Stefan Krakowski Podcasts
-
Psykiatrikern Stefan Krakowski har skrivit en bok om män som lever i ofrivillig ensamhet och celibat. Är det synd om dessa män eller är de farliga kvinnohatare? Och hur ska samhället förhålla sig till denna nya och växande företeelse?
-
November 1999. En ung kvinna hittas mördad i sin lägenhet. Det är ett oerhört bestialiskt mord. Hennes huvud har krosskador och hon är knivhuggen över hela kroppen. Detta kom att bli det fall som Hasse funderat mest över. Polisen fick nämligen inblick i exakt hur mördaren tänkte. En detaljerad beskrivning av hur gärningsmannen förvandlas från en osäker och sexuellt frustrerad person till att bli en mördare.
Hasse Aro berättar om det bestialiska mordet och minns intervjun med den ansvarige utredaren Peter Ståhl. Hasse ringer även upp psykiatrikern och författaren Stefan Krakowski som släppt en bok om män som lever i ofrivilligt celibat, så kallade incels.
Lyssna på Fallen jag aldrig glömmer innan alla andra - på Podplay på torsdagar! -
Veckans avsnitt berör. Anna och Lena pratar om de som upplever sig vara de avvisade och bortvalda. De som är för fula för kärlek och där hoppet är ute. Egenansvar, skuldfrågor, riskfaktorer, farlighetskriterier och samhällsutveckling: många frågor ska besvaras av avsnittets gäst, Stefan Krakowski, som infiltrerat Incelsrörelsen och funnit en mansroll i kris. Tillsist funderar Anna på om fotboja eller viktmanschett är rätt väg att gå.
-
Veckans recensioner: Vackra norska barn, Kleerup som "Linus på linjen", efterfest med barn, Henrik Fexeus kyla, Stefan Krakowski, skogen är det nya havet.
-
Ett mer okänt men internationellt fall bjuds ni på denna vecka! Vi pratar om morden i Baneheia som skedde i Norge, Kristiansand, 2000. Det har gått över 20 år men fallet är nu högaktuellt igen. Vi frågar oss hur en man kan sitta dömd i 21 år för mord där den enda bevisningen är hans väns påstående att han inte bara var med vid morden, men också var den drivande parten. Vilka blunders gjorde den norska polisen när det begav sig och vad händer nu? Detta avsnitt vill ni lyssna på direkt, vi lovar! I veckans snackis pratar vi om "konflikten" mellan Nina Rung och forskaren och överläkaren i psykiatri Stefan Krakowski. Stefan sommarpratade om incels och Nina hade starka åsikter om innehållet. Men vad tyckte vi om det hela?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Överläkaren i psykiatri om incelmännens värld och sina egna yrkesmässiga irrfärder.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Stefan Krakowski är författare, skribent och överläkare i psykiatri, som har uppmärksammats för boken ”Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris”.
Han tjänstgör inom akut- och slutenvårdspsykatrin i Sverige men har även arbetat som svensk representant i Human Rights-kommittén i Europarådet i Strasbourg.
Stefan Krakowski har skrivit för bland annat Expressen och Svenska Dagbladet och driver podcasten ”KRAKOWSKI”.
Stefan Krakowski om sitt Sommarprat:– I mitt Sommarprogram tar jag er med in i incelmännens värld, både den fredliga och den våldsamma. Men jag pratar också om mina yrkesmässiga irrfärder och de val jag gjort i livet. Hur självständiga är vi egentligen när vi fattar våra livsavgörande beslut och hur ofta handlar det istället om dåliga kompromisser?
Producent: Amanda Glans
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
De ofrivilligt kyska män som kallas "incel" både hånas och fruktas av omgivningen, men om ensamheten är de inte ensamma. Anna Nachman tycker att någon borde vidröra dem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett av mina första minnen - jag måste ha varit tre eller fyra – är att jag tappar bort mina föräldrar i affären. En expedit ropar i högtalarna och snart kommer mamma och pappa rusande.
Först blir jag glad, sedan gnager sig en tanke in i mitt barnhuvud: tänk om det inte är dom. Tänk om dessa två ser ut som mina föräldrar, låter som dom, kör samma bil, bor i ett likadant hus. Tänk om dom är dubbelgångare. Den där misstanken satt kvar i mig länge, känslan att vara ensam och utlämnad.
Min första vän fick jag som sexåring. Ensamhet var ett normaltillstånd.
Somliga texter biter sig fast. Sist i Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten” utspelar sig en scen som har fastnat i mig: en läkare undersöker bokens mördare, inte för att denne behöver någon medicinsk undersökning men för att läkaren vet att det här är en mycket ensam person som kommer att leva återstoden av sitt liv utan fysisk beröring. Att be mördaren klä av sig för att undersöka kroppen blir läkarens gåva, en medmänsklig handling.
Det är tjugo år sedan jag läste boken, jag har glömt orden, minns bara känslan de väckte.
Ensamhetens smärta kan i sin allra värsta form få somliga att mörda för att få komma nära. I sin bok ”Incel: Om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris” intervjuar psykiatern Stefan Krakowski en rad så kallade Incelmän. En av dem berättar hur han går till en läkare - en kvinnlig - och blir så överväldigad när hon rör vid honom att han rusar därifrån.
Kanske är det minnet av min egen tid i ensamhet som gör det tungt att andas, när jag läser det där. Incelmän lever i ofrivilligt celibat. Alla har vi någon gång varit där, vi lämnar barndomen, vaknar sexuellt och hungrar efter en annan vuxen att komma nära. Ibland är längtan kort, man vet inte vad som är upp eller ner i den nya tillvaron av rasande hormoner. Man famlar sig fram, blir full på en fest, hånglar med den som sitter närmast, gör bort sig, gör om. Övning, färdighet.
Men för en del uppstår inte det där spontana hånglet, man blir nekad gång på gång, man fastnar, låser sig.
Förr - före internet - bar man sin ensamhet ensam. Idag är det lätt att dela med sig till andra i samma situation - vare sig det handlar om anorexi, sorg, en udda diagnos eller en handikappande ensamhet.
När människor som mår dåligt träffas i grupp och spiller sin smärta inför varandra finns olika vägar att ta. Det konstruktiva är att tipsa varandra om hjälp, bekräfta, ge stöd, låta förstå att ensamheten och bristen på ömhet och sex är något som alla tampas med ibland.
Det destruktiva är att bygga ett starkt fort tillsammans med sina olycksfåglar, göra alla utanför till fiender och dom som vill lämna fortet till svikare. Man hittar på mer eller mindre märkliga förklaringsmodeller, påtar sig ridderliga ideal och lever efter en sorts västerländsk hederskultur.
Man vänder sig inåt, tillfogar sig själv smärta, i värsta fall tar man sitt liv för att ensamheten blir för tung att bära. I extrema fall vänder man sig utåt, skriver manifest, tar till vapen, genomför en massaker. Och i det där incel-fortet hejar polarna på och upphöjer galningarna till hjältar.
Man kan ha vilka förklaringsmodeller man vill: att kvinnor är onda av naturen eller ytliga och bara vill vara med snygga män, att feminismen gått så långt att man tar från män och ger till kvinnor i sån utsträckning att männens tillvaro slås i spillror, eller att flyktingströmmar kraschar demografin och medför mansöverskott. Men till syvende och sidst är det som inceln tampas med en universell känsla.
För vad är det att vara människa när man har klätt av allt lull-lull, allt det där som man visar sina bekanta på Instagram för att understryka att man inte alls är ensam, att man har vänner och familj som älskar en, ett bra jobb, meningsfulla fritidsintressen, regelbunden semester?
Skala av, och vi är alla lika ensamma, kärlekstörstande, rädda att inte duga i den här världen, att bli lämnade till vargarna. Kanske är det därför jag mår illa när jag läser om incelmännen. Minnet av den egna ensamheten, den som jag så länge har dövat med sexuella förbindelser, relationer, många barn, övertid på jobbet. Alla dessa järn i elden.
I incelvärlden låter det ibland att om man bara lyckas tillskansa sig ett ligg så kommer alla problem att vara över. Det är som när överviktiga bantar i tron om att livet blir problemfritt så fort de når målvikten. Efter hångel och sex kommer nästa svårighetsgrad: etablera förhållandet, dela intimitet, få och ge kärlek. Däri ligger det riktigt svåra. Många av oss - kanske de flesta - är intimitets-incels. Men för att ens nå dit måste man komma över det första hindret: att fysiskt vara nära en annan människa.
Många incelmän vill inte gå till prostituerade. Prostitution är inte bara förbjudet utan dessutom stigmatiserat, män som köper sex utmålas som förövare. Det strider mot det ridderliga idealet.
Det finns en felkoppling i vårt samhälles struktur: den om att kvinnor är väna och män vämjeliga - särskilt när det kommer till sex. Ingen tvivlar på att det finns casanovor - alltså män med många kvinnliga partners. Om de kunde ta betalt för sina kärleksstunder vore det inte märkvärdigt. Kvinnor som kan tänka sig att ligga med många män är färre, det går att slå mynt av det.
En tillfällig partner, vars tid man på ett eller annat sätt har betalat för, kan vara en tröst i ensamheten. Sex är bara sex och tillfredsställelsen är kort, det är en halvtaskig fix men kanske ändå ett steg mot att lirka upp den där förbannade låsningen som får en incel att tro att han aldrig kommer att få ligga. Sex är inte kvantfysik när man väl får kläm på det.
