Stockholms Handelskammare Podcasts
-
I dagens avsnitt träffar jag Maria Rankka som är entreprenör, investerare och aktiv med flera styrelseuppdrag. Tidigare arbetade hon bland mycket annat som VD för Stockholms Handelskammare under flera år inom hon kom in på det hetaste inom health tech just nu, nämligen stamceller. Maria har också ett starkt personligt intresse för ”longevity” och hur vi kan förlänga våra liv genom biohacking.
Vi går in på vad Maria drömde om som liten, vad som varit det roligaste uppdraget hittills om vad som var det tuffaste med uppdraget som VD, hur hon kom in på just health tech och hur hon ser på framtidens sjukvård. Vi avslutar med goda tips och råd kring som hon hade gett sitt 20åriga jag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Alltför låga hyror på förstahandsmarknaden för hyresrätter skapar en inlåsningseffekt som bidrar till alltför höga hyror på andrahandsmarknaden. Stockholms handelskammare har nyligen presenterat en ny rapport om andrahandsmarknaden i Stockholm.
Möt Stefan Westerberg, chefekonom, i ett samtal om de negativa samhällskonsekvenser denna dysfunktionella bostadsmarknad får, där personer inte får någon bostad och företag inte kan rekrytera, samtidigt som de politiska lösningarna lyser med sin frånvaro.
Samtalet kommenteras av Kent Persson, som förklarar och lyfter perspektiven ytterligare. Programledare: Anna Bellman -
Det är lätt att tro att mutor och korruption är fenomen som bara existerar i länder långt bort. Men det svenska näringslivet är långt ifrån förskonat när det gäller exempelvis svågerpolitik, jäv och kompisrekryteringar. Det menar Hayaat Ibrahim, generalsekreterare vid Institutet mot Mutor, med Stockholms Handelskammare, Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Regioner som huvudmän. En stor del av arbetet handlar om att bistå det svenska näringslivet med kunskap och utbildning för att kunna förebygga korruption och mutor långt innan en eventuell situation uppstår. Vi träffade Hayaat under Nordic Sustainability Expo 2022 på Stockholmsmässan. Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se
-
- Försvarspolitik i fokus
- Valdebatt på Stockholms handelskammare
- Sänk priset på bensin och diesel!
-
Fastighetsnytt Podcast får besök av Urban Edenström från Stockholms handelskammare, arkitekten Rahel Belatchew och Kent Persson, samhällspolitiskchef på Heimstaden. Teman för samtalen är Stockholms ekonomiska utveckling, framtidens städer och det geopolitiska läget i världen.
-
Fastighetsnytt Podcast får besök av Urban Edenström från Stockholms handelskammare, arkitekten Rahel Belatchew och Kent Persson, samhällspolitiskchef på Heimstaden. Teman för samtalen är Stockholms ekonomiska utveckling, framtidens städer och det geopolitiska läget i världen.Intervjuerna gjordes av Sverrir Thór på Business Arena Stockholms första dag. Inspelning och klippning av Beppo Ljudproduktion. Musik av StereoResonance.
-
NÄRINGSPOLITISK EXPERT, integration, 32 år. Född i Somalia, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Ahmed Abdirahman tar oss med till Tensta, till vattenbristens och klanstridernas Somalia och till miljardärshem på Manhattan.
”Jag är övertygad om att ett personligt möte kan förändra allt. En handskakning, att titta någon rakt i ögonen och dela berättelser och drömmar är vad som gör oss till människor.”
Ahmed Abdirahman berättar i sitt Sommar om familjens farofyllda flykt från Somalia, det nya livet i Stockholmsförorten Tensta och om den stora kontrasten till livet i New York hemma hos Mrs. Ross, som skulle bli hans lärare, hans vän, hans ”american mother”.
”Mrs. Ross välkomnar våra ärade gäster och introducerar mig – ’this is my Swedish-Somali son, säger hon, Ahmed from Tensta’. Prinsessan Christina och Tord Magnusson blir förvånade - det syns i deras blick. Ahmed from Tensta i en etagevåning på Park Avenue och 71st gatan.”
Programmet handlar om vikten av förebilder, mänskliga möten och om en resa tillbaka till Somalia. Om utanförskap och att arbeta med integrationsfrågor.
Om Ahmed AbdirahmanGrundare av Järvaveckan, som syftar till att minska avståndet mellan politiker och förortens medborgare. Expert på integrationsfrågor vid Stockholms Handelskammare.
Tidigare arbetat i fredsbyggande organisationen Interpeace, Centrum för forskning och dialog i Somalia och på amerikanska ambassaden i Stockholm.
Flydde vid elva års ålder till Sverige med sin mor och lillebror. Blev som gymnasist erbjuden ett stipendium på Ross School i USA efter att ha imponerat på skolans grundare med ett föredrag. Blev kvar i USA i sex år och fick kontakter i samhällets toppskikt.
Frågade Paul McCartney vilka The Beatles var när de träffades på en middag.
Producent: Mattias Österlund