Sahlgrenska Podcasts
-
Eller kanske -”Slappna av så blir du nog gravid snart”. Att omgivningen kan vara omtänksam och samtidigt taktlös skapar för många par som ofrivilligt kämpar för ett efterlängtat barn en enorm sorg. För att orka kan det vara bra att tänka lite i förväg på hur man vill bemöta andras frågor och kommentarer.
Vi har träffat psykolog Stina Järvholm som hjälper oss att reda ut strategier och råd för både par och personer i behandling men också närstående. Hur kan man bemöta och stötta sin vän eller syster som man vet kämpar? Stina är psykolog på reproduktionsmedicinska enheten på Sahlgrenska och har i många år jobbat med fokus på ofrivillig barnlöshet.
Tack snälla Stina för att du kommit till oss och delat med dig av dina erfarenheter! Stort tack även till Merck som hjälper oss att öka kunskaperna om kvinnohälsa.
-
Wakhti hadda 2 sanno laga joogo, cisbitaalka jaamacadada Sahlgrenska ee magalada Göteborg qeybtiisa hooyada iyo dhallaanka ayay ka dhacday dhacdo sababtay in uu cisbitaalku dacwo u gudbiyo booliska. Wakaaladda socdaalka Sweden (Migrationsverket) ayaa dhaleeceyn adag kala kulantey guddiga-wakiilada caddaalada. Wakaaladda socdaalka waxay dhibaato wayn ka haysataa wakhtiyada maareynta codsiyadda Arinkaan ayaa waxaa shaaca ka qaaday guddiga wakiilada caddaalada ee JO. Iyo warar kale.
-
Vad brukar vara avgörande för att en strejk ska få önskat syfte? Hur viktigt är det till exempel att välja rätt tillfälle?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Piloternas oddsIgår gick SAS-piloterna ut i strejk, vilket kan komma att påverka så många som 30 000 resenärer om dagen. Idag ska vi prata om hur sannolikt det är att den här strejken kommer leda till att piloterna får igenom sina krav. Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid Högskolan i Skövde, berättar om mer och mindre framgångsrika strejker.
Hur hjälper nationella riktlinjer patienten?För 25 år sedan klassade WHO obesitas, även kallat fetma, som en sjukdom. Men det är först nu som Sverige får nationella riktlinjer för hur sjukdomen ska behandlas. Varför har det tagit så lång tid, och vad kommer att bli annorlunda nu för patienterna? Vi samtalar med Lovisa Sjögren, barnläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus på Sahlgrenska i Göteborg, en av de experter som tagit fram riktlinjerna åt Socialstyrelsen.
Politisk journalistik som sommarjobbOch så pratar vi med Emma Blom, en av region Gotlands sommarjobbande ungdomar, som fått i uppdrag att skildra Almedalsveckan. Vad kommer de att rikta in sig på? Initiativtagaren Hanna Widegren berättar.
Dessutom: Boktips, nyhetsvärdering och lånta röster.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman -
Dags att ta sig an sjukhusens historia i Göteborg. För det nuvarande Sahlgrenska är nämligen det fjärde (eller femte) Sahlgrenska i Göteborg.
Litteratur:
Sahlgrenska
Sahlgrenska liv
Sahlgrenska
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt får ni möte Henrik Falconer och vi talar om livmoderhalscancer och vaginalcancer. Det är ett avsnitt där vi försöker sprida kunskap om utredning, behandling, uppföljning, SVF och vårdprogram.
Henrik Falconer är sektionschef vid gynekologisk cancer Karolinska och ordförande för nationella vårdprogramsgruppen för livmoderhals-och vaginalcancer.
Sedan detta avsnitt spelades in har det glädjande hänt ett och annat och det är att;
Socialstyrelsenhar nyligen fattat beslut om Nationellt Högspecialiserad Vård (NHV) för fertilitetsbevarande kirurgi vid livmoderhalscancer och verksamheten kommer centraliseras till 2 centra i Sverige (Karolinska och Sahlgrenska) Henrik hälsar också att det har hänt ett och annat på SVF-fronten även om det absolut finns förbättringspotential. "När vi startade SVF-projektet för cervixcancer låg vi ungefär på 10% som kunde starta behandling i tid. Vid senaste uppföljning hamnar vi på ca 46% vilket ju är en dramatisk förbättring men det finns fortfarande utrymme för förbättringsåtgärder".Nätverket mot gynekologisk cancer har tidigare anordnat ett webbinarium tillsammans med Henrik Falconer som du finner här
Henrik gästade oss också på Gyncancerdagen och talade om livmoderhalscancer, det föredraget finner du här
Har du gynekologisk cancer finns det en stödgrupp på Facebook där du kan träffa andra drabbade. Vi har också en grupp för dig som är närstående till någon som har eller har haft gynekologisk cancer.
