Salzburg Podcasts
-
Hur hanterar vi en situation när vi ska prestera framför åhörare? Kan rampfeber/scenskräck övervinnas eller är det en tillgång att känna så?
Cellisten Gunnar Malmquist delar med sig av sina erfarenheter från unga år på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm till mästarklasser på Mozarteum i Salzburg.
-
Rögle föll tillbaka i gamla synder – och särskilt en sekvens i slutet av CHL-matchen mot Salzburg fastnade på näthinnan. Röglepodden är tillbaka med ett nytt avsnitt.
Även Röglepodden hade landslagsuppehåll förra veckan, men dagen efter Rögles 3–1-förlust mot Salzburg är det comeback-dags. Linus Ahlin, Mattias Hjälm och Daniel Rooth tar avstamp i CHL-matchen och konstaterar att Ängelholmslaget återföll i gamla spelmässiga synder – och att det fanns några tv-bilder från spelarbåset i slutet av matchen som kändes talande för formkurvan.
Poddtrion tar ett grepp om läget i laget inför lördagens SHL-omstart i Örebro och i det historiska segmentet går Daniel Rooth igenom de tolv spelare som genom åren burit nyförvärvet Lukas Kloks nummer 31. Det handlar om två utespelare och åtta målvakter – hur många minns du?
Sist i avsnittet bjuder Linus Ahlin också på en intervju med förre Rögletränaren och -profilen Mikael Gath, som nu gör succé med allsvenska Kristianstad. Gath berättar om vad som hände bakom kulisserna sedan han slagits blodig av en AIK-spelare 2006 – och förklarar varför han är tveksam till att någon gång återvända till Rögle som tränare. -
I detta avsnittet poddar vi ihop IRL och börjar med att göra en rokad genom att starta programmet med en #kommaframöl som Peter bjuder på - en alkoholfri Peroni Nastro Azzurro 0,0% Nr 19042 på Systembolaget.
Vi diskuterar det där med vinkandet husbilar emellan! Ska man vinka? Bör man vinka? Blir man rent ut sagt förbannad om någon inte vinkar tillbaka? Är det ett tvångsbeteende eller är det enbart mysigt?
Vi pratar också om rädslor man kan ha t ex inför en utlandssemester, men även gas i kombination med levande ljus - är det därför de allra flesta har ledljus i husbilen?
Tommy och Sara berättar om en mörk läskig upplevelse de hade i Frankrike på väg ner till Spanien.
Denna gången bjuder vi på inte mindre än tre restips, två i Österrike och ett i Sverige.
Nilla & Micke tar oss till en enkel, lite mindre ställplats / camping som ligger uppe på en höjd i Ziebl, Camping Nagelhof men underbar utsikt. https://youtu.be/yH7ReVRhHzw
Peter tipsar om Salzburg panorama camping, även den med helt fantastisk utsikt över ett upplyst slott och som dessutom har ett populärt världshus.
Tommy och Sara tipsar om Lögnäs gård och SPA i närheten av Laholm. De erbjuder flera olika paket med SPA, mat och övernattning med husbil. https://www.lognasgard.se/
Har du en fråga, fundering eller vill tipsa oss om något, maila: [email protected]
Följ gärna Stora Husbilspodden på Facebook
Youtube till Our Backyard Europe: https://www.youtube.com/c/OurBackyardEurope
Våra Husbilsresor: https://www.youtube.com/c/VåraHusbilsresorSe -
Total härdsmälta på kontoret i Nyon och Liverpool gick från CL-åttondel mot Salzburg till att nu ställas mot Inter istället. Vi tar såklart ner allt från det debaclet samtidigt som vi också syr ihop säcken från Gerrards återkomst till Anfield och massa annat från helgen som gick. Dessutom uppsnack och rotationsplaner inför veckans matcher.
-
Susanne Gerthel berättar om sin far Olav, operastjärna, topplisteartist, stort namn i Malmö, Göteborg och Salzburg. Gustav Wally, Frank Sinatra, Kjerstin Dellert, Snoddas, ett dekorerat askfat, en tatuerad överarm, Glada änkan, Vita Hästen och Stora famnen nämns.
-
114: Stilla natt
TORBJÖRN ARVIDSSON
2020-01-07
PSALM 114Stilla natt, heliga natt,
allt är frid, stjärnan blid
skiner på barnet i stallets strå
och de vakande fromma två.
Kristus till jorden är kommen,
oss är en Frälsare född.Stora stund, heliga stund!
Änglars här slår sin rund
kring de vakande herdars hjord,
rymden ljuder av glädjens ord:
Kristus till jorden är kommen,
eder är Frälsaren född.Stilla natt, heliga natt!
Mörkret flyr, dagen gryr.
Räddningstimman för världen slår,
nu begynner vårt jubelår.
