Tomas Kåberger Podcasts
-
UTLOTTNING av en gratis AL-utbildning tillsammans med TRAINOR ! Utbildning ger dig stora möjligheter till en ny karriär inom yrket som elektriker. Gå in vår hemsida eller klicka på länken för att delta!
Tomas Kåberger är professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och ledare för högskolans styrkeområde energi. Han är även civilingenjör i teknisk fysik, teknologie doktor i fysisk resursteori samt docent i miljövetenskap. Under åren 2008–2011 var Tomas Kåberger generaldirektör för Energimyndigheten.
Från vårt tidigare avsnitt tillsammans med Jan Blomgren ville vi nyansera en del av det som lyftes fram. Energifrågan är på högsta politiska nivå och är en av skiljefrågorna. Politiken diskuteras inte detta avsnitt men var noga med vilken fakta som lyfts fram i båda avsnitten och var alltid ifrågasättande till det du hör och gör din egen bedömning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är kärnkraft en bra alternativkälla utifrån ett klimatperspektiv? Vilken är den största utmaningen med kärnkraft? Och är det kärnkraftens fel att kärnvapen finns? Yasemin Arhan Modéer och Mattias Goldmann bjuder... Läs mer »
-
Tomas Kåberger har lång erfarenhet av arbete med energifrågor och dessutom ur en rad olika perspektiv. Han har arbetat med miljöorganisationer, branschorganisationer, i företag, akademiskt, i statliga utredningar samt varit chef för Energimyndigheten.
Mer om Hela kedjan:
Hemsida: www.helakedjan.se
Instagram: www.instagram.com/helakedjan/
Linkedin: www.linkedin.com/company/hela-kedjan/
Facebook: www.facebook.com/helakedjan
Twitter: www.twitter.com/HelaKedjan
Mer om Nima Assadi:
Hemsida: www.nimaassadi.se
Linkedin: www.linkedin.com/in/nima-assadi-942a5227/ -
Vad kan hända om ett kärnkraftverk attackeras i krig? Om inte bränslet kan kylas ökar riskerna för ett haveri. Professor Tomas Kåberger beskriver reaktorernas känslighet.
-
Starka protester och hårda sanktioner i Japan mot Ryssland efter attacken mot Ukraina. Japanpoddens Mika Nitz Pettersson var på plats vid helgens demonstrationer i Tokyo.
Dessutom reder vi ut Japans energipolitiska dilemma med hjälp av chalmersprofessorn Tomas Kåberger.
-
De senaste veckorna är det nog få som undgått de för säsongen skyhöga elpriserna. Spotpriserna, dvs elpriset före skatter, elöverföring och andra påslag, var i september 121 och 91 öre per kWh i södra respektive mellersta Sverige. Det är ungefär tre gånger högre än samma period i fjol.
I avsnittet får vi hjälp av Tomas Kåberger, professor på Chalmers och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, att bena ut vad de höga elpriserna beror på. Tomas förklarar varför höga priser på kol, gas och olja i kombination med stigande priser på att släppa ut koldioxid påverkar elpriserna - även i ett land som Sverige med väldigt lite fossil elproduktion. Vi pratar även om vad “energikrisen” innebär för omställningen av det europeiska elsystemet. Vad händer med investeringsviljan i förnybar energi, energilager och livstidsförlängningar av kärnkraften? Och innebär mer förnybar energi ett större beroende av naturgas?
Avslutningsvis tar vi avstamp i den teknikoptimistiska rapporten Rethink Climate Change — som beskriver hur utvecklingen inom förnybar energi, transporter och matproduktion skulle kunna reducera koldioxidutsläppen med 90% till 2035 — för att jämföra utvecklingen inom förnybar energi med historiska teknikskiften inom konsumentelektronik och transporter.
Det här är Tomas andra besök i podden. Han gästade även det andra avsnittet där han berättade om energiutvecklingen i Japan och Kina.
-
Vem vill ha kärnkraft och varför?
Professor Tomas Kåberger analyserar kärnkraftens drivkrafter och konkurrenskraft gentemot förnybara energislag
-
Kärnkraftsindustrins lösning på avfallsfrågan är ifrågasatt.
Professor Tomas Kåberger har i många år följt frågan och ser faror med att skynda på processen.