Sveg Podcasts
-
Messiah hittar sin egen bög i Sveg, John berättar om seriemördares husdjur och Klara luskar reda på vilka som hatar på sociala medier.
-
Visste du att det idag finns ungefär 50 mil bryggor längs kusten i Västra Götaland? Alltså lika lång sträcka som det är från Göteborg till Sveg. Och det som ligger ända upp i Härjedalen! Mängden bryggor ökar stadigt och det påverkar såklart livet i havet och även livet för oss som älskar att vistas vid strandkanten. Med hjälp av experterna och kollegorna Aster och John gör Lina och Marcus en djupdykning i ämnet kustnära exploatering där det diskuteras bryggor, muddringar och båtplatser på land så det står härliga till.
-
Åsa Vilhemsson och Anders Assis bor på Haskens i Sillerbo, i Hälsingland. Här driver de en gård enligt regenerativa principer. Utöver den egna gården jobbar Åsa som folkhögskolelärare och Anders förvaltar ett lokalmuseum i trakten. Deras resa in i det regenerativa har gått genom deras gemensamma intresse för historia och arkeologi. Berättelser om hur bondgårdar fungerade förr i tiden är något som alltid fascinerat dem och fått dem att själva bli intresserade av lantbruk. Men det var först när de kom i kontakt med Allan Savorys läror om holistic management som de började förstå hur allting hänger ihop. Det var som att ett svartvitt fotografi plötsligt fylldes med färger och gav en djupare mening till vad de håller på med.
Den erfarenhet som de fått via sin egen verksamhet och den kunskap som de skapat tillsammans med andra regenerativa bönder fick Åsa och Anders att vilja utbilda och inspirera andra om dessa metoder. Därför har de nu startat en ett-årig utbildning i regenerativt lantbruk på Bäckedals folkhögskola i Sveg i Härjedalen. Kursen drivs av regenerativa pionjärer i Norden, och syftet är att tillsammans med andra lära sig förstå den komplexitet som finns i landskapet och den självorganiserande helhet som vi människor är en del av. I det här poddavsnitten diskuterar vi hur Åsas och Anders syn på lantbruk förändrats under åren men också om hur samspelet mellan människan, djuren, och jorden kommit att forma deras syn på sig själva och det landskap de är en del av.
Intervju: Maria Ehrnström-Fuentes
Editering: Magdalena Lindroos
-
Varje dag i december fram till jul kommer det komma ettavsnitt av podden med en saga. I år har kalendern dessutom ett tema, varjeavsnitt utgår från ett av Sveriges 25 landskap, och sagan i avsnittet har enanknytning till landskapet.
Dagens landskap: Härjedalen
Dagens landskapsdjur: Brunbjörn
Dagens landskapsblomma: Mosippa
Kända orter i landskapet: Härjedalen är det enda landskapet där detaldrig funnits en stad.. men kolla in Lillhärdal eller Sveg!
Dagens saga: Glasberget, hittad av mig i Sagor från Svenskalandskap av Ulf Palmenfelt
-
I detta avsnitt samtalar jag med SHL spelaren och Djurgårdens backklippa Marcus Högström. Han berättar om sin uppväxt i den lilla orten Sveg i Härjedalen och resan från liten ort till yttersta eliten. Marcus har haft en karriär som verkligen har gått upp och ner där han visat prov på att kämparglöd och en stor vilja ger resultat. Han har varit i Amerika och testat på NHL spel men återvände till Sverige. Han hade en säsong där han till och med spelade några matcher med Moderklubben Svegs IK. Men genom målmedvetenhet kom han tillbaka till yttersta eliten och är idag en av SHL:s bästa backar.
Då Marcus spelat i många olika länder med en rad olika tränare diskuterar vi olikheter i ledarskapsstilar och vilken stil Marcus föredrar!
Vi pratar om hur han laddar upp, vad han gör på fritiden och såklart vad han har för framtidsplaner.
Marcus berättar om längtan efter ett fullsatt Hovet. Han tycker publiken ger enorm energi och är en stor del av hockeyn!