Kristus till jorden är kommen,
oss är en Frälsare född.Stilla natt är världens mest sjungna julsång. Så här berättar sångarprästen Per Harling om dess tillkomst: På julaftons morgon år 1818 kom Joseph Mohr, den unge prästen i Oberndorf i Österrike, nära Salzburg, till byns organist Frans Gruber med en text som han skrivit två år tidigare. Kunde Frans skriva en melodi för två röster med gitarrackompanjemang? Prästen var nämligen en duktig gitarrist.
Trots den korta tiden lyckades Gruber och vid midnattsmässan sjöng vännerna den nya julsången. Den hade sex verser och kyrkokören stämde in i de två sista raderna i varje vers. Sången spreds sedan genom några populära sånggrupper från Tyrolen. Redan efter något årtionde hade den framförts för både Österrikes kejsare och den ryske tsaren! 1839 sjöngs den första gången i New York av en tyrolsk sånggrupp. Då visste man fortfarande inte vilka som skrivit den. Var det möjligen Mozart eller Beethoven som komponerat den vackra melodin? Men med tiden blev det klart att det var en enkel skolkantor i Oberndorf och en lika okänd byapräst som skrivit den.
Mohrs text var idyllisk och sentimental, typiskt för romantiken. Den svenska texten har en tydligare psalmstil och bygger mera på julevangeliet samtidigt som den i vers tre har kompletterande bibliska motiv som frälsningen och jubelåret.
Det finns några olika svenska textvarianter. Den vi har i psalmboken skrevs 1915 av Oscar Mannström, präst i Stockholm, som också gjort den goda översättningen av Bliv kvar hos mig. Texten bearbetades därefter av författaren och akademiledamoten Torsten Fogelqvist, medlem av 1937 års psalmkommitté. Där börjar Stilla Natts historia i våra svenska sångböcker.
Idag lär Stilla Natt finnas på över 300 språk och är inspelad på otaliga julskivor. Man räknar med att den sjungs av över en miljard människor världen över varje jul! Från Salzburg går på julafton ett särskilt tåg till Oberndorf dit pilgrimer åker för att fira mässa i Stilla natt-kapellet och sjunga den älskade psalmen.
-
Klassikerrummet 7 augusti 2012. Den österrikiske författaren Thomas Bernhard räknas idag till de riktigt stora tyskspråkiga författarna som haft stor betydelse för nobelpristagarna Jelinek och Kertész. Men i Österrike är han fortfarande omstridd trots att han varit död sedan 1989. "Självbiografierna, är en samlingsvolym av fem romaner där han beskriver sin barndom i en nazistisk internatskola i staden Salzburg som utsätts för amerikanernas bombningar. Maarja Talgre samtalar med gästerna Magnus Florin och Katarina Wikars.--
-
Kris, korruption och ett kulturarv som faller i bitar medan folket frossar på tutt-tv, lurar varandra och vareviga gång röstar på den politiker som döljer flest skurkstreck bäst med mest smör i leendet Bilden av Italien har smutsats och schabloniserats av det senaste decenniets Berlusconistyre och det har också verkat nästan omöjligt att stoppa den allmakt som landets ledare tillskansat sig med ljusskygga metoder. Men nu reagerar en ny generation italienska författare på det faktum att det land de föddes i inte längre finns. Valeria Parrella skriver i sin roman Avskedsbrev som just kommit på svenska i översättning av Ida Andersen om hur jämnåriga gått från rasande vänsteraktivism till konsumtionshunger, en tillvaro där Vip kortet hålls närmast hjärtat. Silvia Avallone beskriver i sin debut Stål också den i aktuell översättning av Johanna Hedenberg om industristaden mittemot turistparadiset under det ödesdigra år 2001 då Berlusconi åter kom till makten. - Den italienska litteraturen har fått en nytändning, säger Valeria Parella - allt fler tror på kulturens makt att förändra Italien. Jenny Aschenbrenner har lyssnat till två röster från ett land som vill återuppstå. Klassikerrummet Den österrikiske Thomas Bernhard räknas idag till de riktigt stora tyskspråkiga författarna med stor betydelse för djupt innovativa kollegor som Nobelpristagarna Elfriede Jelinek och Imre Kertész. Men i Österrike är han fortfarande omstridd trots att han varit död sedan 1989. Självbiografierna, är en samlingsvolym av fem romaner där han beskriver sin barndom i en nazistisk internatskola i staden Salzburg utsatt för amerikanernas bombningar.Med sitt karakteristiska rytmiska ordflöde angriper han sitt hemlands förtryck och inskränkthet samtidigt som vi följer hans väg till författarskapet. Maarja Talgre gästas av Magnus Florin och Katarina Wikars. Thomas Bernhards berömda självbiografiska svit finns nu åter tillgänglig på svenska i en samlad pocketupplaga. Dessutom finns nu Wittgensteins brorson, Undergångaren, Heldenplatz och Mina priser. Bonus: