Studieförbundet Bilda Podcasts
-
I detta avsnitt möter Bildningsförbundets Johanna Nilsson tre folkbildare inom studieförbund som samlar religionen i Sverige, i den bredaste av bemärkelser.
Birgitta Sundström från Studieförbundet Sensus säger bland annat i podden att ”Svenska kyrkan hade ett studieförbund som startade någon gång på 1930-talet och sedan på 1960-talet började vi leva vårt eget liv och blev sedan Sensus ihop med KFUM 2002 och TBV 2004. Den sammanslutningen är jätteintressant för visst har Svenska kyrkan haft en inverkan på Sensus identitet och värderingar men med det verkligen inte sagt att vi utövar religion i verksamheten.”
Henrik Demetriades från Studieförbundet Bilda säger bland annat i podden att ”jag älskar den tanken att tänka sinnesro. För mig är det en del av Förundran. Fast jag vet att jag inte kan påverka en viss situation, saker och ting händer med skit och elände. Men mitt i det kan jag känna en trygghet, en förundran över att att jag lever ändå. Jag vaknade i morse, jag har relationer till människor osv. Den typ av förundran tycker jag är vacker.”
Josefin Nyström från Studieförbundet Ibn Rushd säger bland annat i podden att ”vi måste våga vara modiga tillsammans. Här kan jag tycka att vi som organisation är lite för rädda. Jag tänker att har man gjort ett misstag och heter Ibn Rushd så får man höra det i tio år. Det svåra då är att allt gott som görs inte syns och jag blir då rädd att vi inte vågar fortsätta. Det häftiga med folkbildning är ju att olika åsikter får ta plats, och det måste vi bejaka.”
-
Europas mottagande av flyktingar från Ukraina har varit välkomnande och generöst – trots många länders restriktiva flyktingpolitik. Så även från Sveriges sida. Men nu gör vi skillnad på asylsökande utifrån varifrån de kommer. Hur rimmar det med asylrätten? Och vad säger det om oss och vår politik?
Lyssna på det här seminariet som arrangerades av studieförbundet Bilda under Almedalsveckan. Medverkar gör Sofia Camnerin, generalsekreterare, Sveriges Kristna Råd, Mårten Löfberg, generalsekreterare, Asylrättscentrum, Lisa Pelling, chef tankesmedjan Arena Idé och Mikael Ribbenvik, generaldirektör, Migrationsverket. Samtalet modereras av journalisten Anna Lindman. -
Europas mottagande av flyktingar från Ukraina har varit välkomnande och generöst – trots många länders restriktiva flyktingpolitik. Så även från Sveriges sida. Men nu gör vi skillnad på asylsökande utifrån varifrån de kommer. Hur rimmar det med asylrätten? Och vad säger det om oss och vår politik?
Lyssna på det här seminariet som arrangerades av studieförbundet Bilda under Almedalsveckan. Medverkar gör Sofia Camnerin, generalsekreterare, Sveriges Kristna Råd, Mårten Löfberg, generalsekreterare, Asylrättscentrum, Lisa Pelling, chef tankesmedjan Arena Idé och Mikael Ribbenvik, generaldirektör, Migrationsverket. Samtalet modereras av journalisten Anna Lindman.
-
Vilka kristna perspektiv finns på pacifism, försvarsmakten och kriget i Ukraina? Räcker ickevåldsligt motstånd för att stå emot auktoritära och förtryckande regimer, eller krävs dödligt våld ibland för att göra världen säkrare? Och hur går det i så fall ihop med Jesus ord om att älska fiender och vända andra kinden till?
I "den stora och våldsamt intressanta men tack och lov ickevåldsliga debatten om kristen pacifism" deltar Micael Grenholm, Micah Fryxelius, Erik Svanberg, Daniel Forslund, Lotta Sjöström Becker och Olof Edsinger. Samtalet leds av veckotidningen Sändarens chefredaktör Robban Tjernberg, medan PO Flodström lyfter in publikens frågor från chatten och kommentatorsfältet.
Debatten arrangerades av Pennys Kultursällskap i samverkan med det kristna Studieförbundet Bilda och har fått tillåtelse att även läggas ut här i Jesusfolket.
Forskningen om att ickevåld är effektivare än våld som Micael hänvisar till i debatten: https://helapingsten.com/2020/01/04/ickevald-ar-dubbelt-sa-effektivt-som-vald/
Stöd PMU:s nödhjälpsinsamling till Ukraina: https://pmu.se/insamling/akut-nodhjalp-till-ukraina/
Eller Act Svenska kyrkan: https://www.svenskakyrkan.se/act/katastrofinsatser
Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på [email protected]
Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/
Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket
Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten
Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
-
Nere är inte bara mitt namn, utan man kan också känna sig nere. I den här podden bjuder jag in spännande gäster för att prata om när livet skaver. Tillsammans lär vi oss förstå och hantera livets jobbiga känslor, men också hur man kan bli bättre på att stötta andra.
Vara Nere är ett initiativ från organisationen Mind och Studieförbundet Bilda.