Jag tycker detta avsnitt verkligen ger en inblick i hockeylivet och att man kommer långt på glädje och vilja. Marcus beskriver också hur det är att göra resan från en landsbygdsförening till yttersta eliten på ett bra och intressant sätt som jag tycker är bra för alla barn och ungdomar ute i landet att höra, allt är möjligt!!
Lycka till Marcus i karriären och säsongen 2021/2022!!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Daniel och Andreas från Ett Dödens Maskineri snackar om starten, Saigon Sickness, Distortion Records, debutplattan, Manifestgalan, estetiken, Radium Grrrls, Erik Niva, punk, Härjedalen och Maktens Murar Rasar. Vidare till stugrasism, Dolores-katalogen, Sveg, LK14, nya EP:n, Huggorm, Suicide Records, Kapten Grå, The Road, jämställdhet, Himlarocken, Monster, Bergslagsrocken, Refused och Elin Callmer.
-
I del två av sommarserien konfronteras vi med övervakningens konsekvenser. Vad händer med alla de människor som finns i åsiktsregister när andra världskriget bryter ut? Under några intensiva år mellan 1939 och 1945 möter vi flera delar av samma krig, pratar om koncentrationsläger och arbetskompanier, nycklarna till Norrskensflamman, utebliven upprättelse och återtar begreppet "femtekolonnare".
Gäst är Eduardo (tidigare Carlos) från detendaalternativet.se
Vi har (bland annat) läst:
Gunnar Kieri - Första arbetskompaniet Storsien (1972)
https://marxistarkiv.se/varldskrig/storsien.pdf
Svenska koncentrationsläger i tredje rikets skugga - Niclas Sennerteg, Tobias Berglund (2018)
Det svenska sveket - Erik Veum (2017)
Sverige under andra världskriget - Anders Frankson (red, 2020)
Vi finns där poddar finns, tex i https://www.radionoden.se/
Tack till GRK North-East för introt
Outro var Per Francke - Den tappre soldaten i Sveg, tillsammans med ett klipp ur dokumentären Upprättelse (Nils Lundgren, 2002)
Följ oss på instagram.com/kominternpodd
Synpunkter och kritik skickas till [email protected]
Tipsa en kamrat, dela och kommentera gärna
- tredje delen kommer om en vecka! -
I över ett år har de 52 åttondeklassarna peppat inför skidresan. Men de kommer aldrig till Klövsjö. Tidigt på morgonen den andra april 2017 välter dubbeldäckaren på en smal väg i Härjedalen.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Det är tidigt på morgonen och två plusgrader. Hela natten har elever från Ängskolan i Marks kommun suttit på bussen, på väg till skidorten Klövsjö i Jämtland. En högtalare vandrar runt mellan sätena och Ed Sheeran går varm. De har nyss rastat och många byter platser med varandra när de kommer in i bussen igen. Det är bara några timmar kvar innan de är framme.
På en raksträcka två mil utanför Sveg kör bussen av vägen och välter ner i det branta diket. Den kanar hundra meter innan den till slut stannar. En av de första ambulanssjuksköterskorna på platsen beskriver att det ser ut som en krigszon. Skadade ungdomar sitter och ligger vart han än vänder sig.
Tre ungdomar mister livet i olyckan, och många skadas allvarligt. Men när polisen utreder vad som hänt hittar de varken några fel på bussen eller några problem på vägen.
Medverkande:
Isabella Johansson Covarrubias: Passagerare på olycksbussen.
Stina Almqvist: Passagerare på olycksbussen.
Ellen Persson: Passagerare på olycksbussen.
Anki Olsson: Mamma till Evelina som var passagerare på olycksbussen.
Anders Östling: Ambulanssjuksköterska.
Magnus Brodén: Helikoptersjuksköterska.
Mikael Bäckström: Kammaråklagare.
Av: Maria Hansson Botin.
Producent: Ida Lundqvist.
Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.
År: 2021.