Viktor Krylmark Podcasts
-
Utan en bra frågeställning är det svårt att göra bra forskning. Det lyckades en skolklass från Ottawa i Kanada visa när de ställde en fråga Nasa inte tänkt på innan. Fungerar en epipen i rymden?
Utöver varför en epipen, eller adrenalinspruta, som används vid allergiska reaktioner blir giftig i rymden går detta avsnitt av Intergalaktiskt in på sjukdomar i rymden i allmänhet.
Ny Tekniks Bill Burrau och Viktor Krylmark pratar om vad som händer i kroppen när du lämnar jorden. Och vad händer egentligen när du blir akut sjuk på rymdstationen? Vem kan ta hand om dig när du näst intill ensam i en plåtburk i omloppsbanan?
God lyssning!
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utan en bra frågeställning är det svårt att göra bra forskning. Det lyckades en skolklass från Ottawa i Kanada visa när de ställde en fråga Nasa inte tänkt på innan. Fungerar en epipen i rymden?
Utöver varför en epipen, eller adrenalinspruta, som används vid allergiska reaktioner blir giftig i rymden går detta avsnitt av Intergalaktiskt in på sjukdomar i rymden i allmänhet.
Ny Tekniks Bill Burrau och Viktor Krylmark pratar om vad som händer i kroppen när du lämnar jorden. Och vad händer egentligen när du blir akut sjuk på rymdstationen? Vem kan ta hand om dig när du näst intill ensam i en plåtburk i omloppsbanan?
God lyssning!
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utan en bra frågeställning är det svårt att göra bra forskning. Det lyckades en skolklass från Ottawa i Kanada visa när de ställde en fråga Nasa inte tänkt på innan. Fungerar en epipen i rymden?
Utöver varför en epipen, eller adrenalinspruta, som används vid allergiska reaktioner blir giftig i rymden går detta avsnitt av Intergalaktiskt in på sjukdomar i rymden i allmänhet.
Ny Tekniks Bill Burrau och Viktor Krylmark pratar om vad som händer i kroppen när du lämnar jorden. Och vad händer egentligen när du blir akut sjuk på rymdstationen? Vem kan ta hand om dig när du näst intill ensam i en plåtburk i omloppsbanan?
God lyssning!
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det femte avsnittet av Intergalaktiskt är det explosioner som gäller. Men det är inte explosioner som vi känner dem från jorden utan kraftfulla, nebulosaskapande supernovaexplosioner som avhandlas.
Häng med nu: När massiva stjärnor får slut på väte att fusionera sker något väldigt dramatiskt. Efter en kollaps på grund av den massiva gravitationen slungas material motsvarande flera solmassor ut i rymden och skapar en expanderande bubbla av gas och stoft. Det här vill du så klart höra mer om!
Viktor Krylmark tar upp ett gäng supernovor genom historien, och Bill Burrau plockar fram lite färska forskningsresultat. Och vad var egentligen grejen med den röda superjätten Betelgeuse?
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Och du, glöm inte att prenumerera på podden! 🖖
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det femte avsnittet av Intergalaktiskt är det explosioner som gäller. Men det är inte explosioner som vi känner dem från jorden utan kraftfulla, nebulosaskapande supernovaexplosioner som avhandlas.
Häng med nu: När massiva stjärnor får slut på väte att fusionera sker något väldigt dramatiskt. Efter en kollaps på grund av den massiva gravitationen slungas material motsvarande flera solmassor ut i rymden och skapar en expanderande bubbla av gas och stoft. Det här vill du så klart höra mer om!
Viktor Krylmark tar upp ett gäng supernovor genom historien, och Bill Burrau plockar fram lite färska forskningsresultat. Och vad var egentligen grejen med den röda superjätten Betelgeuse?
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Och du, glöm inte att prenumerera på podden! 🖖
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter månresor och planetärt försvar vänder Viktor Krylmark och Bill Burrau blickarna mot konspirationsteorier. Vad finns det för märkliga teorier där ute? Och hur många avsnitt kan man göra om det? Den senare frågan har vi ännu inget svar på – men här är i alla fall det första.
Vi pratar om ansiktet på Mars som under 1970-talet vände upp och ner på allt många trodde sig veta om liv i rymden.
Sedan pratar vi om plattjordarna. En plattjordare är alltså en person som tror på teorin att jorden inte är en klotformad planet, utan snarare en platt skiva. Hur låter en plattjordare som argumenterar för sin sak? Vi lyssnar. Och förresten, har du hört talas om pac-man-effekten?
Trevlig lyssning!
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännande rymdfenomen vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter månresor och planetärt försvar vänder Viktor Krylmark och Bill Burrau blickarna mot konspirationsteorier. Vad finns det för märkliga teorier där ute? Och hur många avsnitt kan man göra om det? Den senare frågan har vi ännu inget svar på – men här är i alla fall det första.
Vi pratar om ansiktet på Mars som under 1970-talet vände upp och ner på allt många trodde sig veta om liv i rymden.
Sedan pratar vi om plattjordarna. En plattjordare är alltså en person som tror på teorin att jorden inte är en klotformad planet, utan snarare en platt skiva. Hur låter en plattjordare som argumenterar för sin sak? Vi lyssnar. Och förresten, har du hört talas om pac-man-effekten?
Trevlig lyssning!
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännande rymdfenomen vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Går det att definiera vad hajp är? Och hur ser det ut när en tekniktrend går från hajpad till att bli hånad och sedan till sist kanske kan börja göra nytta?
I säsongens sista Amaras Lag djupdyker vi i fenomenet techhajp. Vi skärskådar The Gartner Hype Cycle för att förstå hur en tekniktrend går från viralsuccé via djupa motgångar till en allmänt accepterad produkt.
Frågan är bara hur bra modellen är på att förklara varför vissa tekniker lyckas och andra faller i glömska.
Simon Campanello, Viktor Krylmark och Ania Obminska diskuterar bland annat hajpar, floppar, Kickstarter och virtual reality i det 13 avsnittet av Amaras Lag.
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Går det att definiera vad hajp är? Och hur ser det ut när en tekniktrend går från hajpad till att bli hånad och sedan till sist kanske kan börja göra nytta?
I säsongens sista Amaras Lag djupdyker vi i fenomenet techhajp. Vi skärskådar The Gartner Hype Cycle för att förstå hur en tekniktrend går från viralsuccé via djupa motgångar till en allmänt accepterad produkt.
Frågan är bara hur bra modellen är på att förklara varför vissa tekniker lyckas och andra faller i glömska.
Simon Campanello, Viktor Krylmark och Ania Obminska diskuterar bland annat hajpar, floppar, Kickstarter och virtual reality i det 13 avsnittet av Amaras Lag.
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Går det att definiera vad hajp är? Och hur ser det ut när en tekniktrend går från hajpad till att bli hånad och sedan till sist kanske kan börja göra nytta?
I säsongens sista Amaras Lag djupdyker vi i fenomenet techhajp. Vi skärskådar The Gartner Hype Cycle för att förstå hur en tekniktrend går från viralsuccé via djupa motgångar till en allmänt accepterad produkt.
Frågan är bara hur bra modellen är på att förklara varför vissa tekniker lyckas och andra faller i glömska.
Simon Campanello, Viktor Krylmark och Ania Obminska diskuterar bland annat hajpar, floppar, Kickstarter och virtual reality i det 13 avsnittet av Amaras Lag.
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Odlat kött, isbjörnssvans och mammutmilkshake. Låter det osannolikt att det här blir en del av vår matkultur? Var inte så säker på det.
Den 5 augusti 2013, klockan 13 lokal tid, visades världens första hamburgare av labbodlat kött upp för journalister och akademiker i London. Nära ett decennium senare har vi fortfarande inget odlat kött i våra lokala matbutiker. Men globalt beräknas hundratals bolag jobba med utveckling av det slaktfria köttet, och i Singapore har en restaurang fått servera odlad kyckling.
Är det här framtiden? Och kommer utvecklingen i kombination med andra tekniker i så fall att leda till helt nya rätter och möjligheten att smaka på allt från dinosaurie till dronttacos, samtidigt som vi potentiellt kan minska utsläppen av växthusgaser från våra matsystem?
Ania Obminska, Viktor Krylmark och Simon Campanello funderar kring vilket kött som egentligen kommer att vara det normala i framtiden – det odlade eller det konventionella. Och om vi kommer att vara öppna för att prova helt nya smaker.
Amaras lag tar i avsnittet hjälp med perspektiven av Johan Jörgensen, som är medgrundare av Sweden Foodtech. Han menar att mat förändras hela tiden och att vi inte kan tänka oss att laga mat ur en kokbok från 1970-talet i dag. Vi kan därför inte utgå från att det vi äter i framtiden är detsamma som vi äter nu. Men kommer vi verkligen att vilja äta odlat kött?
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Odlat kött, isbjörnssvans och mammutmilkshake. Låter det osannolikt att det här blir en del av vår matkultur? Var inte så säker på det.
Den 5 augusti 2013, klockan 13 lokal tid, visades världens första hamburgare av labbodlat kött upp för journalister och akademiker i London. Nära ett decennium senare har vi fortfarande inget odlat kött i våra lokala matbutiker. Men globalt beräknas hundratals bolag jobba med utveckling av det slaktfria köttet, och i Singapore har en restaurang fått servera odlad kyckling.
Är det här framtiden? Och kommer utvecklingen i kombination med andra tekniker i så fall att leda till helt nya rätter och möjligheten att smaka på allt från dinosaurie till dronttacos, samtidigt som vi potentiellt kan minska utsläppen av växthusgaser från våra matsystem?
Ania Obminska, Viktor Krylmark och Simon Campanello funderar kring vilket kött som egentligen kommer att vara det normala i framtiden – det odlade eller det konventionella. Och om vi kommer att vara öppna för att prova helt nya smaker.
Amaras lag tar i avsnittet hjälp med perspektiven av Johan Jörgensen, som är medgrundare av Sweden Foodtech. Han menar att mat förändras hela tiden och att vi inte kan tänka oss att laga mat ur en kokbok från 1970-talet i dag. Vi kan därför inte utgå från att det vi äter i framtiden är detsamma som vi äter nu. Men kommer vi verkligen att vilja äta odlat kött?
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Odlat kött, isbjörnssvans och mammutmilkshake. Låter det osannolikt att det här blir en del av vår matkultur? Var inte så säker på det.
Den 5 augusti 2013, klockan 13 lokal tid, visades världens första hamburgare av labbodlat kött upp för journalister och akademiker i London. Nära ett decennium senare har vi fortfarande inget odlat kött i våra lokala matbutiker. Men globalt beräknas hundratals bolag jobba med utveckling av det slaktfria köttet, och i Singapore har en restaurang fått servera odlad kyckling.
Är det här framtiden? Och kommer utvecklingen i kombination med andra tekniker i så fall att leda till helt nya rätter och möjligheten att smaka på allt från dinosaurie till dronttacos, samtidigt som vi potentiellt kan minska utsläppen av växthusgaser från våra matsystem?
Ania Obminska, Viktor Krylmark och Simon Campanello funderar kring vilket kött som egentligen kommer att vara det normala i framtiden – det odlade eller det konventionella. Och om vi kommer att vara öppna för att prova helt nya smaker.
Amaras lag tar i avsnittet hjälp med perspektiven av Johan Jörgensen, som är medgrundare av Sweden Foodtech. Han menar att mat förändras hela tiden och att vi inte kan tänka oss att laga mat ur en kokbok från 1970-talet i dag. Vi kan därför inte utgå från att det vi äter i framtiden är detsamma som vi äter nu. Men kommer vi verkligen att vilja äta odlat kött?
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Våra hem blir allt mer uppkopplade och en efter en fyller sina hem med smarta prylar. Problemet just nu är bara att prylarna inte är särskilt smarta. Det är krångligt att få ihop allt.
Men nu (snart!) är Matter här. Den där grundplåten som alla smarta hem har längtat efter, och det som ska styra upp trasslet. Eller?
Viktor Krylmark ber sin smarta högtalare om råd och tar med Simon Campanello, Ania Obminska och lyssnarna på en resa. Poddtrion försöker reda ut vad som är grejen med ”räddaren” Matter, där jättar som Apple, Google och Amazon samarbetar. Amaras lag tar i avsnittet experthjälp av M3-redaktören och supertestaren Ida Blix.
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Våra hem blir allt mer uppkopplade och en efter en fyller sina hem med smarta prylar. Problemet just nu är bara att prylarna inte är särskilt smarta. Det är krångligt att få ihop allt.
Men nu (snart!) är Matter här. Den där grundplåten som alla smarta hem har längtat efter, och det som ska styra upp trasslet. Eller?
Viktor Krylmark ber sin smarta högtalare om råd och tar med Simon Campanello, Ania Obminska och lyssnarna på en resa. Poddtrion försöker reda ut vad som är grejen med ”räddaren” Matter, där jättar som Apple, Google och Amazon samarbetar. Amaras lag tar i avsnittet experthjälp av M3-redaktören och supertestaren Ida Blix.
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler