Tammerfors Podcasts
-
VPS presenterade två värvingar förra veckan och spelade årets första match. På lördag väntar premiären i ligacupen och i veckans avsnitt av Timeout-podden blir det en hel del VPS-snack. Vi funderar även på vilka besked skid-FM gav med tanke på VM.
-
Slaget om Tammerfors mellan påsken 1918 var en avgörande vändpunkt i det finska inbördeskriget där den vita sidan besegrade de röda. Överbefälhavaren Gustaf Mannerheim behövde en seger för att tyska trupper inte själva skulle avgöra kriget, med långtgående politiska konsekvenser i den unga nationens liv.
Industristaden Tammerfors var ett viktigt fäste för den röda sidan. Slaget om Tammerfors blev blodigt med strider från hus till hus. När slaget var över låg 2 000 röda döda och omkring 2 000 sårade och hos de vita räknade man 700 döda och 2 000 sårade.
I detta avsnitt besöker programledaren Urban Lindstedt och professor Martin Hårdstedt Tammerfors för att fördjupa sig i slaget om Tammerfors under finska inbördeskriget 1918 där det fortfarande går att hitta kulhål i gravstenar.
I slutstriderna sattes den oerfarna svenska frivilligbrigaden om 350 man in. Tillsammans med nyrekryterade jägarregementen med finska rekryter från de norra delarna av Finland anföll brigaden den 28 mars på skärtorsdagen Tammerfors utkanter österifrån. Anfallet körde nästan omgående fast och förlusterna ökade.
Efter återhämtning och ytterligare anfall med nya förluster kunde de vita slutligen ta emot de rödas kapitulation den 6 april. Efterräkningen blev hård. Summariska avrättningar och övergrepp följde i erövringens spår. De vita rensade ut det sista desperata motståndet bland de röda i Tammerfors, arkebuserade hundratals röda och tog närmare 11 000 fångar. När de vita begravdes i hjältegravar lades de röda i omärkta massgravar
Bild: Röda gardets kulspruteställning i Tammerfors Keskustor 1918, Wikipedia, Public Domain
Musik: Ojos Negros "(tango) de Vicente Greco från 1918, Youtube, Public Domain
Lyssna också på Dödslägren efter finska inbördeskriget.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Påskdagarna år 1918 utkämpades inne i Tammerfors det dittills största slaget i Norden mellan de vita regeringstrupperna och den röda upprorsarmén i det finska inbördeskriget. På den vita sidan deltog en svensk frivilligbrigad som kom att sättas in i slutanfallet på staden. Sammanlagt stupade 700 på den vita sidan och 2 000 på den röda sidan i slaget om Tammerfors.
Finska inbördeskriget var brutalt och omfattade allt från våld mot civila, summariska avrättningar i samband med striderna och höga dödssiffror i de vitas fångläger.
Bakgrunden till Slaget vid Tammerfors var den snabba händelseutvecklingen under mars månad. De vitas överbefälhavare ansåg att Tammerfors måste intas innan det var möjligt att anfalla längre sydöst och ringa in de röda som kontrollerade södra Finland.
I den nymixade reprisen av avsnitt 25 av Militärhistoriepodden samtalar historikern Martin Hårdstedt och idéhistorikern Peter Bennesved om slaget som avgjorde inbördeskriget i Finland 1918.
Tammerfors var Finland näst största industristad och hade symboliskt betydelse för den röda sidan som ett starkt arbetarfäste. Dessutom var en tysk division på väg att landstiga i södra Finland för att stödja de vita. Mannerheim var mot denna tyska inblandning och ville så snabbt som möjligt avgöra inbördeskriget utan tysk hjälp. Därför sattes operationerna igång mot Tammerfors i all hast. Den 25 mars fick stadens försvarare uppmaningen att kapitulera.
Slaget om Tammerfors blev blodigt. Stridernas fördes från hus till hus. Före anfallet besköts staden av artilleri som ödelade hela stadsdelar. I slutstriderna sattes den svenska frivilligbrigaden in. Tillsammans med nyrekryterade jägarregementen med finska rekryter från de norra delarna av Finland anföll brigaden den 28 mars på skärtorsdagen Tammerfors utkanter österifrån. Anfallet körde nästan omgående fast och förlusterna ökade. Efter återhämtning och ytterligare anfall med nya förluster kunde de vita slutligen ta emot de rödas kapitulation den 6 april. Efterräkningen blev hård. Summariska avrättningar och övergrepp följde i erövringens spår.
Du som vill lära dig ännu mer efter att ha lyssnat på avsnittet kan läsa Heikki Ylikangas, Vägen till Tammerfors, Stockholm 1995 och Tobias Berglund & Niclas Sennerteg, Finska inbördeskriget, Stockholm 2017. Lyssna också på Historia Nus avsnitt med Niclas Sennerteg om Finska inbördeskriget.
Bild: Avrättade och fallna röda soldater i östra änden av Näsilinna vid Tammerfors påsken 1918.
Fotograf okänd, Vapriikki Museum Center fotoarkiv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I Tammerfors trummar Lejonen på och visst är det en och annan som redan börjat drömma om en finländsk guldfest. VBL:s sportreporter Ludvig Andersson analyserar Lejonens chanser att ta lyfta VM-bucklan om några dagar.
I poddens andra del medverkar socialhandledare Annika Paananen på resurscentret Föregångarna. Tillsammans med henne diskuteras ungas förväntningar på framtid, livet och jobbkarriär. Hur är det egentligen med vår ork och framtidstro efter coronapandemi och nu kriget i Ukraina? Paananen levererar också några provocerande tankeställningar som kan få en och annan att reagera.
-
Hockeystudion är tillbaka och den här gången direkt från Tammerfors, där VM avgörs. Hans Abrahamsson och Jonathan ”Gruvan” Nilsson är på plats och det är också de två som rattar podden.
Självklart blir det en hel del snack om VM men också om SHL-säsongen som avslutades med ett magiskt slutspel.
Var publiktrycket där det nya normala eller en tillfällig trend efter två år med resterektioner?
Kommande säsong har dessutom alla möjligheter att bli ännu häftigare då mängder av KHL-spelare väljer Sverige.
Abris och Gruvan ger sina guldtips redan nu.
-
SHL-slutspelet skulle avgöras och dagen till ära hade Calle bjudit in farsan som bjöd på stor underhållning. Vi ringde upp en lite ledsen Dick från Tammerfors och en solig Strumpan från Öland, men framför allt, kanske, ringde vi upp vackra och karismatiska Charlotte Perelli och snackade upp Eurovision. EurovisionTutto är härmed fött och vad det […]
Inlägget 50. Roast på K26 dök först upp på Tutto Balutto.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Femtefemman har skaffat utrikeskorrespondenter och dessutom förstärkt powerplay i form av backlegendaren Johan Åkerman. Detta i ett avsnitt som bland annat avhandlar:
Mitell-hockeyRiddarklubbenTyska domares språkPumpenVesa Viitakoskis mammaÖverdrivna filmningssnacketNöjda LuleåOch mycket merFemtefemman klipps av Martin Gustafsson och produceras av Med Vän.
Femtefemman i sociala medier:
Twitter: FemtefemmanInstagram: FemtefemmanHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Menna och Janica ska tala on energier men hittar sig i en diskussion om pengar. Vad skulle du göra med 10 miljoner euro? Menna tror att hon har mistat en kund pga sin positiva livssyn. Janica berättar högst oväntade nyheter om Hulda hurdana kriterier hon har för en bil. Tror ni att färgen spelar någon roll? Menna har varit till Tammerfors och Kikkailee på alla fyra och känner sig pinsam men varför? Janica har spelat Escaperoom med familjen. Dessutom blir det tal om Elon Musk, SpaceX och The Kardashians.
-
Menna och Janica ska tala on energier men hittar sig i en diskussion om pengar. Vad skulle du göra med 10 miljoner euro? Menna tror att hon har mistat en kund pga sin positiva livssyn. Janica berättar högst oväntade nyheter om Hulda hurdana kriterier hon har för en bil. Tror ni att färgen spelar någon roll? Menna har varit till Tammerfors och Kikkailee på alla fyra och känner sig pinsam men varför? Janica har spelat Escaperoom med familjen. Dessutom blir det tal om Elon Musk, SpaceX och The Kardashians.