Stockholms blodbad Podcasts
-
I årets första vandring påbörjar vi 500-årsjubileet för Sverige som självständig nation. År 1523 valdes Gustav Eriksson till kung varmed Kalmarunionen löstes upp. Nu satt en svensk på Sveriges tron. Vi vandrar i dag med Gustav Eriksson på hans flykt undan Kristians knektar och under hans befrielsekrig mot danskarna efter Stockholms blodbad.
Inlägget Gustav Vasas äventyr – vägen till en fri nation dök först upp på Podcasts från Det fria Sverige.
-
I årets första vandring påbörjar vi 500-årsjubileet för Sverige som självständig nation. År 1523 valdes Gustav Eriksson till kung varmed Kalmarunionen löstes upp. Nu satt en svensk på Sveriges tron. Vi vandrar i dag med Gustav Eriksson på hans flykt undan Kristians knektar och under hans befrielsekrig mot danskarna efter Stockholms blodbad.
Stöd Radio Svegots arbete
Stödprenumeration https://www.svegot.se/support
Donation: https://www.svegot.se/donera
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.sveating.se/subscribe -
Gustav Vasa var högadelsmannen som blev kung medan Kristian II var kungen som förlorade sin krona. Det var Stockholms blodbad i november 1520 som bidrog till ära och upphöjelse för den ene och vanära och avsättning för den andre.
Den som har makten över minnet bestämmer hur historien ska skrivas och den makten ligger ofta i händerna på den som segrar. Det är därför Gustav Vasa för eftervärlden kommit att bli den gode landsfadern medan Kristian II fått epitetet tyrann i de svenska historieböckerna.
I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om just Gustav Vasa och Kristian II. Vilka var de egentligen? Hur såg deras liv ut innan deras vägar korsades i slutet av Kalmarunionens dramatiska tid? Hur kom det sig att deras liv utvecklade sig som de gjorde och ligger det någon sanning i påståendet att Kristian II kallas den gode i danska historieböcker?
Kristian II var son till en kung och mycket talade för att han skulle efterträda sin far på tronen. Gustav Vasa var son till en högadelsman och det mest tydde på att han en dag skulle ta över som släktens huvudman och förvalta familjens gods. Men under de politiskt oroliga decennierna i början av 1500-talet tog historien en oväntad vändning. Fru Fortuna övergav den danske kungen och krokade i stället arm med den uppländske adelsmannen. Så inleddes en ny epok i den svenska historien.
Läs vidare i boken Gustav Vasa av Olle Larsson.
Bild: Montage av Gustav Vasa, porträtt från omkring 1558 i porträttsamlingen på Gripsholm. Okänd konstnär, men med mycket snarlikt utförande trärelief av kungen, gjord av Willem Boy. Samt Kristian II av Lucas Cranach d.ä., 1523 Germanisches Nationalmuseum.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ätten Brahe var nära förbunden med Vasarna. Som systerson till Gustav Vasa hade Per Brahe d.ä. en unik position hos den svenska högadeln. Hans liv och gärning följer nära viktiga händelser i svensk historia.
Samma år som Per Brahe d.ä. föddes avrättades fadern och riksrådet Joakim Brahe under Stockholms blodbad år 1520. Sannolikt tillbringade Per Brahe sina första år i dansk fångenskap. Gustav Vasa visade mycket lite intresse för lille Per, men kungen kallade hem honom från utlandet som 18-åring som direkt blev en viktig ämbetsman i kungens skugga.
I avsnitt 91 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med historikern Bo Eriksson som skrev sin doktoravhandling om Per Brahe d.ä.
Under Dackefejden ansvarade Per Brahe för Gustav Vasas knektars inkvartering, förplägnad och inkvartering. Han var också med på Erik XIV:s friarresa till England. Under Sturemorden stod han på de anklagades lista, men kom i praktiken att styra Sverige under Erik XIV:s sjukdom. Danskarnas stormning av Älvsborgs fästning ledde till att han avsattes som riksdrott. Senare ledde han adeln under avsättandet av Erik XIV.
Han efterlämnade tre litterära verk: Per Brahes krönika om Gustav Vasa, Oeconomia eller hushållsbok för ungt adelsfolk samt Tröstabok.
Ätten Brahe har sitt ursprung i Skånelandskapen men den äldsta kända manlige ättlingen var den sörmländska väpnaren Magnus Larsson som vid giftermålet 1439 tog sin hustrus namn Bragde (Brahe)
Bild: Per Brahe d.ä. i helfigur av Johan Baptista van Uther
Musik: Quia Respexit Humilitatem From Magnificat (3Rd Movement) av Albert Marlove, Storyblocks Audio.
Rättelse: I avsnittet omnämns Per Brahe d.ä:s styvfar Johan av Hoya som svärfar – när han naturligtvis är Pers styvfar.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Stockholms blodbad är den största massavrättningen i Nordens historia. I början av november 1520 firade Kristian II sin kröning i Stockholm med en magnifik fest. Gycklare uppträdde, tornerspel anordnades och gästerna åt och drack och roade sig kungligt.
Men på den fjärde dagen ”begynte ett annat gästabud”, som Olaus Petri uttryckte det då han senare skrev om de händelser som utspelade sig i huvudstaden under dessa novemberdagar. Stadsportarna låstes, en improviserad rättegång iscensattes och därefter avrättades ett hundratal människor; biskopar, adelsmän, borgare, bönder och tjänstefolk. De flesta av dem hade en sak gemensamt – de hade varit på Sten Stures sida i kampen mot kungen.
I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om de blodiga händelser som gått till historien som Stockholms blodbad. Hur såg den politiska bakgrunden till blodbadet ut? Vad var det som hände i Stockholm efter kröningsfesten och vem var det egentligen som bar ansvaret för avrättningarna?
Stockholms blodbad tillhör de historiska händelser som markerar slutet på en epok och början på en ny. I början av november 1520 slutade medeltiden i Norden och den tidigmoderna tiden tog sin början.
Bild: Två scener från blodbadstavlan. Till vänster halshuggs de två biskoparna; till höger grävs kistan med Sten Sture den yngres kropp upp. Wikipedia, Public domain.
Lyssna också på Kristian Tyranns vankelmod – Kristian II:s väg bort från makten.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I höst går Antje Jackelén i pension som ärskebiskop. Hur går processen till att hitta en ny och vilka likheter finns med påvevalet? Sedan har Interpol valt en ny omdiskuterad ordförande, vem är han?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vem tar över efter ärkebiskop Antje Jackelén?Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension i höst, så en ny måste väljas. Annars bryts den kedja som enligt uppgift går ända tillbaka till Jesu lärjungar. Högtidligt värre. Men hur går det till rent praktiskt? Lisa Sjöstrand, stiftsjurist Svenska kyrkan i Uppsala, guidar oss genom processen.
Och från Eskilstuna har vi med oss Klas Hansson, doktor i teologi och docent i kyrkohistoria, som skrivit en avhandling om ärkebiskopens roll i Sverige. Han berättar om ärkebiskopar vi minns, och om hur ärkebiskopens uppdrag förändrats sedan biskop Trolle hade ett klåfinger med i spelet under Stockholms blodbad.
Svenska bäverns hundraårsdagVi firar den svenska bäverns hundraårsdag. På 1800-talet utrotades den, 1922 återplanterades den, och nu är den väldigt utbredd i stora delar av landet. Dessutom finns det en rik flora av bäverlåtar som vi botaniserar i.
Hur går det till när Interpol utser sin ordförande?Interpol har nyligen utsett en kontroversiell ordförande, general Ahmed Nasser al-Raisi från Förenade Arabemiraten. Han har stämts i flera länder och anklagas för att ha ansvarat för tortyr. Måns Molander, Sverigechef för Human Rights Watch i Sverige, berättar varför han tycker det är ett olämpligt val.
Men hur går det till när Interpol utser sin ordförande? Omröstningen är hemlig, men vi har med oss Håkan Wall, chef för den nationella enheten vid polisens Nationella operativa avdelning (NOA), som var med och röstade på mötet i Istanbul i november.
Och så frågar vi oss: Har Ronja Rövardotter nästlat sig in i Stjärnornas krig?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Julius Bäckman -
Gustav Vasa byggde mycket medveten upp bilden om sig själv som folkets räddare. Han var han medveten om att han erövrat makten med våld från en krönt kung och behövde skapa legitimitet för sin egen kungamakt.
Gustav Vasa (1496-1560), som byggde den moderna svenska staten och genomförde reformationen, är en centralgestalt i den svenska historien. Faktum är att vi till rätt nyligen köpt Gustav Vasas egen bild av sig själv och sin regim. Han var en briljant skribent som mångt och mycket skapade bilden av sig själv som det svenska folkets räddare.
I i ett nymixat avsnitt 19 av podcasten Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med historikern Olle Larsson som 2018 är han aktuell med en modern biografi om Gustav Vasa – En furste bland furstar.
Gustav Vasa var egentligen inte ämnad för att bli kung i Sverige, även om han föddes in i den svenska högadeln. Men upplösningen av Kalmarunionen och avrättandet av de flesta konkurrenter om den svenska kronan i Stockholms blodbad 1520 banade vägen för den unge Gustav Eriksson att först bli vald till kung och senare inrätta ett arvsrätten till kronan.
Gustav Vasa, som var en hårdför regent, friserade bilden av sig själv genom hovpredikanten och krönikören Peder Swarts krönika om kungens hjältedåd och äventyr. Många tror att det var Gustav själv som förde pennan.
Plundringen av Magdeburg (Magdeburgs jungfrur), målning av Eduard Steinbrück.
Eduard Steinbrück (1802–1882).
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Unionskungen som döpte Stockholm i blod. Men bakom tyrannstämpeln döljer sig en envis och karismatisk renässansfurste som gjorde allt för sitt rike och för kärleken.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
I P3 Historia leder Cecilia Düringer lyssnarna genom världshistoriens vindlande berättelser. Varje avsnitt handlar om ett historiskt skeende, med en historisk person i fokus.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Pablo Leiva Wenger – scenuppläsare
Elias Klenell – ljuddesign och slutmix
Tove Palén – producentMedverkar gör också Erik Petersson, historiker och författare till boken Furste av Norden.
Vill du veta mer om Kristian II? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
Furste av Norden: Kristian Tyrann av Erik Petersson
Kalmarunionens tid: från drottning Margareta till Kristian II av Lars-Olof Larsson
Sveriges historia 1350-1600, red. Bo Eriksson och Dick Harrison
Stockholms blodbad av Dick Harrison