Sjöfartsmuseet Akvariet Podcasts
-
1960 kliver en ung dam med fint bagage av Londonbåten i Göteborg. Hon ber taxichauffören köra till Mr Dan. Larmet går på tidningsredaktionerna. Vem kan den här pinglan vara?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nattklubbsdansösen Anna-Bell LeeAnna-Bell Lee är nattklubbsdansös och kommer att skaka om i Göteborgssocieteten och snart ta över som fru Broström. Lite luggslitna redaren Dan-Axel och enormt tjusiga Anna-Bell är på alla tidningsomslag.
Broströmsimperiet går mot sitt slutSamtidigt börjar det gå allt sämre för sjöfarten och varvsindustrin. Folk funderar kring hur Broströmsimperiet sköts egentligen. Koncernchefen Dan-Axel svajar betänkligt vid sjöfartsdopen. Broströms hundra år av makt och framgångar går mot sitt slut.
Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn.
Medverkande
Sten Hedman, journalist. Jobbade på Bildjournalen på 60-talet.
Ebba von Essen, journalist på Aftonbladet.
Tommy Johansson, journalist på Sveriges Radio som jobbade på Eriksbergsvarvet i början av 70-talet.
Ninna Boberg, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Slutmix: Olle Sjöström
-
Torsdagen den 15 mars 1934 vaknar Stockholmarna till blodiga rubriker. En militär har skjutits ihjäl i sitt hem på Djurgården. Det är hans unga hustru Brita som hållit i vapnet. Född Broström.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Paret beskrivs som synnerligen välsituerade. Brita kommer från en av Sveriges mest framgångsrika familjer – Broströms – med fartyg på alla de sju världshaven.
Familjen Broström är högvilt för pressenFamiljeöverhuvudet Dan Broström hastiga död har skapat stora rubriker några år tidigare. Under våren 1934 rullas på nytt en mycket sorglig men denna gång också våldsam kärlekshistoria upp inför allmänhetens ögon. På Långholmens sinnessjukavdelning försöker professor Kinberg reda ut vad som ligger bakom dådet och redardrottningen Ann-Ida, Britas mamma, ställs åter inför hårda prövningar.
Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn
Medverkande
Thomas Nilsson, psykolog och forskare i experimentell rättspsykiatri vid Göteborgs universitet.
Ninna Boberg, museipedagog vid Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg -
Dan Broström och grosshandlardottern Ann-Ida Mark möts i Göteborg i början av 1900-talet. Men kärleken stöter snart på förhinder när paret börjar bygga upp det stora redarimperiet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Broströms är under sin guldålder Sveriges största rederi och Göteborgs största arbetsgivare. Hundratalet fartyg seglar ute på haven.
Redarfamiljen Broströms framgångssagaFamiljens berättelse börjar i Värmland redan på 1850-talet. Axel Broström är 13 år och jobbar vid järntransporterna i Kristinehamn. Han är barnarbetaren som går från botten till toppen och lägger grunden till ett redarimperium. Men när familjen flyttar till Göteborg på sin resa uppåt så möter sonen Dan kärleken i Ann-Ida Mark. En flicka från samhällets toppskikt. Och nu hopar sig molnen.
Programmet är gjort 2020 av Cecilia Ohlén.
Medverkande
Ninna Boberg, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.
Kent Olsson och Jan Kuuse, forskare i ekonomisk historia.
Olof Andersson, bibliotekarie i Kristinehamn.
Ivar Janson, släkting.
Anna Adrian, konservator på Göteborgs museum.Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
-
De vackra och viktiga tropiska korallreven riskerar att utplånas nästan helt när klimatet värms upp. En av alla idéer som finns för att rädda korallerna finns hos marinbiologer i Göteborg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den globala uppvärmningen, orsakad av människan, hotar att slå ut det mesta av världens korallrev. Hotet förvärras av bland annat föroreningar, exploatering av kustområden och att haven blir surare av all koldioxid vi släpper ut och som tas upp i vattnet.
Men på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg arbetar marinbiologerna Björn Källström och Jens Ulvås för att hjälpa korallerna att överleva, tills förhållandena i haven kanske blir bättre igen.
Medverkande: Björn Källström, marinbiolog vid Göteborgs universitet och på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg, och Jens Ulvås, marinbiolog på Sjöfartsmuseet Akvariet i GöteborgReporter: Sara Sällström
[email protected]
Producenter: Peter Normark, Björn Gunér
[email protected]