Skövde Podcasts
-
Petade nyckelspelare, offensiva knutar och defensiva problem. Här är avsnitt 63 av Landskrona BoIS-podden.
I veckans avsnitt av Landskrona BoIS-podden tar Eric Persson och Sebastian Rönström ett grepp om BoIS inledning i superettan.
Här är några av ämnena:
* Två raka förluster – är det kris på gång?
* Vem ska göra målen?
* Petningen av Camil Jebara mot Utsikten var både logisk och anmärkningsvärd. Vi pratar om ett tydligt utvecklingsområde hos den hajpade ytterforwarden.
* Försvarsproblemen – hur bör BoIS formera backlinjen?
* Den kluriga och viktiga utmaningen mot Skövde. -
Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!
Äntligen dags för Henkes fönster mot fotbollsvärlden och Hugos stränga Besserwisser-lista igen.
I dag handlar Henkes lista om det bisarra underlaget i Malmö och om Skövde AIK:s hårdföra spelstil i Svenska Cupen. Är kapningar bakifrån sanktionerade av tränare Linderoth?
Och Hugo listar de tio största talangerna i Allsvenskan under 21 år gamla, som vi med fördel kommer kunna studera ingående under säsongen.
Missa inte Studio Allsvenskans onsdagsavsnitt!
Följ Studio Allsvenskan på sociala medier:
Twitter!Facebook!Instagram!Youtube!TikTok!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Skövde duon
Annie Linder & Ida Eriksson
Efter ett par svaga och tuffa säsonger har Skövde HF till nuvarande säsong 2022/23 klivit fram rejält i rampljuset och spelat ett spel som har saknats tidigare.
Hur kommer det sig?
Vi snackar Handboll har träffat målvakten Annie Linder och Ida Eriksson, som först vägrade att ställa om sig från niometers till linjespelare. Ett beslut hon numera inte ångrar.
I programmet ger det båda spelarna sin förklaring till varför Skövde HF har hittat ”vinnarspåret” och framför allt jobbar som ett lag.
I programmet kommer också ett par känslosamma hälsningar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är SM-vecka i Skövde och SLA Sportpodd sände live från Hertig Johans torg. Biträdande projektledaren för SM-veckan, Henrik Berggren, gästade podden. Det gjorde även 2022 års vinnare av SLA:s guldbollar.
-
Det blir ingen idrottsgala i Skövde i år. Istället tar SLA Sportpodd saken i egna händer och håller en egen Idrottsgala. Dessutom: Svenska idrottsgalan, derbysnack och det viktigaste från januariturnén.
-
Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!
För oss är det ALLTID säsong.
Därför trummar Studio Allsvenskan på med avsnitt nästan varje dag hela veckan.
I dag handlar det om vår resa till Göteborg och Kamratgården förra veckan, och om Birros besök på det stora seminariet i Skövde som Västergötlands Fotbollsförbund ordnade.
Henke tipsar om en ny fin italiensk krog också.
Sedan kastar vi oss över alla klara övergångar och ihärdiga rykten.
Det rör som mest på sig i AIK men det är rörelse i Degerfors, i Bajen, i Värnamo, i Elfsborg, Mjällby och IFK Norrköping också.
Det är turbulent i Kalmar och vi snackar om att spika ner epitetet " Människa Först". också när det blåser.
Studio Allsvenskans bjuder varje månad på ett fulltankat Silly-avsnitt. Finns ute för alla överallt.
Följ Studio Allsvenskan på sociala medier:
Twitter!Facebook!Instagram!Youtube!TikTok!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Genomgång av Skövde och Tranås matcherna, går igenom lyssnar frågorna samt går igenom det senaste runt hockeyvärlden och hockeyettan
-
Fredrik sitter på balkongen på Gran Canaria och tänder en cigg efter den cava-osande frukost-buffén och Calle spelar in i svärföräldrarnas källare i Skövde. Vissa vill säga chokladboll i det huset och vissa vill hålla på traditioner. Fredrik är djupt förälskad i estetiken på lägenhetshotellet i San Augustin och Calle har färgat håret på en oväntad kroppsdel.
Fredrik har finkammat listan på skadliga ord som Stanford släppte i dagarna. Varför ska man inte säga Child prostitute eller trigger warning längre och vad ska man säga istället?
Fredrik har sett 9 perfect strangers och är givetvis såld på idén om ett psilocybin-retreat så långt bort från LOL och ÄGD man nånsin kan komma. Men vem i LOL har egentligen det MINST autentiska skrattet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En sammanfattning av viktiga händelser i Sverige under året.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Först ska det handla om alla unga män som har dött i Sverige.
Det var många nyheter om våldet mellan kriminella gäng i år. Väldigt många unga män och pojkar blev mördade. Över 60 personer har dött när de blivit skjutna med vapen i år. Det är fler än alla andra år som det gjorts mätningar av det dödliga våldet med vapen. Ofta beror morden på bråk mellan kriminella gäng.
Flera av morden var i Södertälje. En person som bor där sa att hon var rädd.
– Alltså jag, jag har bott här i 48 år. Jag aldrig har varit så här rädd som de här senaste åren. Aldrig. Det... jag känner inte igen Sverige. Det är hemskt.
Det var många andra nyheter om våld under året. Under påskhelgen var det våldsamma bråk i flera svenska städer. Det var bråk i Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm och Malmö. Många människor kastade stenar mot poliser och förstörde polisbilar. Det kallas för upplopp. 300 poliser blev skadade. Bråken började för att högerextremisten Rasmus Paludan protesterade mot islam. Han skulle bränna upp koraner.
Mats Öhman är polis i Örebro. Han var rädd för att hans kollegor skulle dö när det var upplopp där. Han sa att upploppen var hemska i alla städer, men att det var värst i Örebro.
– Då var jag djupt oroad att jag skulle få meddelande om att det var döda eller riktigt svårt skadade arbetskamrater. Det var fruktansvärt det som hände i Norrköping. Fruktansvärt det som hände i Linköping. Stockholm, Malmö. Men den här attacken, den attacken som var här är den värsta svensk polis har upplevt.
Ungefär 40 personer har dömts till fängelse för brottet sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppen. Det betyder att man attackerar polis, räddningstjänst eller ambulanser. Några har också dömts till utvisning.
Två mord fick särskilt mycket uppmärksamhet i år. Det ena mordet var i Malmö. En 18-årig elev dödade två lärare på sin skola. Han dömdes till livstids fängelse för morden. Det är det hårdaste straffet man kan få i Sverige. Det var första gången en så ung person fick det straffet i Sverige. Förut fick personer mellan 18 och 20 år alltid kortare straff. Det ändrades i början av året.
Det andra mordet var på Gotland under Almedalsveckan i Visby. Där samlas många politiker och andra personer för att prata om viktiga samhällsfrågor. En man som heter Theodor Engström dödade en kvinna som hette Ing-Marie Wieselgren. Hon var känd eftersom hon jobbade med psykisk hälsa på den stora organisationen SKR. Hon brukade vara med på radio och tv.
Theodor Engström åtalades för terroristbrott och mord. Han dömdes för mord. Han dömdes också för brottet förberedelse till terroristbrott, eftersom han planerade att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård, eftersom han var psykiskt sjuk vid mordet. Det betyder att han får vård i stället för fängelse.
Nu ska det handla om kriget i Ukraina, och hur det har påverkat Sverige.
Den 24:e februari invaderade Ryssland Ukraina. Det blev krig. Det har påverkat hela Europa och Sverige på många olika sätt.
Många ukrainare har flytt från kriget och kommit till Sverige. Nu bor ungefär 50 000 ukrainare här. Många ukrainska barn går i svenska skolor. Lev är en av dem. Han har lärt sig lite svenska.
– Jag pratar svenska i skolan.
Sverige har skickat vapen, pengar och utrustning för flera miljoner kronor till Ukraina för att hjälpa folket och soldaterna där. Svenska militärer har även utbildat nya ukrainska soldater.
Kriget gjorde att både politiker och vanliga människor i Sverige ändrade sig om Nato. Nato är en militär organisation som många västländer är med i. Före kriget ville den socialdemokratiska regeringen inte vara med i Nato. Men efter krigets början bestämde regeringen att Sverige skulle ansöka om att gå med. Nu vill nästan 70 procent av folket i Sverige också gå med i Nato. Det är många fler än före kriget.
Lilian Svensson tycker att det verkar bra att vara med i Nato. Sverige blir starkare då, säger hon.
– Vi är ju utanför annars. Och tillsammans med Finland och hela Skandinavien är vi jättestarka tror jag.
Sverige och Finland skickade in sina ansökningar tillsammans i maj. Sverige är inte med i Nato än för Turkiet har inte godkänt ansökan. Turkiet har flera krav för att släppa in Sverige i Nato.
Kriget påverkade även priset på bensin, diesel och el. Det blev mycket dyrare att tanka bilen och värma upp hus. Många personer fick svårt att betala sina elräkningar. Det blev även svårt för många företag.
Många andra saker blev också dyrare i år. Det var många nyheter om den ekonomiska krisen. Nyheterna handlade till exempel om inflation, dyr mat och höjd ränta.
Inflationen steg mycket i Sverige under året. Förra året var inflationen ungefär 2 procent. Det är normalt. I november i år var inflationen 9,5 procent.
Inflationen visar hur mycket priserna har ökat jämfört med för ett år sedan. Den höga inflationen beror bland annat på att el och mat är så dyrt. I början av året kostade ett paket smör ungefär 50 kronor. Nu kostar det nästan 70 kronor.
Vissa hade inte råd att köpa all mat de behövde i år. Fler personer än vanligt behövde hjälp för att klara sig. Antonio i Skövde fick mat av kyrkan.
– Det finns inga pengar kvar för att köpa mat. Tack och lov att det finns hjälp ifrån kyrkan så man kan ha lite mat.
Sveriges centralbank Riksbanken har försökt minska inflationen. Riksbanken har höjt sin ränta, som heter styrräntan. Då blir det dyrare för människor att låna pengar av vanliga banker. Det kan göra att folk handlar mindre, och då minskar inflationen. I år har Riksbanken höjt räntan till 2,50 procent. Det är den högsta räntan på 14 år.
Nu ska det handla om sjukdomar.
Det var inte lika många nyheter om coronapandemin i år som förra året. I februari slutade corona-reglerna att gälla. Då blev många glada. Man kunde till exempel ha fest och gå på fotbollsmatch eller konsert igen. Så här sa en tjej till P4 Halland.
– Jag tycker att det känns helt underbart att man äntligen får lov att vara fri till att göra vad man vill. Det jag menar är att om jag vill gå ut och dansa en lördag så kan jag gå och dansa. Eller om man vill gå på konsert.
I maj upptäcktes det första fallet av sjukdomen apkoppor i Sverige. Tidigare fanns sjukdomen mest i länder i Afrika. Det vanligaste var att djur smittade människor. Men i våras började sjukdomen spridas mellan människor i Europa.
Nu ska det handla om en gasläcka.
I september började det läcka gas från rör på botten av Östersjön. Rören heter Nord stream 1 och 2. De går från Ryssland till Europa. Experter märkte att det var explosioner i vattnet nära Sverige samtidigt som rören började läcka. Flera länder gjorde stora undersökningar i vattnet. Militärer åkte dit med båt och dykare fotograferade rören. Utredningarna visade att någon hade sprängt rören. Det är fortfarande ingen som vet vem som sprängde rören.
Sist ska det handla om sport.
Det har varit ett bra år för många svenska idrottare. Stavhopparen Armand Duplantis och skridskoåkaren Nils van der Poel slog världsrekord.
Armand Duplantis vann världsmästerskapen, VM, både inomhus och utomhus. Han slog nytt världsrekord när han hoppade 6,21 meter. Han hoppar högst stavhopp i hela världen.
Skridskoåkaren Nils van der Poel vann två OS-guld för Sverige. Han vann tävlingen på 5 000 meter och tävlingen på 10 000 meter. Han slog nytt världsrekord när han åkte 10 000 meter på 12 minuter och 30 sekunder. Det är snabbast i hela världen.
-
I avsnitt 35 får vi lyssna till Anders Löfvenborg som är projektledare för SM-veckan i Skövde.
Det kommer vara en stor tillställning och Anders med många fler ser till att detta kan genomföras.
Lyssna på Anders berättelse om hur man sätter upp denna tillställning och deras förberedelser,
vilka sporter kommer finnas med och kommer dom klara deadline med allt som skall till.
Lyssna på detta spännande avsnitt. -
Den 3–4 februari går SM i styrkelyft under SM-veckan i Skövde. Det blir två fulla dagar styrkelyft med hög klass. Idag går Josef tillsammans med Jimmy Karlsson igenom alla viktklasser och säger sitt om vilka de tror blir som gör upp om medaljerna.
Tyngre Kraftsport är en extra stark podcast, specifikt för dig som är nyfiken på bänkpress, styrkelyft eller strongman. Din värd är världens bäste Josef Eriksson, som varje fredag möter spännande och inspirerande gäster.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att värden blir glad.
-
Vi summerar året som gått och blickar ut över det som kommer.
Det här är sista avsnittet för vårt jullov. Nästa avsnitt släpps 11 januari.
Ämnet börjar vid 23.15 min.
Sponsorer:
Billingen Skövde - Redan 3 km skidspår. Långlopp 28 januari. Vasaloppet - Åk Vasaloppet första söndagen i mars om du inte gjort det. Idre Fjäll - Också med hundspann, skoter och pimpelfiske.Glöm inte:
Trumpet Woolwear - Underställ i ull du kommer att älska. Wickström Coaching - Bättre och roligare skidträning. Skidkurser i Borås - För nybörjare, erfarna, stakare, skejtare och företag. -
Christoffer tänker på en tid när Sverige var världsledande Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Då är alla anmälningar inne till Bänk-SM i Skövde! Vi går igenom alla anmälda genom alla viktklasser. Vi pratar om vilka favoriter vi har i de olika klasserna och vilka klasser man kanske ska hålla ett extra öga på.
Hur tror vi de nya reglerna kommer spelas ut? Vad gör man för åtgärder kring rekorden i och med nya reglerna? Får man verkligen tävla och träna i landslagskläderna?
Tyngre Bänkpress är en podcast om lyftet bänkpress och allt runt det. Podcasten leds av Josef Eriksson som är en välmeriterad bänkpressare nationellt som internationellt.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att värden blir glad.
-
Erik rapporterar från sin 24-timmarslöpning i Växjö och funderar kring varför det inte alls gick enligt plan. Dessutom gäster Jonas Böhlmark podden från en hängmatta i Berlin.
Sponsorer:
Idre Fjäll - Boka din vinterresa idag. Rullskidcenter - Webinarium kring skidor och glid med Urban Nilsson 8 dec kl 20.00. Billingen Skövde - Räkna med en vin vinter på BillingenGlöm inte!!!:
Trumpet Woolwear - Underställ i ull du kommer att älska. Wickström Coaching - Bättre och roligare skidträning. Borås skidskola - Skidkurser för nybörjare, erfarna, stakare, skejtare och företag. - Visa fler