Sveriges Akademiska Musikterapeuter Podcasts
-
På Skånes Universitetssjukhus neonatalavdelningar används live-framförd harp-musik som en ingång till att skapa lugn och rofylld närvaro i en stressad situation och miljö. Musikterapeuten, som hälsar på en gång i veckan, informerar och ger stöd till den viktiga verbala samvaron mellan barn och förälder – uppmanar föräldrarna till att fortsätta vara tillsammans med sitt barn via rösten: prata, läsa, nynna, sjunga osv med barnet. Musikterapeuten erbjuder också stunder av avslappning med live komponerad musik, som i denna inspelning.
Musikterapi inom Barnsjukvården Skånes universitetssjukhus erbjuds tack vare samarbete med den ideella organisationen MusikBojen.
”Idé, musik och komposition av Kirsti Øibakken Pedersen, Musikterapeut Barnsjukvården Sus (Registrerad musikterapeut, Sveriges Akademiska Musikterapeuter)” -
I det här programmet intervjuas Märith Bergström-Isacsson, musikterapeut och verksam på Rett Center i Östersund. Vi pratar om hur musik påverkar vår hjärnas djupa strukturer och hur musik kan fungera som ett parallellt språk när vi inte har tillgång till ett vanligt talspråk.
Rett syndrom är en medfödd utvecklingsneurologisk sjukdom som drabbar i huvudsak flickor. Flickorna föds och utvecklas normalt fram till 6-12 månaders ålder, men därefter går utvecklingen tillbaka. Det verbala språket påverkas och försvinner och barnen har svårigheter med autonoma nervsystemet med andningsstörningar och hjärtrytmsrusningar.
Märith berättar att musik är ett parallellt språk för oss människor och hur musik kan vara ett språk för de drabbade individerna. Barnen kan använda musik som första hjälpen medicin för att aktivera, lugna eller kunna sova.
Kontakt med Märith Bergström-Isacsson sker via Rett Centrum i Östersund eller via hennes hemsida www.musicare.se
Ålborgs universitet musikterapiforskning
Sveriges Akademiska Musikterapeuter
På Exist.se hemsida lägger jag ut ordförklaringar på en del facktermer som används i programmet.
Du når Kristina Bähr på [email protected] eller kommentera på Hjärnpoddens sida på Facebook.