Timbros Podcasts
-
Fria marknader sägs stå i konflikt med ett pluralistiskt kulturliv. Men den som sa det hade inte hört om Göteborg i mitten av 1800-talet. I veckans avsnitt pratat vi om Göteborgsliberalismen. Varför var den borgerliga offentligheten så stark i 1800-talets Göteborg? Hur fick liberala idéer fäste där? Och vad kan dagens liberaler lära av 1800-talets radikala frihetsförespråkare. Det handlar om tillgängliggörandet av litteraturen, den fria pressens framväxt och renässansmannen Viktor Rydberg. Bland annat.
Gäster är Henrik Dalgard, skribent i Timbros nätmagasin Smedjan, och Eric Luth, kulturredaktör för tidskriften Libera Debatt. Programledare är Amanda Broberg. -
Hur viktig är partitillhörighet vid tillsättningen av chefer på svenska myndigheter? Hur vanligt är det med korruption och svågerpolitik i Sverige? Och hur bygger vi system som motverkar maktmissbruk? Det är frågor som vi pratar om i veckans Hotspot, som tar sin utgångspunkt i en Timbro-rapport som redovisar regeringens utnämningar av höga tjänstemän mellan åren 2014 och 2020.
Gäster i programmet är Linnea Dubois, skribent i tankesmedjan Timbros nätmagasin Smedjan, och Inga-Britt Ahlenius, som bland annat varit chef för Riksrevisionsverket och undergeneralsekreterare för FN:s internrevision OIOS.
-
Livsstilskonservativa 1700-talsentusiasten Christopher ORegan berättar om vilket årtionde han helst skulle vilja leva i, programledaren Petra Mede vill helst leva i Jane Austen-tid, det vill säga tidigt 1800-tal och bisittaren Anderas Lundstedt vill återvända som vuxen man till 1984 och njuta disco.
Petra menar att hon är något livsstilskonservativ, alltså vad gäller mat, kläder och estetik, vänsterorienterade Arenagruppens Sonja Schwarzenberger utsätter Petra för ett test för att avgöra hur konservativ hon egentligen är.Tankesmedjan Timbros Lars Anders Johansson berättar att, i jämförelse med andra länder, hamnar en svensk politiker alltid i det liberala facket, hur konservativ hen än säger att hen är.Jenny Damberg är matjournalisten som skrivit boken ”Nu äter vi”, som bland annat berättar om hur kebabpizza, fyra små rätter och tacos blev modern svensk vardagsmat.Hon svarar på frågan om vi är progressiva eller konservativa vad gäller mat i Sverige.Producent: Tommie JönssonRedaktör: Maja ÅströmWebbredaktör: Ronnie Ritterland