Sara Ask Podcasts
-
Ett fullmatat samtal där barndietisten och författaren Sara Ask svarar på alla er frågor om socker och barn. Vi pratar bland annat om fruktsocker, fika, lördagsgodis och klämmisar. Detta avsnitt vill ni inte missa!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har träffat barn-dietisten Sara Ask som hjälper oss att reda i barn och mat i förskolan. Vad säger forskning om barn och mat och vad blir då förskolans uppdrag? Hur ska vi tänka och hur ska vi göra? Hur mycket får vi tycka själva?
Följ oss på facebook och instagram @forskolepodden
www.forskolepodden.se
-
Mat och np-diagnoser kan vara en jobbig situation, för hela familjen. Hur man ska hantera det får du tips på av Sara som är barndietist och har arbetat med mat och matsituationer i många år nu har hon släppt en bok om barn och mat tillsammans med Lisa Bjärbo och Louise Winblad Hej Hej vardagsmat!
-
Belugabolognesens födelse. Linsodling i Sverige på 1300-talet, och på 1800-talet på Gotland. Oväntade smakkombinationer. Och möjlig självförsörjning i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Koksboksförfattaren Sara Ask berättar hur belugabolognesen kom till. Den vegetariska köttfärssåsen som på bara några år blivit väldigt populär och också övertygat köttälskarna.
- Det var en tillfällighet att det blev belugalinser. Det var det som fanns hemma, säger Sara som skrev receptet tillsammans med Lisa Bjärbo.
Forskaren Matti Leino berättar om linsernas odlingshistoria i Sverige. Från 1300-talet i Östergötland till 1800-talet på Gotland, då gotlandslinsen var vanlig. Denna sort har nu gjort comeback.
- Jag tycker den är godare än den franska puy-linsen, säger Matti, som också testat att tillaga linser så som var vanligt på Gotland, tillsammans med torkad eller färsk frukt.
Linsodling har blivit vanligare i Sverige de senaste åren. Philip Hedeng har odlat linser i Halland i fyra år, till en början experimentellt och nu på kontrakt för Lantmännen. Vi besöker hans gård.
- Det är en lurig rackare att skörda, säger han och förklarar att det handlar om att de lägger sig ner mot marken och blir svåra att skörda med de maskiner man har.
- Den svenska odlingen är fortfarande ganska marginell. Men efterfrågan finns.
Det är fullt möjligt att Sverige kan bli självförsörjande på linser. Arealerna finns enligt Jordbruksverket. Det handlar bl a om att vi inte konsumerar så mycket linser i Sverige. Idag är vi självförsörjande på vete, socker och morötter.
-
Hur ger vi barnen hälsosamma matvanor? Varför älskar tonåringar socker? Och hur pratar man med barn om övervikt? Barndietist Sara Ask svarar på föräldrars frågor om kost och hälsa. Programledare är Patti Hansén.
-
De allra flesta föräldrar går igenom fasen när ens barn plötsligt inte vill äta någonting. Från att kanske ha gladeligen har mumsat i sig allt från oliver till chiligrytor till grönsakscurry vill hen bara ha beige mat. I det här avsnittet får Jason och Frida, vars treåringar just nu befinner sig i denna fas, tröst av dietisten och kokboksförfattaren Sara Ask. Du får höra varför du inte behöver vara så orolig, hur du kan få ditt barn att äta lite ändå och att allt kanske handlar om hur kräsen du var som barn. Detta avsnitt vill INGEN förälder missa. Det finns hopp!
-
I veckans avsnitt har Dietistpodden äran att gästas av barndietisten och författaren Sara Ask. Vegetarisk mat och barn står på schemat. Vi pratar bland annat om viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler man bör ha lite extra koll på som vegetarian samt ger tips på hur man får barn att äta mer grönsaker och baljväxter.
00:07:15 - Näringsämnen 00:13:55 - Vitaminer & mineraler 00:28:20 - Hur man får barn att äta mer grönsaker 00:34:45 - Saras egna böcker 00:39:30 - Veckans fråga