Teaterhögskolan Podcasts
-
För skådespelaren Sofia Helin var "Världen av igår" av Stefan Zweig en helt nödvändig bok under coronapandemins isolering: "Den blev en sådan tröst, jag var tvungen att läsa om den, om och om igen".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sofia Helin om Stefan Zweig!I Kulturlivet är det gästen som bestämmer vem vi ska tala om! I veckans avsnitt är det skådespelaren Sofia Helin som valt den österrikiska författaren Stefan Zweig och hans "Världen av igår" från 1942. Vad var det i romanen som grep henne så djupt? Och varför drömde hon Stefan Zweig på nätterna?
Skådespelaren och manusförfattaren Sofia Helin utbildades på Teaterhögskolan i Stockholm 1997-2001. Hon har medverkat i flera teateruppsättningar, bland annat på Dramaten och gjort många tv- och filmroller. Hon slog igenom som Mia i Maria Bloms film "Masjävlar" och har därefter gjort en rad filmroller, till exempel i "Utvandrarna" 2021. Det internationella genombrottet kom med den svensk-danska tv-serien "Bron" 2011-2018, där Sofia Helin hade huvudrollen som kriminalinspektören Saga Norén. 2023 är hon bland annat aktuell i dramaserien "Limbo".
Författaren Stefan Zweig (1881-1942) föddes i Wien och växte upp i en välbärgad judisk familj. Hans hyllade författarskap rymde allt från romaner till operalibretton, noveller, essäer och biografier. Böckerna sålde i miljonupplagor och han var en av mellankrigstidens mest översatta författare. Zweig gick i exil vid nazisternas maktövertagande och i Brasilien skrev han sitt berömda verk, den självbiografiska " Världen av igår - en europés minnen" som berättar om sekelskiftets Wien, första världskriget och 20-talet, nazismens framväxt och vägen fram till andra världskriget. I februari 1942 begick Stefan Zweig och hans hustru självmord.
Kulturlivets Gunnar BolinProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Pia Johansson visste som sjuåring att hon ville bli skådespelare och Margaretha Krook var förebilden: "Det är hennes fullständiga närvaro, den magnifika tekniken i allt hon gör, humor eller drama. "
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
MARGARETHA KROOK – MAGNIFIK OCH FOLKKÄRMargaretha Krook (1925-2001) föddes i Stockholm, men bodde som liten i Norrtälje. Hon spelade skolteater och drömde tidigt om att bli skådespelare, men jobbade först som flygvärdinna några år innan hon började på Dramatens elevskola 1948. Redan året därpå filmdebuterade hon i "Bara en mor" och varvade filmroller med jobb på olika teatrar under hela 50-talet. Tidigt fick hon krävande karaktärsroller som passade hennes spelsätt och det var med en sådan roll, Medea, som hon gjorde succé på TV-teatern. Det ledde till fast jobb på Dramaten och där kom hennes stora genombrott med rollen som Mor Courage. Det var dock inte bara i de tragiska rollerna som Margaretha Krook briljerade, hon gjorde även mycket komedi med stor framgång – det blev många underhållningsprogram på TV och hon medverkade i radions "På minuten" i hela 18 år. Margaretha Krook anses vara en av 1900-talets främsta svenska skådespelare och blev mycket folkkär. Hon dog i lungcancer 2001, 75 år gammal.
PIA JOHANSSON BEUNDRAR MARGARETHA KROOKS SKÅDESPELARTEKNIKPia Johansson är skådespelare, komiker, regissör och manusförfattare. Hon avslutade sin skådespelarutbildning på Teaterhögskolan i Stockholm 1985 och under många år tillhörde hon den fasta ensemblen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I dag arbetar hon som frilans och har medverkat i uppsättningar på bland annat Malmö opera och Uppsala Stadsteater. Pia Johansson har gjort stort antal roller, bland annat som Molly i Suzanne Ostens berömda uppsättning av "I lusthuset", Alice i "Dödsdansen", Martha i "Vem är rädd för Virginia Woolf", Golde i "Spelman på taket" och nyligen syster Martha i "Arsenik och gamla spetsar". Pia Johansson har ägnat sig åt improvisationsteater, bland annat på Klara Soppteater, medverkat i en mängd TV- och långfilmer, deltagit i TV4:s "Parlamentet", varit kommentator i "Halv åtta hos mig" och, liksom Margaretha Krook, ofta återkommande i radioprogrammet "På minuten".
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
En fars är en genre där vanliga människor hamnar i ovanliga situationer. Det skiljer sig från komedi där det är ovanliga människor i vanliga situationer. Fars kräver enorm precision för att alla delar ska kunna samspela i högt tempo utan att krocka. I föreställningen “Arsenik & gamla spetsar” på Uppsala Stadsteater slås det i dörrar, springs i trappor, göms lik och snubblas. I dagens avsnitt tar vi reda på mer om hur regissören jobbar för att det ska bli underhållande och inte rörigt. Och så försöker vi förstå: Vad är det som är roligt med fars, egentligen? Philip Zandén, en av Sveriges mest erfarna regissörer, berättar om sin arbetsmetod, om varför repetitionerna kan bli så långtråkiga och hur det till slut blir så fantastiskt roligt för publiken när föreställningen väl drar igång.
Philip Zandén är skådespelare och regissör, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. Sedan regidebuten i början av 1990-talet har han regisserat allt från drama och opera till fars av dramatiker som Ibsen, Strindberg och Shakespeare.
Programledare: Beata Wickbom.
Producent: Jens Back.
Mixning: Stray Dog Studios.
Podden görs med stöd av Kulturrådet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Skådespelaren Stina Ekblad var en ung flicka när hon för första gången läste en dikt av den finlandssvenska poeten Edith Södergran: "Upplevelsen sitter mycket djupt, jag fick en fysisk chock."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
POETEN EDITH SÖDERGRAN – EN AV DE FÖRSTA MODERNISTERNA PÅ SVENSKAEdith Södergran (1892-1923) föddes i Sankt Petersburg, Ryssland. Den finlandssvenska familjen Södergran var välbärgad, men förlorade sina tillgångar efter ryska revolutionen 1917. Den unga Edith Södergran gick i en dyr skola, studerade flera språk och började först skriva poesi på tyska. 1907 god fadern dog i TBC och året efter fick även hon sjukdomen. Under många år vistades hon på sanatorier i Finland och Schweiz och tog del av tidens nya litterära strömningar. Redan med sin första diktsamling 1916, "Dikter", bröt Södergran ny mark med orimmade dikter och ett starkt jag i centrum. Nästa bok, "Septemberlyran", orsakade stor debatt när hon i futuristisk anda och inspirerad av Nietzsches övermänniskoideal utropade sig som ledare för den nya tiden. Med fem böcker under sin livstid och den postumt utgivna Landet som icke är räknas Edith Södergran som en av dom första modernisterna och främsta lyrikerna i Norden.
STINA EKBLAD HAR EN LIVSLÅNG RELATION TILL EDITH SÖDERGRAN
På midsommardagen 1923 dog Edith Södergran av lungsoten, endast 31 år gammal.Stina Ekblad är skådespelare, men har också gett ut dikter och självbiografin "Här brusar strömmen förbi". Hon utbildade sig till skådespelare vid Odense Teater, har arbetat på bland annat Stockholms stadsteater och blev fast anställd på Dramaten i Stockholm 1988. Hon har också medverkat i TV-serier och spelfilmer, till exempel som Agnes von Krusenstjerna i "Amorosa" regisserad av Mai Zetterling 1986. Hon är en mycket uppskattad recitatör och har under många år läst poesi av Edith Södergran på scenen, i radio och på skivinspelningar. Stina Ekblad är hedersdoktor vid Stockholms universitet och har undervisat på Teaterhögskolan i Stockholm.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Möt Maria Wärme - en av Sveriges mest anlitande rullstolsburna skådespelerskor.
Hon blev golvad av teater sedan 4 års ålder och har levt och andats teater sedan dess. Maria berättar om uppväxten, synen på sig själv och om att hon kände sig obegränsad, trots att hon hade en liten rullstol. Omgivningen såg det på ett annat sätt och att vara normbrytande är inte lätt.
Hon har kommit att bli den första kvinnan i rullstol på många större scener runtom i Sverige och även på Teaterhögskolan . Vad har detta kostat, vad har det inneburit och hur har hon behandlats?
VI vänder på lite stenar, krossar en del fördomar och reder ut en del begrepp. Vi snackar om den omtalade hissen utanför Dramaten, om stämningen i det berömda huset och om att det inte är så lämpligt att se alla med olika funktionsvariationer som en grupp som buntas ihop.
Hur känns det att samhället tenderar att lägga problem i knät på de som avviker från den sk normen? Hur är det att folk pratar ovanför ens huvud? Och hur kan våra olikheter bli politik?
Maria redogör starkt och öppenhjärtigt om vad det innebär att ha assistens dygnet runt, om vikten av LSS och om myndighetsskräcken som dessvärre blir effekten av att bli ifrågasatt.
Vi kan lära oss enormt mycket av att bara vidga blicken. Vi är alla olika, har olika behov och behöver lära oss att vara lyhörda, rätt var det är kan de som minst anar det hamna i rullstol.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur viktig är vår röst? Och vad kan man göra för att få en bättre röst? Vi har med oss Anita Heikkilä Einarsson, logonom och lektor vid Teaterhögskolan i Luleå.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vilken roll spelar personligheten när vi ska rösta i valet?I sommar kom en studie som visar att det till en viss grad är vår personlighet som avgör hur vi röstar. John Magnus Roos, konsumtionsforskare och lektor i socialpsykologi är med.
Dessutom: Rundvandring i riksdagshuset, nyhetsspaningar och annat.
Programledare: Susanna Dzamic
Bisittare: Kalle Lind -
Elmira Arikan om varför det är så härligt i att skriva tillsammans med andra, samarbetet med Farnaz Arbabi, att rucka på förlegade processer och examensproduktionen Brinn - en samproduktion mellan Teaterhögskolan i Malmö och Unga Klara.
-
I veckans avsnitt diskuterar vi gräl, hur vi grälar och om det kommer solsken efter gräl. Sonja har gjort en självinsikt och kommit fram till att hon är långsint och Joanna är bra på gräl eftersom hon har grälat hela sitt liv. Sonja har fortfarande valt glädjen, men medger att hon läcker jävligheter, något som Joanna diagnostiserar som aktiv passiv-aggressivitet. Vi diskuterar också makt, vad som händer i oss då vi får makt och om vi överhuvudtaget är intresserade av att få makt. Vi kommer fram till att vår främsta maktposition är när vi undervisar på Teaterhögskolan, något som kan ses som både bra och dåligt. Högt tempo, gott humör och lite läckage av jävligheter i veckans avsnitt! Njut eller låt bli!
-
I samarbete med Sveriges Filmregissörer
Detta är en inspelning från Kulturakademins masterclass i regi med Goran Kapeanovic där deltagarna är med och ställer frågor. Inspelningen är från den 7:e december 2021. Intervjun med Goran Kapeanovic som också ingick i masterclassen kan ses här: https://youtu.be/z3v0YtFPnzU
Möt den prisbelönta regissören bakom filmer och tv-serier som Min faster i Sarajevo, Kalifat, Den som dräper – Mörkret, Knutby (bland många andra)
Med utgångspunkt i bl.a. Tv serie ”Kalifat”, ”Den som dräper” och ”Knutby” har regissön Goran Kapetanović och moderator James Velasquez ett fördjupande samtal om att arbeta som konceptuerande filmregissör för framgångsrika TV serieformat. Fokus ligger på regiarbete, research, och casting för serieformat men också på vad som är alldeles särskilt utmaning med just att regissera tv-serie. De kommer även att prata om samarbete med fotografen och scenografen under olika faser av produktionen.
Filmregissör: Goran Kapetanović
Kapetanović föddes och växte upp i Sarajevo, men är nu bosatt i Malmö. Som 17 åring flydde han till Sverige 1991 från kriget i dåvarande Jugoslavien. Han är utbildad vid Stockholms konstnärliga högskolas regilinje 2001–2004 och är anställd som adjunkt vid Teaterhögskolan i Malmö. Han har regisserat kortfilmer som Eko (2004), En familj (2004), Kiruna-Kigali (2012), Flykting 532 (2015), långfilm Min faster i Sarajevo (2016) och Krig (2017) samt thrillerserien Kalifat (2020). Den som dräper – Mörkret (TV-serie), Knutby ( tv-serie) 2021
Han har mottagit över 20 internationella filmpriser. För Kiruna-Kigali vann han bästa kortfilm på Toronto Short Film Festival och blev kortlistad för en Oscar 2013. Min faster i Sarajevo fick sex Guldbaggenomineringar varav Kapetanović vann priset för bästa regi.
Kapetanović var värd för Sommar i P1 den 29 juli 2021.
Moderator: James Velasquez
James Velasquez arbetar som frilansande 1st Assistant Director på långfilm, tv-produktioner och reklamfilm. Han började i filmbranschen 1995 efter examen från University of Arizona i Media Arts/Filmmaking. James började sin karriär i Los Angeles. Sen dess har han arbetat med över 50 långfilmer och tv-produktioner, både i USA och i Sverige. Han är examinerad i Movie Magic Scheduling och har använt sig av det i varje produktion sedan 1995 och dessutom hållit ett flertal kurser och workshops i ämnet, både för 1st AD och blivande. James ser varje nytt projekt som en utmaning och en möjlighet att få nya erfarenheter. Att både kunna dela med sig av sin egen kompetens och samtidigt hjälpa andra ser han som en möjlighet att själv utvecklas. -
Skådespelaren och teaterchefen Gunilla Röör var en liten flicka när hennes mormor läste Karin Boye för henne: "om man läser långsamt och verkligen lyssnar, så får man så mycket mellan raderna. Karin kommer att följa mig ända tills jag drar skon av min fot".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
KARIN BOYE – EN AV DE MEST FOLKKÄRA SVENSKA POETERNAKarin Boye (1900-1941) föddes i Göteborg. Hon är en av våra mest folkkära poeter med diktstrofer som "Ja visst gör det ont när knoppar brister" och "Bryt upp, bryt upp den nya dagen gryr", men är också känd för framtidsdystopin Kallocain. Hon debuterade med diktsamlingen "Moln" 1922 och gav ut noveller, fem romaner och fyra diktsamlingar under sin livstid. En femte sista diktsamling, "De sju dödssynderna", gavs ut postumt. Karin Boye skrev litteraturkritik, debattartiklar och arbetade också som översättare. Hon tillhörde modernisterna, engagerade sig i socialistiska Clarté och var en av grundarna till den kulturradikala tidskriften Spektrum.1941 begick Karin Boye självmord i Alingsås, 40 år gammal.
GUNILLA RÖÖR ÅTERKOMMER STÄNDIGT TILL KARIN BOYEGunilla Röör är född 1959 och är skådespelare, regissör och teaterchef på Norrbottensteatern. Hon är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm, anställdes på Unga Klara och långfilmsdebuterade i Suzanne Ostens "Livsfarlig film". Gunilla Röör har varit Guldbaggenominerad flera gånger och vunnit två för bästa kvinnliga huvudroll i filmerna "Freud flyttar hemifrån..." och "Sommaren".
I programmet medverkar också Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet med inriktning på litteratursociologi.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
"dansardojjan", "gammelsmurfen" eller "Mr McAnus"-kärt barn har många namn. Kom och häng med vår underbara gäst Magnus Krepper! Han går sin egen väg, lyssnar inåt och vågar stanna upp, det gör att han har hela världen eller i alla fall Tyskland, Danmark och Sverige som sitt arbetsfält. Men den yviga kroppen skulle nog passa som foten i balettdojjan i Frankrike. Vi pratar om allt möjligt; vardagen när barnen flyttar ut, när man får ett hål i bakhuvudet av en K-pist på scen och krocken när man kommer från de disciplinerade Kustjägarskolan och Baletthögskolan till Teaterhögskolan där det var lite lösare i fogarna..så att säga. Och varför ringer det hela tiden på Ellens telefon under inspelningen? Skammen..skammen..Tur att vi kan drunkna i örfilslektioner, förlossningar, en ny skiva och så mycket mer!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Skådespelaren om melankolin och om sommarloven hos mormor i Turkiet.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Gizem Kling Erdogan har hyllats för sin roll som polisen Leah i SVT:s serie ”Tunna blå linjen”. Hon fick pris som Årets kvinnliga skådespelare vid Kristallengalan 2020 för sin roll i serien ”Kalifat”. Spelar pr-chef i Netflixserien ”Kärlek & Anarki”.Gizem Kling Erdogan är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och har medverkat i uppsättningar både på Göteborgs- och Stockholms stadsteater.
I sitt Sommar berättar Gizem Erdogan om sina resor med mamma till Turkiet varje sommarlov. Och om det turkiska ordet för melankoli: huzun.
- Författaren Pamuk skriver om en hel stads huzun som är unik för Istanbulborna. Inte en enskild persons melankoli, utan en huzun som invånarna i staden suger åt sig med stolthet.
Om Gizem Kling Erdogan:Skådespelare, 34 år.
Född i Göteborg, bosatt i Stockholm.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Hanna Hellqvist.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play -
I säsongen näst sista avsnitt gästar skådespelaren Anna Sise Äkta känner äkta.Anna är utbildad via scenstudion & Teaterhögskolan i Stockholm, hon tog examen 2000. Anna har en lång erfarenhet av skådespel och har arbetat både framför kameran och på scen.Hon har medverkat i föreställningar på Dramaten, Stockholms stadsteater, Teater tribunalen och Uppsala stadsteater. Hon har medverkat i produktioner som Stora och små män, Skeppsholmen, Hamilton, Solsidan, Äkta människor och sist men absolut inte minst Tunna blå linjen.
Detta är ett varmt samtal om musik, Vems blick vems berättelser, teaterhögskolan i Stockholm, uppväxt, sociala medier, Zanzibar och sist men inte minst Tunna blå linjen.
Som vanligt gästar en tidigare gäst avsnittet på ett litet hörn.
Detta är en podcast från Göteborgs studentradio K103.
-
Skådespelare med hyllade roller i bland annat norska tv-succén Exit och Torka aldrig tårar utan handskar. Om människans livsluft berättelsen.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Att speglas genom berättelserI Simon Bergers Sommar berättar han om sin passion för att läsa böcker och då gärna Science fiction.
-Berättelser, både fantastiska och jordnära, både ytliga och djuplodande, är helt nödvändiga för människan. Berättelser, är människans livsluft.
Under sin uppväxt var han först mobboffer i skolan men efter flytten till Österlen blev allt bra då han bjöds in i gemenskapen. Efter några års sökande i lista ut vad han ville bli kom han till slut på att det var skådespelare. Simon pratar om mental träning och tekniker för att göra sina rollfigurer bra.
Sedan sju års ålder har han spelat rollspel och vi får även lyssna på rollspel i programmet.
-Det som gör rollspel magiskt, och som skiljer det från dess syskon bland berättarformer, böcker, filmer, teater, spel, är att deltagarna är skapare och publik samtidigt, och att ingen enskild person hittar på vad som ska hända.
Om Simon J BergerSkådespelare, 41 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Senast hyllad för rollen som skrupelfri finanshaj i norska tv-succén Exit som är den hittills mest strömmade dramaserien i Norge.
Slog igenom stort i SVT-serien Torka aldrig tårar utan handskar, där han spelade den roliga och världsvana Paul men blev känd för den breda tv-publiken i rollen som överklasskillen Erik i Upp till kamp.
Spelar polis i vårens tv-serie Box 21 på Viaplay. Har även spelat ”Sickan” i en nyinspelning av Jönssonligan – Den perfekta stöten och medverkat i olika uppsättningar på Dramaten.
Gick ut Teaterhögskolan 2007.
Gillar westernboots.Mitt program kommer handla om människans livsluft – berättelsen. Alltifrån de berättelser jag gestaltar på scen och i film, till mina alter egon i rollspelens värld samt några högst personliga iakttagelser från mitt eget liv.
Producent: Lolo Westerman
-
Kritcirkeln är tillbaka! Vi blickar tillbaka på scenkonståret 2017, då trenden med teaterbearbetningar av böcker var stabil, och så pratar vi om årets första premiärer, som båda råkar bli på Dramaten: Häxorna och Tartuffe. Och så ser vi Eirik Stubos Oidipus/Antigone, när vi ändå är på Dramaten.
Med Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg
Kreddlista på sånt vi pratar om i avsnittet:
Houellebecq! Institutet, Siriusteatern och Teaterhögskolan i Helsingfors, på STOFF-festivalen http://institutet.eu/productions/houellebecq/
Främlingsleguanen av Martina Montelius på Teater Brunnsgatan fyra
Hamlet av Jens Ohlin och Hannes Meidal Teater Galeasen
Häxorna av Roald Dahl, manus David Wood, regi Alexander Mørk-Eidem,, Dramaten
Swede Hollow av Ola Larsmo, regi Alexander Mørk-Eidem, Dramaten
Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström på Kulturhuset Stadsteatern och Vattnäs konsertlada
Half life av Sharon Eyal och De l’origine av Olivier Dubois, Kungliga Baletten
Max+ : Untitled Black av Sharon Eyal/Gai Behar och Max av Ohad Naharin, Göteborgsoperans danskompani
NINA - Materialize Sacrifice av Jo Kamamori, Noism1 (Japan) på City Contemporary Dance Festival, Hongkong
Cullbergbalettens 50-årsjubileum på Dansens hus, Eurydike är död av Birgit Cullberg
Mental states of Sweden in Dance av Mattias Andersson och Cullbergbaletten
Nicht Schlafen av Alain Platel, Les Ballets C de la B på Dansens Hus
Dancing on the front porch of heaven - Odes to love and loss av Ulysses Dove med Stockholm 59 North på Orionteatern
The Wonderful and the Ordinary av Gunilla Heilborn, I samarbete med Theater Im Bahnhof, på Dansens hus
Orionteatern: Arise Amazons av Karin Victorin och Rebecka Tiger, Hålet av Mattias Fransson, Automata av Erik Holmström/Malmö Dockteater
Dracula av Victoria Borisova-Ollas på Kungliga Operan och SVT Play
Tartuffe av Molière, regi Staffan Valdemar Holm, Dramaten
Elektra av Richard Strauss med libretto av Hugo von Hofmannsthal efter Sofokles, regi Staffan Valdemar Holm, Kungliga Operan
Oidipus/Antigone av Sofokles i regi av Eirik Stubø på Dramaten
Gunilla Brodrejs lista på "10 sceniska grepp som teatrarna måste sluta med 2018", Expressen Kultur 17 januari: https://www.expressen.se/kultur/10-sceniska-grepp-teatrarna-maste-sluta-med-2018/ - Visa fler