Tibet Podcasts
-
Ni vet vad man säger om den som väntar på något gott. Och ni har ju väntat på just det här ända sen september. Tack för ert tålamod! Nu ska ni få lyssna på ett riktigt gött snack. Nu blir det kontinentkollisioner! Sent i december träffade vi bergskedjeexperten Lotta Möller och snacket blev så gött att vi till och med bjuder på ett dubbelavsnitt. Eller två halva avsnitt, beroende på hur man ser det. CLIFF HANGER! Ett annat bärande tema i avsnitt 33 är vad Lovisa ägnar all sin tid åt för närvarande, nämligen Kanarieöarna och deras vulkanism. Vad hittar hon för märkliga grejer i sina lavastenar? Och när vi ändå har henne på plats passar vi på att be Lovisa visa en av sina äldsta kärlekar. Dunkleosteus! Pansarfisken från devon! Sen hinner vi med en bonus-de-tour till Gotland. Maxat.
-
Låt oss prata om det antika arvet och hur de kristna försökte radera det från historien. Och om Phillip Glass och Akhenaton, och om hur det kom sig att Christer vägrade ha slips under en utekväll på herrklubben Sällskapet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur viktigt är det att göra saker i rätt ordning för att nå nya mål? Varför inte köpa en motorcykel först och sedan lära sig köra, på väg hem från ett äventyr i Tibet? I det här avsnittet pratar vännerna Helena och Renata om att det viktiga är att våga ta första steget även om man inte alltid vet var det ska sluta. Det går alldeles utmärkt att flytta en stad eller lära sig tyska utan att ha alla pusselbitar på plats. Välkommen till Summitpodden avsnitt #2.
-
Hur kommer Kina att agera i skuggan av Rysslands invasion av Ukraina? Vad krävs för att vi ska kunna stå emot den nya stormakten Kina? Vad vet vi om läget för Gui Minhai och varför är intresset för Tibet så svagt i Sverige?
Medverkande:
Kurdo Baksi, författare, journalist och samhällsdebattör, drivande i kampen för Gui Minhai.
Elyas Arkin, ordförande i Swedish Uyghur Association.
Jojje Olsson, journalist, författare, redaktör för Kinamedia.se
Mattias Björnerstedt, ordförande i Svenska Tibetkommittén.
Moderator: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.
Avsnittet är en redigerad inspelning av det Global Bar-samtal som hölls den 2/3 2022.
-
Det globala klimatmötet COP 26 pågår för fullt. Men kommer mötet att leda till något? Kommer världens ledare att avsätta pengar för att stödja de länder som drabbats hårdast av klimatförändringarna? Och varför pratar vi så lite om Himalayas glaciärer och vad som händer när de smälter?
Avsnitt 88 av Global Podd handlar om det stora klimatmötet som just nu äger rum i Glasgow.
Du hör:
Louise Hermann, klimatrådgivare på Sida och hon har precis anlänt till Glasgow. Lobsang Yangtso, forskare från Tibet som lever i exil och som vill att fler ska uppmärksamma konsekvenserna av Kinas exploatering av Himalayas resurser.Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
Biblio 20090824 Carsten Jensen. Mia Gerdin intervjuar den danske författaren Carsten Jensen i hans hem i Köpenhamn
"Jag älskar att berätta historier", säger Carsten Jensen vars roman Vi, de drunknade har sålt i över 100.000 exemplar i hemlandet Danmark. Den myllrande berättelsen från sjöfartsstaden Marstal har också blivit en stor framgång i många andra länder – t ex i Sverige. Jensens senaste roman, Sista resan, kom nyligen ut på svenska, och handlar om en verklig person, marinmålaren Carl Rasmussen som omkom på ett mystiskt sätt då han var på hemväg med båt från Grönland. Även Sista resan utspelar sig delvis i Marstal och är även den en historisk roman, precis som föregångaren, men säger Carsten Jensen ”jag visste hela tiden att Sista resan inte skulle bli en lika stor succé som Vi, de drunknade, för det är en helt annan typ av roman som koncentrerar sig på ett enda öde".Kulturradions Mia Gerdin har träffat Carsten Jensen i hans hem i Köpenhamn, och även om han själv aldrig varit sjöman (det var däremot hans far) så har han rest över hela världen vilket syns i hans hem. Här finns både vackra och egenartade föremål, t ex sex tiggarmunkar i miniatyrformat från Burma (fick smugglas ut via Thailand), träskulpturer och masker från Papua Nya Guinea, ett bockhorn från Marocko och en drakprydd piedestal från Tibet - för att bara nämna något.Just nu arbetar Jensen på en ny bok, den utspelar sig i nutid och tar sin utgångspunkt hos danska soldater i Afghanistan.