Tarkovskij Podcasts
-
Det här avsnittet gästas av författaren Johan Heltne. Johan är aktuell med boken Sympati för djävulen, i vilken Johan beskriver såväl sin uppväxt inom Livets Ord som sin tid på författarskolan Biskops-Arnö. Miljöer som bär på slående likheter. På Livets Ord handlade det om en tystnadskultur driven av idealet om den goda människan, fri från moraliska brister och misslyckanden. På Biskops-Arnö om en hårt ideologiskt driven litteratursyn, där moralisk tydlighet uppvärderas och moralisk oklarhet misstänkliggörs.
Det blir ett samtal om självkastration och stumhet och om att hitta sin röst i en förstummande miljö. Johan berättar också om hur mötet med den kristna östliga traditionen och konstnärer som Dostojevskij och Tarkovskij, samt mötet med lärare som Magnus Nyman och Torsten Kälvemark, öppnade upp för en friare och mer komplex konst- och människosyn.
-
Det andra avsnittet handlar om Andrej Tarkovskijs film Stalker från 1979, känd för sitt poetiska bildspråk och långa tagningar. Vi samtalar om vad det är att vara Tarkovskijmärkt och hur en film kan skapa en intensifierad närvaro som man bär med sig i livet. Vi diskuterar också Tarkovskijs originella användning av ljud och musik i filmen och utröner vilken betydelse denna film har och kan ha i vår uppstressade och lite vilsna samtid.