Vänsterpartiets Podcasts
-
Utrikeskrönika 12 januari 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Paris torsdag.
Den franska inrikespolitiska hösten har präglats av skandaler och maktskiften. Det började med en chock inom det franska vänsterpartiet i slutet av sommaren.
Vänsterledaren Jean-Luc Melenchons kronprins Adrien Quattenens anmäldes för misshandel av sin fru. Quattenens nekade till anklagelserna och påstod att det hela var en komplott orkestrerad från inrikesministeriet, men inrikesminister Gerald Darmanin fnös, och svarade med att anmäla Quattenens för förtal.
Qattenens dömdes sen till fyra månader villkorligt för misshandeln, och den som efterträdde Melenchon som ledare för vänsterpartiet blev istället nummer två i tronföljden Manuel Bompard.
Vänsterpartiets systerparti De gröna som också har kvinnofrågan högt på dagordningen drabbades i samma veva av en liknande kioskvältare. Deras ledare Julien Bayou anklagades i en internutredning för att ha utövat psykiskt våld mot flera kvinnor, inte minst sin senaste partner, och fick även han lämna sina ledaruppdrag.
Bayou protesterade också mot anklagelserna som han menade Kafkaartade och ansåg sig utsatt för en politisk kampanj av partiets starka kvinna Sandrine Rousseau, och menade att hon använder kvinnokampen för att uppnå egna politiska mål.
Men Rousseau menar att i en värld där det är mycket svårt att få någon dömd för trakasserier och våld mot kvinnor måste man prata om det. Samtidigt kom kritik mot dessa båda partier från flera håll för att ha agerat privatdomstolar mot sina kollegor innan myndigheterna sagt sitt.
Justitieminister Eric Dupond-Moretti sa att partier inte kan komma på en egen rättsordning. I Frankrike finns ett rättsväsende och en brottsbalk. För president Macrons nybildade minoritetsregering har det varit en höst med massiv beskjutning från alla håll.
Premiärminister Borne har för att slippa allt för många eftergifter till den frikostigare oppositionen målmedvetet drivit igenom sin budget utan majoritetsstöd i parlamentet.
Detta med hjälp av den impopulära och enligt kritiker odemokratiska möjligheten – paragraf 49:3. Kanske är det även så som den nya bespottade pensionsreformen Macrons bebis då pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år för den stora majoriteten fransmän kommer att ta sig in i lagboken.
Då är i så fall risken att vi kommer att behöva förhålla oss till en del strejker och demonstrationer här i vår. På högerfronten har det som till vänster varit maktskiften, dock ej skandalorsakade.
Marine Le Pen har lämnat över partiledarskapet för Nationell Samling till kronprinsen Jordan Bardella. Linjen Le Pen är därmed bruten även om Bardella faktiskt är ihop med ett av grundaren Jean-Marie Le Pens barnbarn. Marine Le Pen ska nu fokusera på att bli Frankrikes första kvinnliga president.
Det krympta Högerpartiet republikanerna kämpar på för sin överlevnad med hopp om att nya väljare finns på den yttre högerkanten. I höst valdes Eric Ciotti till ny ledare, en kraftig Macronkritiker som meddelat att han i ett presidentval mellan extremhögerns Eric Zemmour och mittenhögerns Emmanuel Macron skulle välja Zemmour.
Ja, där har ni den nya kartan. Gott nytt franskt politiskt år på er!
Marie Nilsson Boij, Paris
[email protected] -
Centerpartiet ska välja ny ledare men frågan är om någon kan fylla Lööfs skor. Vi ställer också Mari Forssblad mot väggen och kräver svar i #fittgate.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I nya SVT-dokumentären säger någon i Vänsterpartiets topp "jävla fittor" om Socialdemokraterna. Nu undrar alla vem det var som sa det och om dokumentärmakaren Mari Forssblad är redo att avslöja det.
Annie Lööfs stora skuggaCenterpartiet har valt tre kandidater till partiledarposten som nu turnerar land och rike runt i sann demokratisk andra: Daniel Bäckström, Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist. Oavsett vem det blir har hen stora frågor att fylla efter Annie Lööf - är det en omöjlig uppgift?
Sverige mest hyllade ledareFredrik Furtenbach har också med sig nya spännande siffror på vem svenska folket älskar mest - Ulf Kristersson eller Magdalena Andersson. Vi passar samtidigt på att reda ut vilka ledare som varit mest och minst omtyckta genom åren.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Mari Forssblad, politikreporter på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
Med en dag kvar till valet är det dags för Vänsterpariet att säga sitt om hur de vill förändra, förbättra och påverka svenskarnas ekonomi. Hur vill de få ett mer jämställt samhälle och hur vill V underlätta svenskarnas sparande? Vi gästas av vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ali Esbati inför slutspurten till valet!
-
I dagens podd pratar jag med Fredrik Malm, som är riksdagsledamot för Liberalerna. I valet på söndag kommer ett antal liberala väljare stå och väga mellan Centerpartiet och Liberalerna. Centerpartiet hävdar att de är de sanna liberalerna. Jag frågar Fredrik Malm hur han ser på det och varför liberaler i stället bör rösta på hans parti:
Det finns liberaler som hävdar att det högsta värdet i den liberala samhällsmodellen är att ha en i stort sett oreglerad invandring, att man inte ställer så hårda krav på språk och jobb, men jag delar inte den synen.
Om vi inte har en ordnad, reglerad migrationspolitik som fokuserar på dem som verkligen behöver skydd, om vi inte klarar integrationen, då hotas de liberala och progressiva värden som jag vill att samhället ska präglas av.
Man kan inte säga att man är feminist, men att vi inte behöver bry oss om jämställdhet ute i Angered, för där styr Ali Khan-klanen. Det är en orimlig hållning. Klarar vi inte integrationen kommer liberala värden sättas på undantag i stora delar av Sverige, och det är vad vi ser just nu.
Fredrik Malm har en lång historia inom partiet och kallar sig själv socialliberal. För en liten tid sedan snubblade jag över en gammal SVT-debatt mellan Fredrik Malm och Jimmie Åkesson från 2009, som handlade om den där ökända debattartikeln som då precis hade publicerats där Aftonbladet satte rubriken: “Muslimerna är vårt största utländska hot”.
Det artikeln handlade om var främst hur det svenska samhället anpassar sig till islamisters krav och vad detta får för konsekvenser. Ser man debatten såhär 13 år senare är det slående hur mycket som har ändrats. Då satt inte SD i riksdagen ännu, och Liberalerna var faktiskt det större av de två partierna. En annan sak är att Fredrik Malm till viss del resonerar på ett liknande sätt i dag. I en artikel från maj i år skriver han om hur “staten förhandlar bort vårt sekulära samhälle”:
Genom ständiga hänvisningar till dialog, kompromiss och tolerans ringas vi som värnar Sveriges sekulära och socialt progressiva karaktär in i ett hörn där vi ska känna skuld gentemot djupt reaktionära krafter.
Vi pratar om hur hans resa sett ut sedan 2009 till i dag, varför han ändrat sig i vissa frågor och om han har gett upp liberala principer på vägen.
Dessutom diskuterar vi Vänsterpartiets blodiga historia, hur de fortfarande lever gott av blodspengarna de fick från Stalin och om boken han skrivit om detta (fast som kanske är mer av en släktkrönika): Naftasyndikat: berättelsen om direktör Kruse och Stalins oljebolag i Sverige (Carlssons förlag 2020). En bok jag rekommenderar varmt.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
"Den representerade något slags vardagsliv, medan det drama vi ser idag handlar mer om att försöka fly" berättar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I P1 Kulturs programpunkt Verket som värker får lyssnarna berätta om ett konstnärligt verk som betytt mycket för dem rent personligt.
Inför valet har vi vänt oss till partiledarna: Vilket verk betyder något alldeles särskilt för dig?
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) har valt tv-serien "Seinfeld".
Reporter: Tove Lindell.
-
I en serie på fyra program möter vi de bostadspolitiska talespersonerna från alla åtta riksdagspartierna för att höra vad de ser som de största problemen på bostadsmarknaden och vad de vill göra åt dem. Här avslutas serien med Miljöpartiets Emma Hult och Vänsterpartiets Momodou-Malcolm Jallow i ett avsnitt som inte handlar så mycket om regelförändringar, men desto mer om subventioner, bidrag och bostadssociala insatser – bostaden som en mänsklig rättighet. Anna Bellman programleder och avsnittet kommenteras av Stefan Attefall.
-
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar berättar om vilken ministerpost som lockar mest, bästa receptet för en lyckad taccofredag. Plus massa politik såklart.
-
Ställ dina valfrågor direkt till partiledarna i Karlavagnen i P4. I detta avsnitt: Nooshi Dadgostar (V). Med Svjetlana Pastuhovic.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar svarar bland annat på varför vill V utreda fria skolvalet och så tycker partiledaren till om priserna på färdtjänst.
I Karlavagnen Valspecial får du som lyssnar ställa frågor till partiledarna - vad är viktigt för dig? Ring 020- 22 10 30 eller mejla [email protected].
Programledare: Svjetlana Pastuhovic.
Sveriges Radios samlade valbevakning hittar du på sverigesradio.se/val-2022.
-
Näst sist i vår politikerutfrågning i ämnet ”skola och utbildning” är Vänsterpartiets gruppledare Sofia Frithioff. Partiet kan tänka sig en ökad kommunalskatt och ett slopat flygplatsstöd i förmån för en ökad skolbudget med 150 miljoner kronor. V vill också erbjuda alla barn 30 timmars förskola. Programledare är Dennis Petersson och avsnittet spelades in den 18 …
Fortsätt läsa "32. Valspecial om skolan (V): ”Måste löna sig att jobba med människor”"
-
Annie Lööf öppnar för att sitta i en S-ledd regering men Nooshi Dadgostar tänker inte vara sämre. Vi sammanfattar också Ekots partiledarutfrågningar och "granskar" politikernas arbetsbörda i samband med valet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf meddelar att hon anser att Magdalena Andersson är en bättre statsministerkandidat än Ulf Kristersson. Samtidigt kräver Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ministerposter för att backa upp Andersson. Vad betyder detta för regeringsfrågan?
Politikerna sliter in i det sistaMed knappt en månad kvar till valet är partiledarnas scheman fullspäckade. Det är partiledardebatt på partiledardebatt och utfrågning på utfrågning. Hur intensiv kan en valrörelse bli och var det lugnare förr?
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Mats Eriksson, politikreporter på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Monica Bergmark
-
Ring P1 från Stockholm med Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, som fick frågor om bland annat fastighetsskatt, höghastighetståg och Nato. Programledare: Emmy Rasper, ansvarig utgivare: Sabina Schatzl
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar intervjuas av Johar Bendjelloul och Monica Saarinen i Ekots partiledarutfrågning. Hör också Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Du hittar alla Ekots partiledarutfrågningar på sidan Val 2022. Partiledarna frågas ut i P1-morgon klockan 07.15. Här är ordningen:
8/8 Ulf Kristersson (M)
9/8 Magdalena Andersson (S)
10/8 Per Bolund (MP)
11/8 Johan Pehrson (L)
15/8 Jimmie Åkesson (SD)
16/8 Ebba Busch (KD)
17/8 Annie Lööf (C)
18/8 Nooshi Dadgostar (V)
-
Hanna och Christopher har knappt återhämtat sig från mardrömmen som var Way Out West när de slängs rakt in i dagens fartfyllda sändning. Morgonpasset har kört "E det så fel" med Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och politikreportern Annizeth Åberg reder ut vad som sades. Vår huspsykolog Lisa Clefberg gästar och pratar om besatthet, något som både Christopher och Hanna fått uppleva. Sist gästas vi av Michelle Hallström som förklarar varför populärkulturen kastat in handuken. Rest in peace.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist
-
Ur innehållet:
Blinda fick synen tillbaka i försök med konstgjorda hornhinnor.
VM-brons till tandemcyklisten Louise Jannering i tempoloppet.
Vänsterpartiets tur bli intervjuade inför höstens regionalval.
Nu finns punktskriftsmärkta valsedelskuvert att beställa hem. -
Inför valet i september 2022 släpper vi en serie övergripande och lättsmälta avsnitt som handlar om riksdagspartiernas historia.
Denna del handlar om Vänsterpartiets Historia.
Finns inget ljug i dessa avsnitt.
Följ oss på Instagram
kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler