Stefan SundbergReporter Podcasts
-
2022 är snart slut och vi skall se tillbaka på P3 krimåret som gått, fallen som stuckit ut och rösterna som hörts.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under år 2022 producerade P3 Krim över 40 timmar poddmaterial - varje vecka, hela året, har vi släppt avsnitt. I den här årskrönikan ser vi tillbaka på krimåret som gått - fallen som stuckit ut, rösterna som hörts och avsnitten som berört extra mycket.
Tråkigt nog slog dödskjutningarna nya rekord och kom att prägla mycket av krimåret. Flera städer drabbades extra hårt som t ex Gävle, Linköping och inte minst Södertälje. Även efterspelet av mordet på 12-åriga Adriana har fått mycket uppmärksamhet under året.
2022 blev också ett år med många fall av grovt våld mot kvinnor. Morden på Malmö Latin, kvinnan som våldtogs och kastades ner i ett gruvhål, mordet på Tove i Vetlanda och mordet på Hisingen där en kvinna kördes ihjäl av sina söner är några exempel på fall som skakade om Sverige.
Fler fall, och avsnitt, som stuckit ut var de om korrupta advokater, krigsbrott i Ukraina, rekordstora knarkbeslag, Almedalsmordet och inte minst påskupploppen.
Det blir också de senaste uppdateringarna om årets mest uppmärksammade fall och var de står idag.
Tack till er som lyssnar och inte minst till er som hör av er med tips. Och extra stort tack också till er som medverkat i P3 Krim under året och vars historier vi fått berätta.
Gott nytt år önskar vi på P3 Krimredaktionen.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jill Ericsson, Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Ett par grips i sin villa samtidigt som rättegången mot två bröder inleds. I båda fall finns misstankar om läckt känslig information om Sverige. Kopplingar går till ryska underrättelsetjänsten GRU.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför dyker det upp flera fall av spioneri just nu - med kopplingar till Ryssland? Det kikar vi närmare på i veckans P3 Krim. För det är i november som Säpo och nationella insatsstyrkan slår till mot en villa utanför Stockholm där ett par i 60-årsåldern grips - och tre dagar senare inleds rättegången i det uppmärksammade målet där två bröder misstänks för att läckt känslig information om Sverige.
Både paret och bröderna misstänkts ha läckt informationen till den ryska underrättelsetjänsten GRU - och att de till slut avslöjades, och kunde gripas, har föregåtts av ett avancerat och noggrant polisarbete som skulle kunna vara hämtad från valfri spionfilm.
Men hjälp av experter och röster från åklagare och försvarsadvokater skall vi måla upp en så tydlig bild av spioneri Sverige i allmänhet och dessa två fall i synnerhet. Vilken typ av information är det som läcks? Och den stora frågan är ju - kommer vi få se fler fall gripande i liknande fall framöver?
Medverkande; Henrik Olin, åklagare. Daniel Stenling, chef för kontraspionage Säpo. Anton Strand, försvarsadvokat. Annika Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket. Mats Ljungqvist, åklagare. Björn Sandin, försvarsadvokat. Carolina Angelis, före detta FRA & MUST. Mikael Jonsson, forskningsledare FOI.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Linnéa Wannefors
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
En ung kvinna avlider efter ett självmordsförsök. Snart kommer uppgifter om att hennes före detta pojkvän uppmanat henne till att ta sitt liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I oktober döms mannen i Tingsrätten för att ha uppmanat sin flickvän att avsluta sitt liv. Domen bli den första i Sverige, sedan lagen klubbades igenom 1 maj 2021.
Huvudmålet är att minska självmorden snarare än att dra folk till domstol för uttalanden man gjort. Men den nya lagen är inte helt oproblematisk. Hör professor Mårten Schultz om varför den rent politiskt inte är en självklar reform. Hör även mannens advokat Klas Bjuremark om sin syn på lagen - och domen.
Möt också Fanny Tivenius som uppmanas av en vän att ta sitt liv. Hon lyckas vända sina tankar och vill göra en polisanmälan mot vännen. Hör hennes historia som kom att bli en del till att den nya lagen inrättades.
När den här podden spelas in har den dömde mannens advokat valt att överklaga domen, som kommer att tas upp av Svea hovrätt.
Mår du dåligt? Hit kan du vända dig:
I nödsituation – ring 112.
Minds självmordslinje: 90 101.
Jourhavande Medmänniska: 08- 702 16 80 (öppen kl. 21-06).Övriga medverkande:
Alfred Skoglund, grundare av Suicide Zero, Rickard Bracken, generalsekreterare Suicide zero, Danuta Wasserman professor i psykiatri och suicidologi vid Karolinska Institutet, Patrik Alm, chefsrådman Solna Tingsrätt.
Programledare: Linus Lindahl, Stefan Sundberg
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Mord, skjutningar och tortyr. Sommaren 2018 utspelar sig en rad våldsdåd längs den spanska solkusten. Och bland annat en liga från Malmö pekas ut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med nio skott skjuts en spansk knarkbaron till döds i en bil. I baksätet sitter familjen. Avrättningen är bara början på en blodig sommar.
Flera svenskar visar sig ligga bakom många av de våldsdåd som sker längs spanska solkusten 2018. Ett av nätverken får namnet "Los Suecos"- svenskarna.
Nätverket består av en handfull tungt kriminella personer med bakgrund i Malmö. Ledaren, "Boxaren", är bara 21 år vid den här tiden. Precis som för många andra ligor har Los Suecos lockats av den spanska solkusten. Framför allt närheten till Marocko som är Europas största marknad för hasch.
Hör om samarbetet mellan svensk och spansk polis, som genom en insats lyckas gripa nio personer. Tre av de ledande personerna döms till vardera 30 års fängelse i Spanien.
Medverkande:
“Johan”, polisanställd inom underrättelseenheten region Syd, Jimmy Arkenheim, tidigare chef på sektionen mot internationella grov organiserad brottslighet, Kapten Juan Ruis Espíldora från spanska polisstyrkan Guardia Civil.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Linnéa Wannefors, Lova Nyqvist Sköld
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Efter en våldtäkt knuffas kvinnan ner i ett gruvhål. Hör om mordförsöket, den mirakulösa räddningen, polisutredningen och om den ovanliga domen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Från ett 24 meter djupt gruvhål hörs ett rop på hjälp. Bland snötäckta sopor och bråte har en kvinna kämpat för sitt liv i nästan 30 timmar. Av en slump går en man och hans två barn förbi i den ödsliga skogen mellan Avesta och Norberg och kan slå larm.
Brandmannen Oscar Alm Sarin är den första personen som möter kvinnan nere i gruvhålet. Hör honom berätta om den dramatiska räddningsinsatsen, konstiga magkänslan och varför han aldrig kommer glömma den dagen.
Hör också åklagare Ann-Sofie Trossing och rådman Johan Alvner om varför den åtalade mannen dömdes till Sveriges hårdaste straff - något som är ovanligt när det handlar om mordförsök.
När det här avsnittets släpps har domen överklagats av mannens advokat Anders Ylönen, och kommer att prövas i hovrätten.
Övriga medverkande:
Mårten Andersson, polis och utredningsledare. Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom & Linnéa Wannefors
Tekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Ett år har gått sedan mordet på Einár. Hör polisen Reine Berglund som var först på plats, men också varför de ännu inte lyckats gripa någon.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 21 oktober 2021 skjuts artisten Nils "Einár" Grönberg till döds i ett bostadsområde i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Polisen Reine Berglund ska precis avsluta sitt arbetspass när han och hans kollegor får larm om en skottlossning. Platsen de kommer till beskriver han som spöklik.
Mordet på Einár chockar många och får stor uppmärksamhet. För P3 Krim berättar familjens försvarsadvokat Martin Persson om tiden efter mordet och om hoppet att någon ska gripas.
Hör också om Einárs bakgrund och hotbild, kidnappningen och varför polisen inte lyckats binda någon till brottet efter närmare 350 förhör.
Övriga medverkande:
Torsten Alm, utredare Vårbynätverket och kidnappningen av Einár
Mats Eriksson, presstalesperson hos StockholmspolisenProgramledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom och Linnéa Wannefors
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15