Tali da Silva Podcasts
-
Det här är berättelsen om Nick Carter - arbetarklassungen som blev Backstreet boys yngsta medlem, som gick vilse i alkoholdimman och om pojkbandet som tvingades växa upp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är den 2 januari 2002 i Tampa, Florida, och på nattklubben Pop City är festen i full gång.
Musiken dunkar, och drinkarna är söta.
Mitt på dansgolvet står en 21-årig blond kille med mittbena och vaggar fram och tillbaka bland de svettiga, dansande kropparna.
Han är full. Riktigt full.
Killen går i skytteltrafik mellan baren och dansgolvet och vid stängning börjar det spåra. Ett bråk uppstår med bartendern, och killen blir utkastad av vakterna.
När han vägrar lämna området ingriper polis. 10 gånger ber dem honom att gå, och till slut är måttet rågat.
Poliserna ger honom en sista varning: om han inte har dragit innan de har räknat till tre kommer de gripa honom.
Killen står kvar.
Utifrån sett skulle det här kunna vara vilken stökig utekväll som helst, men händelsen kommer resultera i feta tidningsrubriker och ryktesspridning.
För killen som bråkar på nattklubben är inte vem som helst. Han är Nick Carter, svärmorsdrömmen i världens mest kända pojkband Backstreet Boys, och snart kommer han drabbas av kändisskapets baksidor.
P3 Musikdokumentär om Nick Carter är berättelsen om en arbetarklassunge som blev Backstreet boys yngsta medlem, som gick vilse i alkoholdimman, och om pojkbandet som tvingades växa upp.
Dokumentären är gjord av Siri Hill i september 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Tali da Silva, Alexander Kronlund och Maximilian Wallér Zandén.
Självbiografin Facing the music and living to talk about it (2013) av Nick Carter och Backstreet Boys - Official biography (1997) av Rob McGibbon är en två av de främsta källorna i programmet.
Ljudklipp i dokumentären kommer från WDSU, Amateur hour, Vevo, Celebrity Justice, Ellen Degeneres Show, Live! With Regis and Kathie Lee The Sydnerian, House of Carters, samt dokumentärfilmen Backstreet Boys: Show 'em what you're made of (2015).
-
Victor Malm på Expressen tycker kulturjournalistiken varit naiv i bevakningen av gangsterrap. Behövs en ny typ av journalistik? Dessutom djupdyker vi i fjärde generationens kärnkraft. Vad är det?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Behöver kulturjournalistiken förändras?Victor Malm på Expressen tycker att kulturjournalistiken varit för naiv i bevakningen av artister med kopplingar till kriminella gäng. Behöver journalistiken förändras? Hur då? Hur gör man kulturjournalistik som inte skiljer på verk och person? Vi gästas av musikjournalisten Tali da Silva från SVT Kulturnyheterna och Victor de Almeida från youtubekanalen Dialogiskt.
Vad innebär fjärde generationens kärnkraft?Till år 2050 väntas elförbrukningen fördubblas i Sverige. Ett förslag till att uppnå Parisavtalet är en utbyggnad av kärnkraften med vad som kallas "fjärde generationens kärnkraft". Vad är det egentligen? Finns det några sådana reaktorer i världen idag? Hur fungerar de? Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning och kärnkemi på Chalmers medverkar för att lära oss mer.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman