Utbildningsradion Podcasts
-
Hur använder sig medierna av forskningen i sin opinionsbildning? Forskare används ofta av medierna för att kommentera olika samhällsproblem samtidigt som det finns en risk för forskningen att bli politiserad. Sofia Wadensjö Karén, VD för Utbildningsradion, säger att journalister har en viktig roll i att bidra med förståelse men att det också finns andra sätt att göra det på än bara genom forskning. PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, pratar om problematiken med statsvetare som politiska kommentatorer och varför opinionsbildningen ofta sker utan källhänvisning. Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, förklarar varför journalisters vinklar gör att han inte längre kommenterar dagspolitik och vikten av trygga anställningsavtal för att forskare ska våga uttrycka sin ståndpunkt. Det är det andra utav tre lösningsinriktade samtal av Delmi-podden special om samverkan med medierna.
-
En legendarisk fredsaktivist tillika adoptionsrörelsens "Grand old lady". 84-åriga Margareta Ingelstam skriver på sin självbiografi och har börjat förstå varför hon alltid haft barnens perspektiv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Om Margareta IngelstamMargareta Ingelstam, 84 år, är en prisad fredsaktivist, författare och utbildare som ägnat hela sitt liv åt att arbeta internationellt för fred genom civilsamhället och icke vålds-metoder. På 80-talet var hon generalsekreterare och ordförande för Kristna fredsrörelsen.
1969 var hon med och grundade Adoptionscentrum, blev dess första ordförande och en frontfigur för den världsunika svenska adoptionsrörelsen.
Margareta Ingelstam har också arbetat som producent på Utbildningsradion och har som aktiv Socialdemokrat haft förtroendeuppdrag kring framtidens mediepolitik.
-
”Att lära, att se människor växa och förflytta sig, det är en oerhört djup grundläggande tillfredsställelse.” – Sofia Wadensjö Karén
Sofia Wadensjö Karén, vd på UR, Utbildningsradion, gästar denna vecka skolpodden. Hon berättar bland mycket annat om UR:s princip ”frihet genom kunskap för de många och de få”, om UR:s unika uppdrag som bildande public service-kanal, och om hur uppdraget ställdes till sin spets under pandemivåren då klassrummen flyttade till hemmen. Och om hoten mot public service och att nå ut till minoriteter.
“Vad som händer när man höjer nivån på samtalet är alltid spännande” – Sofia Wadensjö Karén
Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.
Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/
Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.