Stefan Einhorn Podcasts
-
Många tycker ju att det är läskigt och känner ett motstånd. Andra tror att det ska vara enkelt så visar det sig vara svårt, berättar Emma Stenström om hon har följt när de bubbelhoppar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att byta bubbla kan handla om allt ifrån att möta en meningsmotståndare till att träffa en person som inte ingår i ditt naturliga sammanhang. Genom att söka sig bortom sin sfär och sina åsiktsbubblor så utsätter man även sin egen världsbild för en granskning och det kan leda till att man inte lika lätt avvisar någon som inte tänker likadant som en själv, säger Stenström. Syftet är humanistiskt, att försöka förstå den andra personens åsikter och varför den tycker som den tycker.
– Vi är snabba att döma när vi istället borde försöka se människan bakom åsikten.
Att sociala kontakter är bra vet vi redan men man har också sett att en mångfald bland ens social kontakter ökar välmåendet. Just mångfalden är också nödvändig om man vill bygga ett motståndskraftigt samhälle. Vi skulle t.ex. kunna undvika konflikter och om vi hade en större förståelse för varandra. Det låter lätt men kan vara väldigt svårt säger läkaren och författaren Stefan Einhorn som menar att våra åsikter är mycket resistenta mot förändringar.
– Våra åsikter skapas genom en växelverkan mellan vårt inre liv och vår omgivning och när vi väl har vårt ”åsiktspaket” så sitter det hårt fast i vårt medvetande.
Men det innebär inte att det inte går att förändra. Vi behöver vara medvetna om att vi har dessa fixa idéer och om hur världen är uppbyggd, och inte ta dessa ”tankesystem” som något naturligt, säger Stefan Einhorn som tycker att det ska ses som en merit att kunna ändra åsikt.
– Vi sitter fast i ett åsiktssystem som vi inte får ta för givet. Människan måste ha åsikter, det är vår riktning i livet. Samtidigt leder åsikter till våld, ovänskap och krig. Vi måste därför ha en mer ödmjuk inställning till såväl våra som andras åsikter.
Gäster i programmet:
Emma Stenström, docent i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Aktuell med boken ”Bubbelhoppa”.
Stefan Einhorn, läkare och författare. Aktuell med boken ”Tillåt mig tvivla”.
Bo Isenberg, docent i sociologi vid Lunds Universitet.Reportage:
Simon Sarnecki träffar Qaisar Mahmoud, författare och managementkonsult till vardags, som i sin bok ”En av dem” berättar om hur han under tre månaders tid tog värvning som matbud på cykel, för att förstå en verklighet långt från hans egen.
Stadsbarnet Ninos Chamoun skickas ut på landsbygden för att hänga med bönder på bönders vis. Han åker Björkvik i Södermanland, med 436 invånare för att se om det går att överbrygga klyftan mellan stad och land.Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent: Shang Imam. -
Professor Stefan Einhorn är cancerläkare, överläkare vid Karolinska institutet & ordförande för Centrum för social hållbarhet vid KI. Folke Tersman, medförfattare till denna bok är professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Båda är verksamma som författare utöver sina andra gärningar. Etik, många intressanta erfarenheter och insikter i människans natur är ämnen som engagerar författarna. Även utifrån ett samhällsperspektiv är denna bok viktig. Boken belyser exempelvis politiska skeenden som påverkas av hur vi människor formar våra åsikter och dess eventuella konsekvenser för oss själva och vår omgivning. Våra åsikter formas utifrån emotionella eller praktiska utgångspunkter. Olika delar av hjärnan är aktiva i beslutsfattandet, beroende på vilka syften våra beslut fattas efter. Vidare lyfts också fenomenet: ”kognitiv dissonans” & dess betydelse för våra beslut att agera eller inte samt den inre stress detta kan skapa hos oss människor. Norrmalmstorgsdramat med gisslans reaktioner vid det kända bankrånet tas upp samt hur människans behov av trygghet till och med kan få oss att liera oss med dem som terroriserar oss och se yttre hjälpare som fienden (här poliserna). Även tillståndet ”Folie a deux” beskrivs i form av hur en sjuk människa kan överföra sina åsikter till en frisk familjemedlem. Slutligen får Stefan frågan om sin mentorsverksamhet under pandemin som var mycket betydelsefull för många människor & även för Stefan själv. Att hjälpa varandra, att alla kan göra en liten del för ett bättre samhälle & sina medmänniskors mående. Det ger även oss som behandlare värdefulla insikter & glädje. Avsnitt åskådliggör vidare problemlösning, också en mycket viktig faktor för ett liv i balans och glädje. Åter ett nöje att ha Stefan som gäst & ta del av denna utomordentligt
intressanta bok som Stefan & Folke skrivit. Vi hoppas på återseende längre fram. Väl mött! -
I Dagens människa avsnitt 150 möter vi Stefan Einhorn, professor, övrläkare, författare och föreläsare. Vi pratar om varför det är roligare att ha en tro än att vara agnostiker och ateist, om hur man gör för att få till allvarliga samtal, och om föräldrarnas som överlevde förintelsen. Som bonus får också Daniel och Malin lite terapi.
-
Han är Professor i molekylär onkologi och Överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Han är också författare med bland annat titlar som ”Konsten att vara snäll” och nu senast boken ”Konsten att fördärva sitt liv - eller inte". 2012 fick han diagnosen Parkinsons sjukdom. Hör Stefan Einhorn i Parkinsonpodden.
Detta avsnitt har möjliggjorts med stöd från AbbVie. AbbVie har ingen påverkan på programval eller dess innehåll.
