Socker Podcasts
-
Idag snackar vi om att rita. Har du gjort en ritning till när du byggt ditt eget hus? Eller ritade du tatueringen som nu pryder hela din rygg? Gäst i studion: Linda Spåman
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett nyfiket och underhållande aktualitetsprogram med lyssnaren i fokus.
Vi fick bland annat prata med Nathalie som målat ett motiv på motorhuven på sin motorhuv. Lena berättar att hon ritat en teckning varje dag i 14 år.
Konstnären Linda Spåman visar upp konstverket där hon målat av Kvällspasset-berättelserLinda Spåman kommer till studion och visar Sarit Monastyrski konstverket som hon gjort av lyssnarnas berättelser.
I extramaterialet funderar Hanna över hundklistermärken. Henke berättar om dockhus och ölbryggning. Och Alexander skryter om sin gulliga katt Socker.
-
Lyx för kungar. Och läkemedel. Sen ville svenska myndigheter få oss att ersätta kött och ägg med socker. Forskaren Ulrika Torell berättar om sockrets resa i världen och Sverige. Fram till dagens larm.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Sockret är så älskat i vår kultur. Det står för det goda, för fest och social samvaro.
Ulrika Torell är forskare och intendent på Nordiska Museet i Stockholm. Hennes område är mat och måltidshistoria.
I flera år höll hon på med ett forskningsprojekt om socker, en kulturhistorisk studie om sockerkonsumtionen i Sverige. Det blev 2015 i en stor utställning på Nordiska Museet och boken Socker och det söta.
Ulrika berättar om sockrets ursprung i den arabiska kulturen. Om handeln med den exklusiva produkten. Om sockret under kolonialismens århundranden. Och den stora förändringen på 1800-talet när Europa kunde odla sitt eget socker. Sockret var inte längre en lyx för de rika.
– När betsockret slår igenom i Sverige kring sekelskiftet 1900, så blir det en enorm överproduktion, säger Ulrika.
I Sverige dras det igång kampanjer för att vi ska äta mer socker. Socker lanseras som "Vårt billigaste födoämne". Vi börjar tillsätta socker i maten, som sirap i kåldolmarna och sötar vårt bröd. Svenskar uppmanas att sockra rejält på gröten.
Med den ökande konsumtionen kom också snart hälsovarningarna. Och det har fortsatt in i våra dagar.