viktig del i den processen. Vad innebär det att välja in, välja bort och aktivt påverka bolagen? Och vad finns det för möjligheter och risker kopplade till hållbara investeringar? Du får dessutom lära dig vad nyckeltalet aktiv andel (eller active share som det heter på engelska) innebär och om de olika strategierna kopplade till hållbara investeringar. Cecilia och Vilhelm delar med sig av exempel från sin egen förvaltning.
Den här podden produceras för Fondbolagens förening och inget av innehållet ska ses som finansiell rådgivning. Investeringar i fonder är förenat med risk som innebär att man kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.
-
En konstnär med många talanger var Vilhelm på Lövberg i Kärrbackstrand. (VB 2009-10-15)
-
Moberg redan som ung, och hennes liv kom att kretsa mycket kring den store författaren. Men – vem möjliggjorde ett liv med fullt fokus på skrivandet? Vilhems barnbarn Viveca Wilhelmsson berättar om sin mormor, Vilhelms fru Greta, och hur viktig hon var för såväl familjen som författarskapet. Ett avsnitt om Moberg & kvinnorna – och om att bevara sin läslust livet ut.
Stötta podden genom att swisha ett bidrag! Numret är: 123 248 92 76 -
I dagens avsnitt får vi träffa Vilhelm Hanzén som kommer från Sävsjö i Småland, men bor idag i Örebro med sin son. Hans företagsresa började 2016 när han startade PR-byrån Gul PR, några månader innan han blev pappa. Vilhelm är idag han prisbelönad entreprenör och på fritiden älskar han att läsa böcker för att koppla av (när han hinner).
Idag snackar vi om att Ville, på grund av omständigheterna, inte fick den föräldraledigheten som han önskade. Hur viktigt det är att vårda relationer, både mot sig själv, sitt barn men även människor i omgivningen. Vi diskuterar även betydelsen av uppmuntran och ärlig kommunikation mot sitt barn. Men Ville berättar även som sin passion för böcker och vad det innebär.
För att komma i kontakt med Vilhelm kolla in hans LinkedIn:
https://www.linkedin.com/in/vilhelm-hanz%C3%A9n/
Vem vill du höra i podden? Skicka ditt tips till oss:
https://entreprenorsmamsen.se/podd-podcast-entreprenor/
-
Vad är att göra gott? Kan jag välja att göra gott på ett effektivt sätt i mitt framtida yrkesliv? Det är några av frågorna vi samtalar om i höstens sista poddavsnitt tillsammans med UU alumnen Vilhelm Skoglund och UU studenten Jonas Hallgren. Vilhelm och Jonas är båda engagerade i föreningen Effektiv Altruism Sverige. En förening som verkar för att hjälpa individer att hitta ett yrkesliv som fokuserar på hur en kan nyttja sina resurser på bästa sätt. Välkommen att lyssna till ett samtal på ett spännande och utmanande tema.
-
Vilhelm, 30, från Stockholm berättar om sitt liv och sin MS-diagnos.