Ullförmedlingen Podcasts
-
Vi har träffat Gunilla Granström som driver Väveriet i Bollnäs tillsammans med Lars-Åke Åkerlund. Gunilla berättar om hur det funkar att väva en pläd, om när de köpte beredningsmaskinerna och vad hon ser som utmaningar när det gäller att göra produkter av svensk ull. Vi pratar också om Baltic Wool Conference som gick av stapeln i oktober, om den nya plattformen Baltic Wool Business, om ett utvecklingsarbete för Ullförmedlingen och mycket annat. Vi presenterar Dorsetfåret, som är ett vanligt korsningsfår i lammköttsbesättningar. Det är ursprungligen ett engelskt får och ullen får korsningen Dorset och Svensk finull har uppmärksammats som bra i förädlingssyfte - bland annat är tröjorna som både Filippa K och Röyk Outdoor producerade gjorde av korsningsull från "Findor" och även A New Swedens senaste jacka. Jackan som också är vävd hos Gunilla i Bollnäs. Avslutningsvis träffar vi vår egen Asperökemist Eva-Lena och pratar om vad som händer när man tvättar ullkläder med vanligt tvättmedel och vad alternativet är. Varmt välkommen till avsnitt 20 av Ullpodden!
-
Vi träffar Madelene Linderstam som jobbar på Järbo garn och hon berättar om resan att ta fram ett garn av svensk ull i större volymer.
- Vårt mål var att göra något av berget av ull som slängs och bränns, vi ville inte inkräkta på någon annans ull, säger Madelene.
Det visade sig vara en utmanade uppgift då vi i Sverige saknar en infrastruktur för en svensk produktion i hela kedjan, inklusive insamling.
Eva-Lena är kemist och bor på Asperö. Vi frågar henne om gamla fina ullfiltar och hur farligt det egentligen är att använda filtarna som är behandlade med gammalt malmedel. Molekylerna är feta och gillar att bo i ullen, men hur lätt lossnar de egentligen och sprids vidare till hud och miljö?
- Perspektiv är viktigt, säger Eva-Lena. Vi måste ha perspektiv när vi bedömer risker och hur farligt saker och ting är.
Gestrikefåret känns som ett givet får att prata om när vi pratar Järbo och Gestrikland, en av våra 10 allmogeraser.
Rapport från konferenser, boktips, poddtips och allmänt prat om svensk ull som vi tycker har flyttat fram sina positioner de senaste åren.
Med Malin Ögland och Fia SöderbergProduktion Fia SöderbergMusik Per ÅbergIntervjuer Fia Söderberg och Malin Ögland
Ullpodden drivs av Ullförmedlingen, en arena för svensk ull och startade 2018 tack vare ett projektbidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor.