Tel Aviv Podcasts
-
I samarbete med Perfect Day, Björn Ulvaeus och med Judiska församlingen i våra hjärtan kommer här Unge Meyers lidande. Jonatan Unge och Bianca Meyer svarar på lyssnarnas frågor om kärlek och relationer. Och det är bara definitiva svar som gäller.
Ställ en egen fråga: https://www.ungemeyerslidande.se
Producent: Jakob Almgren -
Samarbetet mellan Svenska Dagbladets och Aftonbladets konstredaktioner testades till bristningsgränsen när vi gick på danske konstnären Jeppe Heins evenemang på Moderna museet häromdagen.
Det hela påminde om teambuildingövningar på en kickoff. Clemens och Ulrika fick balansera varandra i ett tält och hålla konstnären i fingret. Tanken var att vi skulle bryta vår ”komfortzon” och kanske lära oss något om oss själva.
Vi lärde oss att vi har en sur tonåring inombords som tycker allt är löjligt.
Ett konstverk som däremot bryter bekvämlighetszonen på riktigt är Bigert och Bergströms jätteskulptur ”The tipping point” som visas i Stockholm i samband med klimattoppmötet.
En gigantisk mobil om klimatförändringarna som är svår att värja sig från. Den tränger effektivt igenom den där avtrubbningen som finns kring frågan.
Ulrika blir riktigt gripen av denna ”performativa skulptur” som innehåller allt från scouter och vädergudar till vetenskapsmän.
Frågan är bara om dagens klimatkonst kommer att bli lika utskälld som sjuttiotalets plakatkonst om sisådär 20 år?
En klimatkonstnär vi vill minnas är i alla fall den allt för tidigt bortgångne Lars Arrhenius (1966-2020). Ulrika har läst en fin minnesbok över humoristen och aktivisten Arrhenius med texter av bland annat Dan Jönsson och Mats Bigert.
Konstvärldens internationella superkändisar syns sällan i Sverige, men nu visas den första svenska separatutställningen med Anselm Kiefer på Artipelag i Stockholm.
En verklig konsthändelse.
Mästaren från Tyskland har alltid tagit sig an de riktigt stora ämnena, som den tyska arvsynden, världshistorien och existensen.
Förväntningarna är höga. Clemens har sett en otrolig utställning i Tel Aviv och Ulrika såg Kiefers fantastiska installation i Dogepalatset i Venedig, som inte ens kommer att sparas för eftervärlden.
Men… är verkligen 400 kronor en rimlig entréavgift?
Det återstår att se.
En något mer bortglömd konstkändis är nigeriansk-brittiske Yinka Shonibare, som var väldigt poppis runt millennieskiftet men som nu gör comeback tack vare att prinsessan Estelles kulturstiftelse i år har valt ut en skulptur av honom.
Vi konstaterar att konstvärlden är ganska lik popvärlden ibland.
Dessutom har dramatiken kring Documenta-utställningen i Kassel trappats upp ett par veckor innan öppningen. Den senaste nyheten är att ett galleri som ska visa en palestinsk konstgrupp vandaliserats av nazister.
Med: Ulrika Stahre och Clemens Poellinger
Producent: Martin Aagård
”I själva verket” är ett samarbete mellan Aftonbladet och Svenska Dagbladet
-
Han är diplomaten som känt Ryssland i mer än 60 år, men på senare anklagas för att förringa hotet och försvara provokationerna från den ryska regimen. Vad är det Sven Hirdman vill säga oss?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Om Sven HirdmanSveriges ambassadör i Moskva 1994–2004, men diplomaten Sven Hirdman har också arbetat i Peking, Tel Aviv och London. Han har varit chef över Krigsmaterielinspektionen (1987–1994) och statssekreterare på försvarsdepartementet under det borgerliga styret 1987–1994. År 2015 släppte han boken Ryssland och svensk säkerhetspolitik – 50 år i utrikespolitisk tjänst.
Sven Hirdman är född 1939 och har fru och tre barn. Han är bror till professorn Yvonne Hirdman och deras far- och morföräldrar var arbetarrörelsens Gunnar och Maj Hirdman.
-
Vi har kommit fram till det fantastiska året 2015. Vi har så mycket att prata om så vi har delat upp det på två avsnitt.
I det första avsnittet går vi igenom vår topp och botten 3. Känslorna spretar totalt, allt från Eurovisions bästa låt någonsin till låtar som gör oss riktigt förbannade.
Innan vi slutar visar vi er Tel Aviv också. -
Youtube har stängt ner prolife-sidan Lifesite News vilket gjort att tusentals klipp – varav många försvarade det ofödda barnet – har försvunnit. Detta exempel på nätjättarnas utrensningar diskuteras i det tredje avsnittet av Veckans nyheter, som gästas av Marco Strömberg. Andra frågor som tas upp är att brittiska sjukhus bannlyst orden bröstmjölk och pappa, att det blivit ett ökat intresse för andliga frågor på svenska sjukhus och att semlor gör succé i Tel Aviv.
-
Schlagerfesten sammanfattar Schlageråret 2019! Vilken fest det har varit och vilken resa det var. Följ med oss och dela minnena från festresan som började i Göteborg och slutade i Tel Aviv!
-
Sångare, låtskrivare, 36 år. Född i London, bosatt på Lidingö. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
För ett antal år sedan behövde en bildskön artist sångmässig förstärkning i Melodifestivalen. Så John Lundviks debut i tävlingen blir något udda. ”När den här artisten går ut på scenen till publikens jubel, smyger jag från logen in i en specialbyggd studio bakom scenen, som är… en ljudisolerad bajamaja”, berättar han i Sommar.
John Lundvik vann årets Melodifestival med låten Too late for love och kom på femte plats i Eurovision Song Contest i Tel Aviv.
I programmet berättar han också om lyckan i att få representera Sverige i världens största musiktävling, besvikelsen över att inte nå ända fram och hur tacksam han är att Lill Lindfors fick honom att droppa artistnamnet Johnel. ”Johnel, det låter som en parfym. Det går ju inte! Ta bort det!”
Men han talar också om hur det var att flytta till Öjaby utanför Växjö. ”Min hudfärg gjorde mig ovanlig. Det vi inte är vana vid gör oss ofta rädda, och rädda människor kan vara väldigt elaka. Inte minst barn.”
Om John LundvikVinnare av årets Melodifestival med låten Too late for love som kom på femte plats i årets final i Eurovision Song Contest i Tel Aviv.
Skrev When you tell the world you’re mine som framfördes vid Kronprinsessparets bröllop.
Skapade och framförde även Sveriges officiella OS-låt 2016. Varit medskapare av musiken till tv-serien Empire och skrivit filmmusik till Snabba cash.
Medverkar i årets Diggiloo-turné. Har SM-brons i stafett 4x100 meter.
Producent: Samuel Åhman
-
Anders har kommit hem från Tel Aviv! Vi ses på en inte helt isolerad plats (ursäkta flygplan och brandbilar i bakgrunden) och pratar igenom allt som har hänt. Från skrällande Norrmän och Nord Makedonskor till hela TRE röstningsfel! Ett otroligt spännande Eurovision-år har nått sitt slut. TACK för att ni varit med.
-
Elaine kollar läget med Anders i Tel Aviv. Hur är det med John Lundvik & The Mamas, kommer dom levererar i morgon när det väl gäller? Anders har sett repet på arenan och kommenterar. Ladda upp med oss!
-
Elaine kollar läget med Anders som är på plats i Tel Aviv! Han har hängt med både John och The Mamas och har stenkoll på semi 1 efter dagens rep. Vi gästas av Schlagerprofilernas Ken som också är i Tel Aviv! <3
Vi ber i förväg om ursäkt för knackig telefonlina, men Israel är lååångt bort. -
Även i detta avsnitt – Dracarys för fan! Medan en drottning valde våld, bestämde sig den andra för rädsla. Vi analyserar ”The Bells”, det apokalyptiska femte avsnittet av ”Game of thrones” finalsäsong. Seriens kanske finaste avsked, mest kastrerade fajt och efterlängtade duell trycks in i 88 minuter monumentalt tv-drama. När den vita askan lagt sig kan man konstatera att vintern verkligen kommit. Med Tove Björnlundh, Sandra Wejbro, Markus Larsson på länk från Tel Aviv och hans vikarie i studion Jenny Ågren. Maila dina frågor till [email protected], tagga #tronspelet i sociala medier eller ring vår hotline på 08-725 23 57. Valar Morghulis!
-
Vi går igenom dom tre största favoriterna inför tävlingen i Tel Aviv och så funderar vi lite kring Sveriges chanser. En turkisk Jeopardy-programledare och en kanadensisk Annie Lennox ska också avhandlas. Häng med!
-
Med en vecka kvar till den första semifinalen i ESC 2019 i Tel Aviv börjar vi ladda upp med lite favoriter och oddsfavoriter. Anders laddar inför resan ner till Tel Aviv.
-
Nu har vi fått en vinnare i John Lundvik! Hurra! Vi sammanfattar årets turné och tävling och blickar framåt mot Tel Aviv och Eurovision! Tack till alla som följt med oss under dom här sex veckorna.
-
Finalveckan är kommen! Vi sammanfattar bidragen och tippar vem vi tror stor som slutgiltig vinnare på lördag och får åka till Tel Aviv!
På grund av att Elaine varit sjuk har vi inte kunnat ta oss till en studio, men vi hoppas ni ska älska vårat avsnitt ändå! NU KÖR VI! - Visa fler