University of Oxford Podcasts
-
Hur kan de som kämpar för sin frihet bäst ges hjälp och stöd? Kring dessa frågor resonerar Rob Johnson, som är chef för Changing Character of War Centre vid University of Oxford och senior forskare vid Pembroke College. Johnson har nyligen tillträtt ett chefsjobb vid Office of Net Assessment vid Storbritanniens försvarsministerium.
Den brittiske journalisten Iain Martin intervjuar tio av talarna på Engelsbergsseminariet 2022 som hade temat "Liberty". Ämnena för intervjuerna spänner från hur Kina och Ryssland påverkar den frihet vi länge tagit för given till betydelsen av frihet för författare.
Intervjuerna spelades in på Engelbergs bruk i juni 2022. -
Ett plockprogram där vi lagar mat på bananskal, testar hur champagne smakar med olika musik, och fördjupar oss i att människor över hela världen gillar och ogillar samma lukter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bananer är världens vanligaste frukt. (Eller egentligen är det tomat, men de flesta betraktar nog tomat som en grönsak...)
Skalet utgör 30 till 40 procent av bananens vikt. Och slängs oftast i våra trakter. I andra delar av världen äts det. För det är både gott och nyttigt.
Vi lagar en curry med kokosmjölk på skalen från övermogna bananer.
Dessutom testar vi hur olika musikstycken påverkar smaken på champagne, inspirerat av en undersökning som den brittiska vintidningen Decanter har skrivit om.
Meny har tidigare gjort program om hur musik påverkar smakupplevelser. Nedan hittar du en länk till det.
Människor över hela världen gillar samma typ av lukter, oavsett vilken matkultur de kommer från.
Det är resultatet av en studie som gjorts av forskare från bland annat Karolinska institutet och University of Oxford.
- Kulturen spelar knappt nån roll alls, berättar Artin Arshamian, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet. Om vi gillar eller ogillar en lukt styrs till ungefär hälften av molekylens struktur, och till hälften av personlig smak.
-
Professorn om den stora tysta artdöden och att det faktiskt finns hopp.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Alexandre Antonelli är forskningschef på Royal Botanic Gardens, Kew i Storbritannien.
Han har främst studerat tropikernas biologiska mångfald och arbetat med att kartlägga hoten från miljöförstöringen. För det har han fått ett flertal priser och han är i dag en av världens mest citerade forskare.
Alexandre Antonellis Sommar handlar om den stora tysta artdöden – där massor av djur- och växtarter försvinner, för att aldrig mer komma tillbaka.
- Men det finns hopp. Jag berättar hur vi kan rädda den biologiska mångfalden. Och så avslöjar jag vad som ligger i alla mina skokartonger.
Om Alexandre Antonelli:Forskningschef, professor i biologisk mångfald vid Göteborgs Universitet och University of Oxford, 42 år.
Född i Brasilien, bosatt i London och Göteborg.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Carin Ahlqvist.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play