Tomas Ljungberg Podcasts

  • Dr.Tomas Ljungberg är legitimerad läkare, docent i farmakologi och hjärnforskare.

    Tomas docentur är förlagd på Karolinska Institutet, där han under många år undervisat i Evidens based medicin (EVB) och vetenskapligt arbetssätt.

    Bortsett från forskning och undervisning har Tomas också skrivit flertalet böcker såsom, ”AD/HD i ett nytt ljus”, ”AD/HD i ett nytt ljus, 13 år senare”, ”Vad är naturligt för mitt barn?” och ”Sjömannen som gick genom väggen” med flera.

    Detta är andra gången som Tomas Ljungberg är med i podden.

    Tack för att just du lyssnar på ”Både och, istället för antingen eller – en podd om Integrativ medicin och hälsa.

    Följ oss på sociala medier, och ge oss gärna fem stjärnor på iTunes om det här var givande för dig. Prenumerera gärna på vår podd!

    ♥ Facebook: https://www.facebook.com/integrativmedicin♥ Youtube: https://www.youtube.com/user/integrativMedicin

  • Tomas Ljungberg är legitimerad läkare, docent i farmakologi och hjärnforskare.

    År 2000 spred sig en konflikt mellan docent Eva Kärfve och professor Christofer Gillberg gällande huruvida AD/HD var ett biologiskt orsakat tillstånd eller psykosocialt.

    Socialstyrelsen behövde reda ut vad som var vad, och kallade in docent Tomas Ljungberg för att han skulle, via vetenskaplig stringens, ta reda på vad som egentligen gällde.

    Tomas Ljungberg åtog sig detta, men då han kom med sina resultat var Socialstyrelsen plötsligt inte längre lika intresserad..

    Varmt välkommen att lyssna till denna makalösa berättelse, en berättelse som borde bedömas som en ren skandal med minst sagt allvarsmättade konsekvenser!

    Efter Socialstyrelsens ”hantering” av Ljungberg, så publicerade han (2008) en omfattande forskningsöversikt över vetenskapliga artiklar gällande AD/HD vilka hade publicerats fram till 2008. 2021 kom uppföljningen till boken, som har titeln ”AD/HD i nytt ljus – 13 år senare, vart står vi idag. I sin forskningsöversikt är Ljungberg starkt kritisk till ett enbart biologiskt perspektiv på AD/HD problematiken och föreslår istället en mer sammansatt modell för förståelsen av orsaker bakom AD/HD, det vill säga stress- och sårbarhetsmodellen. Enligt Ljungberg är det som ämnas behandlas farmakologiskt en minskad dopaminaktivitet i hjärnan, och Ljungberg vill bland annat påvisa med sin vetenskapliga sammanställning att det inte är vetenskapligt hållbart att påstå att det finns en nedsatt aktivitet av dopamin hos patienter med AD/HD. Stress och sårbarhetsmodellen innebär ett mer systemiskt perspektiv på AD/HD där biologiska faktorer i samverkan med omgivningen avgör graden av symptom, och där behandling behöver utgå ifrån den enskilda patientens utgångspunkt.

    Tack för att just du lyssnar på ”Både och, istället för antingen eller – en podd om Integrativ medicin och hälsa. Följ oss på sociala medier, och ge oss gärna fem stjärnor på iTunes om det här var givande för dig. Prenumerera gärna på vår podd!

    ♥ Facebook: https://www.facebook.com/integrativmedicin♥ Youtube: https://www.youtube.com/user/integrativMedicin

  • I Sverige är vi snabba på att dela ut centralstimulerande mediciner till patienter diagnostiserade med ADHD. Skaran barn och vuxna som sätts på olika preparat växer för varje år. Hur hamnade vi här?

    Redan tidigt i den svenska ADHD-forskningen var det många som tyckte att medicinering var det bästa redskapet för behandling av ADHD, då man menade på att det enbart rör sig om en biologiskt orsakad funktionsnedsättning i hjärnan. Här särskiljer sig Sverige från många andra länder som tittar på fler orsaker som skulle kunna vara anledningen till en ADHD-diagnos. 

    Det här är ett viktigt samtal på många sätt då veckans gäst Tomas Ljungberg, som är läkare och docent i farmakologi vid Karolinska institutet i Stockholm. Ljungberg har arbetat med forskning på hjärnans funktion, både i Sverige och utomlands. Han disputerade 1978 vid Karolinska institutet på en avhandling om hur psykofarmaka påverkar hjärnans signalsubstanser. I det här avsnittet berättar han om sin syn på forskningen och det motstånd han mötte när han påpekade att vi måste titta på mer än endast hjärnan. 

    Vi pratar om unga som sätts på flera mediciner och går många år utan pauser. 

    Kissprover som tas utan någon som helst misstanke om missbruksproblematik (vilket i sig kan vara ett brott mot svenska grundlagen). Tragiskt nog känner för få till sina rättigheter när de söker vård.

    Stötta Öppet sinne på Patreon https://www.patreon.com/oppetsinne

    Instagram https://www.instagram.com/pauldelvalle/?hl=sv

    Youtube https://www.youtube.com/channel/UCAQXDkNpHStIp_AWv--DoLA

    Get bonus content on Patreon

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.