Programledare: Anders Stålhammar
http://www.parkinsonpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Läkarna Ullakarin Nyberg och Stefan Einhorn har tillsammans med Kattis Ahlström skrivit boken "Konsten att mötas" om hur möten påverkar mänskliga relationer och hur viktigt det är att arbeta för att bli bättre på mellanmänskliga möten hela tiden. I podden pratar vi om möten som företeelse och kraften i möten mellan människor, att bli sedd och lyssnad på. Stefan Einhorn är professor i molekylär onkologi och författare till 12 böcker och Ullakarin Nyberg är psykiater som arbetar med människor i suicid och arbetar även med efterlevande efter suicid. Båda två har lång erfarenhet från svåra samtal och därmed möten med andra människor.
VIll du ha kontakt med Kristina efter avsnittet mailar du till [email protected]
och du kan även kontakta kristina via hemsidan https://exist.se
Alla avsnitt av Hjärnpodden hittar du på http://hjarnpodden.se
-
"En värld som inte innehåller visdom överlever ingen.. "
Vi möter professor Stefan Einhorn och vi resonerar om mognad och visdom. Vi resonerar kring att dumhet är motsatsen till mognad och att vi alla rör oss mellan dessa tillstånd. Men att vi behöver hjälpas åt att mogna.. Stefan hävdar med emfas att en själv kan aldrig bedöma om en har mognat utan det får omgivningen bedöma. Han berättar också hur vi kan träna för att mogna.
Reuben berättar att han har besökt Soulidarity och lyssnat till berättelser om att vara i utsatthet och önskan om att få bidra och behövas. Ulrika rensar upp på vinden och möter sina gamla släktingar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Världsförfattaren Stefan Einhorn som är professor vid Karolinska Institutet gästar veckans avsnitt och är med i podden för tredje gången. Han är nu aktuell med sin 12:e bok ”Konsten att mötas - från mingelångest till allvarliga samtal” som han skrivit tillsammans med Kattis Ahlström och Ullakarin Nyberg och idag är han här för att ge oss sina bästa tips och tankar när det kommer till hur vi möts på bästa möjliga sätt. För hur gör man för att få till nyfikna samtal? Hur ger man råd och ska man alltid komma med råd till andra? Och hur får man bort sin mingelångest om det är något man vill? Ja det och mycket mer får du svaret på kommande timme.
Läs mer om nya boken 'Konsten att mötas' här.
Ta del av hela studien om självkänsla som nämndes i slutet av avsnittet - The Costly Pursuit of Self-Esteem.
Prova Mindfully gratis i 30 dagar - Du som lyssnar på Så kan det gå får prova meditationsappen Mindfully gratis under 30 dagar när du startar ett abonnemang. Du kan avsluta när du vill under provperioden utan att debiteras. Besök mindfully.nu/sakandetga
Ta del av extramaterial, bonusavsnitten 'Eftersnack med Elin & Ida' och bidra samtidigt till att fler givande avsnitt kan produceras genom att bli medlem via Patreon.com/sakandetga
Gillar du vad den här podden handlar om? Följ då med i jakten på bättre relationer genom att prenumerera på avsnitten samt via Instagram @sakandetgapodden
Podden drivs av Elin Ribjer och görs tillsammans med den värderingsbaserade relationsappen Relate.
Hitta likasinnade och kartlägg dina värderingar via deras app:
Android: bit.ly/relatepod-android
Apple: bit.ly/relatepod-iOS -
2021-06-06 | Nu kan vi alla andas ut - eller? "Är pandemin verkligen över nu" undrar Stefan Einhorn och bjuder in Björn Olsen, Emil Bergholtz, Lena Einhorn och Jan Lötvall för att reflektera.
Här finns samtalet på Youtube: https://youtu.be/07aa2iF1kTw
Vill du stötta vårt arbete? Du kan bli medlem i Vetenskapsforum Covid-19 här: vetcov19.se/bli-medlem/
Du kan även donera till vårt arbete: vetcov19.se/donera/ -
I dagens avsnitt träffar vi Stefan Einhorn, överläkare, professor, föreläsare, lärare och författare med en erfarenhet som sträcker sig över många decennier & som författat ett 15- tal böcker. Stefan är ordförande vid centrum för social hållbarhet vid Karolinska Institutet och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Vi samtalar bl.a om hans bok: "Konsten att fördärva sitt liv eller inte" m.m Varmt välkomna! 20210605
-
Det här är ett samtal mellan författaren och läkaren Stefan Einhorn och Anna Widerberg om hennes debutbok ’Tiden är människornas ängel’ som kom ut på Visto förlag i början av december. Det blev ett samtal om döden och livet, sorg och läkning, om vardagslivets välsignelse, om varför man skriver och om hur självmord kan förebyggas. Ni får även möta Mattias Kvick, som gjort illustrationerna till bokens omslag.
Bokens Facebooksida: https://www.facebook.com/tidenarmanniskornasangel
Hemsida: https://annawiderberg.se/ -
Det svåra hundraåttioandra avsnittet med överläkaren/författaren/föreläsaren Stefan Einhorn. Vi pratade om åldrande, Lidners knäpp, fiender, livskris, faderskapet, Israel/Palestina-konflikten, folkpartiet, refuserade manus, att titta på TV, barn, att ta patienter, aktiv dödshjälp, judendom, ryktet om Filip Hammar, nästa bok, korvkiosken på valhallavägen, att gå i sina föräldrars fotspår, föreläsningar, Gud, bekräftelse, Konsten att vara snäll, cancer och givetvis en hel del om leverfläckar på penisrötter.Avsnittet presenteras av KIA.Redaktör och redigering: Lovisa Ohlson. Distribution: Acast. (För Android här! Och i App store här!)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.