Ulrika Hyllert Podcasts
-
Hatet och hoten mot journalister fortsätter, men vad behöver egentligen göras? Det diskuterades nyligen i Almedalen och du kan höra allt i denna podd.
Att journalister utsätts för hot och hat är ett accelererande problem för mediebranschen och i förlängningen också för samhället och demokratin, och säkerhetskostnaderna för mediebolagen ökar markant.
Hur påverkar detta den journalistiska bevakningen av samhällsviktiga frågor? Finns det rädsla för hot och hat på redaktionerna? Vågar frilansare ta sig an vilka frågor som helst? Hur kan polisens inrättade demokrati- och hatbrottsgrupper bidra till förändringen? Kommer förslaget om straffskärpning vid brott mot journalister göra någon skillnad?
Detta diskuterades vid ett seminarium som anordnades av Sveriges Tidskrifter under årets Almedalsvecka under ledning av publicistpoddens programledare Jonas Nordling.
I panelen ingick:
Oscar Björkenfeldt, doktorand Lunds universitet på näthat, självcensur och yttrandefrihet Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet Helle Klein, ordförande Sveriges Tidskrifter och chefredaktör/vd Dagens Arbete Brit Stakston, mediestrategGod lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Från Almedalen 5 juli 2022
Antalet frilansare ökar, inte minst på kultur- och medieområdet, men det är många gånger svårt för dessa att få tillgång till a-kassa när de inte har jobb. Detta blev särskilt tydligt under pandemin Hur bör a-kassan reformeras för att bättre fånga en växande grupp frilansare på arbetsmarknaden?
Regeringen arbetar just nu med en stor a-kassereform som syftar till en modernisering av arbetslöshetsförsäkringen och till att fler på arbetsmarknaden ska ha rätt till a-kassa. I detta samtal diskuterar politiker och företrädare för kulturskapare och journalister, hur a-kassan bör reformeras för att bättre fånga en växande grupp frilansar på arbetsmarknaden. Artisten och låtskrivaren Annika Fehling spelar sin nya låt "Lite längre bort". Hon ackompanjeras av pianisten Robert Wahlström.
Medverkande:
Anna Johansson, ordförande arbetsmarknadsutskottet Socialdemokraterna
Alireza Akhondi, ledamot arbetsmarknadsutskottet Centerpartiet
Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
Simon Norrthon, ordförande Fackförbundet Scen & Film
Karin Inde, ordförande KLYS
Mats Essemyr, expert i a-kasseutredningen, fd utredare TCO
Petteri Flanagan Karttunen, moderator, Journalistförbundet -
Redaktionerna har svårt att hitta medarbetare. Men är det verkligen en brist på journalister? Publicistpodden djupdyker i frågan.
I det 125:e avsnittet av Publicistpodden tar vi ett helhetsgrepp kring nyrekryteringen till journalistbranschen. Finns det en brist? Vad består den av i så fall? Och hur har detta läge uppkommit? Det försöker vi reda ut.
I avsnittet intervjuas:
Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet Maria Nilsson, studierektor JMKGod lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
De senaste åren har det på sina håll varit ansträngt mellan kommunikatörer och journalister. Kritik mot antalet kommunikatörer och att de hindrar insyn är ett återkommande inslag i svensk media. Samtidigt ser vi hur den ökade stressen och arbetsbelastningen på journalister gör dem mer beroende av kommunikatörer.
Hur ser relationen mellan journalister och kommunikatörer ut i dag? Vad är anledningen till att det skaver ibland? Och vad kan båda branscherna göra för att förbättra relationen?
Det och mycket mer diskuteras i detta panelsamtal mellan Anna Troberg, ordförande i fackförbundet DIK och Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.
Läs DIK:s rapport ”Vad ska kommuniceras och av vem?": https://dik.se/om-oss/nyheter/en-av-tre-kommunikatorer-tvingas-ga-emot-sina-yrkesetiska-principer?fbclid=IwAR0WUGySUTmPj5MQxjsfdwaf4ZNFEYtf0T5KGxz0xxWyhEdhuZND7S1kVWM
Besök DIK:s hemsida: https://dik.se/
Besök SJF:s hemsida: https://www.sjf.se/
----------------------------
Vi är tacksamma för synpunkter och feedback. Vi tar även gärna emot tips på ämnen och gäster i vår podcast. Eller så kanske du vill att vi ska komma till din arbetsplats och snacka media och kommunikation?
Följ oss på Facebook: http://facebook.com/svenssonmattisson
Kontakta oss på: [email protected]
-
Hur ska journalister bevaka konflikter när krigen inte bara sker på marken utan också digitalt?
Medverkar gör Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Östersjökorrespondent på plats i Ukraina och Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet.
Vi hör också My Vingren, grävande journalist och expert på cybersäkerhet.
Ljudklippen i programmet kommer från SVT och Sveriges Radio.
-
Veckans gäst är Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. Vi pratar om Facebook-visselblåsaren Frances Haugen, kritiken mot den nya visselblåsarlagen, och varför så få säger att de skulle våga larma om missförhållanden. Samtalet tar också upp mediernas roll i att utbilda allmänheten om visselblåsares rättigheter, problemen med att slå larm i sociala medier, samt vad det innebär att meddelarfriheten kommer att stå över den nya lagstiftningen. Dessutom ger Ulrika Hyllert sina bästa tips till den som vill vända sig till media med känsliga uppgifter.
Mer om Vissla
dagsattvissla.com
Instagram/viss.la
Mer om SRS
srsgroup.se
________
Producent & Redaktör: Marcus Blomgren, Silverdrake Förlag
www.silverdrakeforlag.se
________
Decisions by Kevin MacLeod
Link: https://incompetech.filmmusic.io/song/3629-decisions
License: https://filmmusic.io/standard-license
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hon var USA:s första kvinnliga krigskorrespondent och den första västerländska fotografen att släppas in i Sovjetunionen. Margaret Bourke-Whites bilder är världsberömda, hennes namn inte lika känt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Margaret Bourke-White räknas av många som en av dem allra främsta bildjournalisterna genom tiderna. Hon var den första kvinnliga fotografen att anställas av den inflytelserika tidningen Life. Att som kvinna i 1930-talets USA skippa ett mer traditionellt hemmafruliv och satsa på sin karriär hörde inte till vanligheterna. Men det ledde Margaret Bourke-White till ett liv som kan mäta sig med fiktiva hjältar som Indiana Jones. Dessutom hade hon en påfallande stilsäkerhet – både framför och bakom kameran, och en enastående förmåga att vara där det hände, när det hände – över hela världen. I veckans Stil berättar vi historien om en pionjär, vars namn dock kommit att hamna något i skymundan.
Dessutom tittar vi tillsammans med fotografen Martin von Krogh närmare på krigskorrespondent-stilen, för det finns en tydlig klädkod inom kåren.
Vi djupdyker även in i bildjournalistikens värld. Trots att användandet av fotografier ökar, avskedas fotografer och det talas om att bildjournalistiken är utrotningshotad. Detta pratar vi med bildjournalisten Joey Abrait och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert om.
Och så träffar vi dokumentärfilmaren och loppisentusiasten Rasmus Wassberg, som upptäckte att många begagnade kameror innehåller oframkallad film. Något som fick honom att bestämma sig för att försöka återlämna dessa kvarglömda fotografier.
Veckans gäst är Eva Dahlman, fotohistoriker och etnolog.
-
Det blir allt svårare för redaktioner att rekrytera journalister. Det säger nyvalda ordföranden för Journalistförbundet Ulrika Hyllert som tror att arbetsgivarna nu kommer tvingas förbättra villkoren.
I takt med att villkoren för journalister försämrats har journalistutbildningar lagts ned. Nu måste branschen förbättra villkoren säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert som gästar Arbete och fritid. Vi talar också om Las-tårtor, en stormig kongress, hoten mot public service, nobels fredspris, högerextrema sajter och Lexbase.