Att häckla inceln är idag okontroversiellt, han är fritt villebråd. Det ligger något beklämmande i att skämta om människors ensamhet. Är det ett sätt att fjärma sig? Att skratta åt dem blir en besvärjelse. Ensamhet och längtan efter fysisk närhet kan drabba alla. En dag står jag där och vill, men ingen tar längre i mig.
”Ju mer kunskap vi kan få om incel-fenomenet och om männens bakgrund, hur de tänker och lever sina liv, desto mer kan vi hjälpa dem och även förebygga framtida tragedier”, skriver Stefan Krakowski.
Jag vet inte om jag kommer att förhindra tragedier nu när jag läst hans bok men jag vet att kärlek dödar nihilism.
Hur slutade då Kerstin Ekmans bok, ordagrant? Jag går till bokhandeln och bläddrar fram till slutet: ”Han klämde lite på honom och lyssnade på hans hjärta. Det var ju inget fel, det visste han. Hjärtat pumpade. Lungorna höjde och sänkte bröstet. Men han tyckte att nån borde röra vid honom”.
Nån borde röra vid dem.
Anna Nachman
-
Ännu en VP-legend hoppar upp på poddhästen igen i form av Kristoffer Hugin som är med för att diskutera den nyutkomna boken "Incel" av Stefan Krakowski.
Hugins telegram https://t.me/k_hugin
Hugins hemsida https://huginsbetraktelser.wordpress.com/
Bli en månadsgivare https://patron.podbean.com/vitapillret
SWISH: 079-313 72 88
Bitcoin: 37NusdrM1ooJyt9tinR2fiYvbEgsDSSXwo
Etherum: 0xAab50798F9741a9D674e212Ee2091dCB5843De0D
Monero: 83inddk7TrvRZS5dVbsXaaVsdKe2Ty3tchyxxx9aWCxpCYtKqTMizrKBFE4sczf8CgUr6rMXxhMR9eoonMrX3hWE6x5Tozn
Vita Pillret: https://www.spreaker.com/show/vita-pillret
E-mail: [email protected]
Telegram: https://t.me/altnorden
Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/vita-pillret--2653426/support. -
Vad är psykopati? Hur ställs diagnosen? Kan man bota en psykopat? Vad sker i hjärnan när man utsätts för manipulation och hjärntvätt?
Vi möter psykiatrikern och författaren Stefan Krakowski som berättar mer om psykopati ur ett medicinskt perspektiv. -
Stefan Krakowski är först i världen med att beskriva incels genom att ha intervjuat flera incels. Stefan och Elin pratar om mansöverskottet, jämställdhet, kvinnohat och om våldsbejakande extremism.
-
När psykiatrikern Stefan Krakowski intervjuar män som kallar sig incels visar sig verkligheten rymma mer än de omskrivna kvinnohatarna. Fler hatar sig själva mest av allt, berättar han i veckans avsnitt. Hör också förläggare Johanna Haegerström om Sally Rooneys efterlängtade roman Vackra värld var är du. Programledare Lisa Tallroth.
Böcker i avsnittet:
Incel. Om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris av Stefan Krakowski
Vackra värld var är du av Sally Rooney
Normala människor av Sally Rooney
Samtal med vänner av Sally Rooney. -
Under paraplyet (i dubbel bemärkelse) Stockholms bokhelg gjorde Kvartal fyra intervjuer med bokaktuella författare inför publik i restaurang Hasselbackens trädgård på Djurgården i Stockholm. I denna specialutgåva av Fredagsintervjun möter ni Anna Lindman, som har skrivit boken Sekten, ett reportage om Knutby Filadelfia, Erik Fichtelius, Äkta nyheter, Kjell Asplund, Fuskarna och Stefan Krakowski, Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris. Författarna intervjuas av Jörgen Huitfeldt och Staffan Dopping.
-
Under paraplyet (i dubbel bemärkelse) Stockholms bokhelg gjorde Kvartal fyra intervjuer med bokaktuella författare inför publik i restaurang Hasselbackens trädgård på Djurgården i Stockholm. I denna specialutgåva av Fredagsintervjun möter ni Anna Lindman, som har skrivit boken Sekten, ett reportage om Knutby Filadelfia, Erik Fichtelius, Äkta nyheter, Kjell Asplund, Fuskarna och Stefan Krakowski, Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris. Författarna intervjuas av Jörgen Huitfeldt och Staffan Dopping.
-
Vad gör egentligen en psykiater? Stefan Krakowski ger oss en inblick i behandlingen av akut sjuka patienter, men också om psykiaters kunskap om terrorism och mental hälsa. En intressant berättelse av en psykiater som alltid gått sin egen väg. Stefan Krakowski intervjuas av Lotta Gröning.