Musik; Paint the Sky by Jeris (c) copyright 2017. Licensed under Creative Commons , http://ccmixter.org/files/VJ_Memes/55442. Bearbetningar är gjorda.
-
För några veckor sedan kom ett pressmeddelande från Sahlgrenska om akut brist på blod på grund av pandemin, och läget var svårt också i andra delar av landet. Nu är läget en aning bättre, men fortfarande pressat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den akuta bristen på blod, och möjliga lösningar på kort och lång sikt, kunde vi höra om i Vetenskapsradion På djupet den 17/1. Nu sänds programmet i en uppdaterad repris, där vi kan konstatera att läget är lite bättre men bristen fortfarande stor.
Tillgången på blod inom sjukvården sätter gränser som handlar om både liv och död. Det finns för få blodgivare från början, i Sverige är det bara 2% som är blodgivare, och nu har många av dem varit sjuka eller i karantän. Detsamma gäller vårdpersonalen. Flera personer som jobbar med blod inom vården sa i januari att de aldrig varit med om något liknande. Hur klarar svensk vård den akuta bristen på blod? Och vilka kan lösningarna vara på längre sikt? Bättre nationell samordning av blod och blodgivare kan vara en möjlighet, och kanske kan också det konstgjorda blod som det länge har forskats kring också hjälpa, men när kommer det och kan börja användas? Och borde vi ens behöva konstgjort blod? Egentligen inte, menar blodgivaren Maria Andersson Persson, det är ju inga konstigheter, så fler borde donera det, tycker hon.
Medverkande: Anna-Karin Norrman, enhetschef på GeBlod på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg; Christina Lundell, chef för transfusionsmedicin hos Unilabs med blodcentraler i Skaraborg, Sörmland och Stockholm; Maria Kvist, överläkare på Blodcentralen i Stockholm; Martin Olsson, professor i transfusionsmedicin vid Lunds universitet och överläkare i Region Skåne; Maria Andersson Persson, undersköterska på Skaraborgs sjukhus i Skövde och blodgivare.
Reporter: Ylva Carlqwist-Warnborg
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Jan Nyman, docent och överläkare från Sahlgrenska i Göteborg berättar om utvecklingen inom lungcancerområdet under 40 år – inte minst allt positivt som hänt de senaste 4–5 åren. Han berättar också om varför de flesta som får lungcancer redan är i stadium 4 och att ”Bad luck”-orsaken är vanligast hos icke rökare.Jan berättar om sin … Fortsätt läsa Stora förbättringar för lungcancerpatienter – Avsnitt 85
-
Ska det vara så här sa Patienten till kirurgen när canceroperationen plötsligt ställdes in. Kirurgen blev bekymrad och tänkte samma tanke. I dag har hon utvecklat ett verktyg som gör en komplicerad operation enkel. Ett verktyg som kan diagnostisera och behandla cancer. En patenterad teknik som ska rädda livet på och minska lidandet för cancerpatienter. Just nu testas tekniken på grisar. Om allt går som det ska genomförs redan nästa år operationer på patienter på Sahlgrenska i Göteborg.
Kirurgen, läkaren och entreprenören Miden Melle-Hannah är veckans gäst i podden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ska det vara så här sa Patienten till kirurgen när canceroperationen plötsligt ställdes in. Kirurgen blev bekymrad och tänkte samma tanke. I dag har hon utvecklat ett verktyg som gör en komplicerad operation enkel. Ett verktyg som kan diagnostisera och behandla cancer. En patenterad teknik som ska rädda livet på och minska lidandet för cancerpatienter. Just nu testas tekniken på grisar. Om allt går som det ska genomförs redan nästa år operationer på patienter på Sahlgrenska i Göteborg.
Kirurgen, läkaren och entreprenören Miden Melle-Hannah är veckans gäst i podden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I senaste avsnittet av podcasten Akademiliv uppmärksammar vi befolkningstudien H70, som nu pågått i 50 år, och som gett en rad viktiga resultat om demens och åldrande. Professor Ingmar Skoog ger en fyllig bild av H70. Intervjuar gör Elin Lindström, kommunikatör på Sahlgrenska akademin.
För en tillgänglighetsanpassning / textversion av avsnittet: www.akademiliv.se/2021/10/77055 -
I detta avsnitt pratar vi om kliniska prövningar. Varför är det viktigt och hur kan vi i Sverige bli bättre på det? Med oss för att diskutera det här har vi Karin Eriksson, forskningschef på Cancerfonden, och Anna Mannfalk, regionråd i Region Skåne. I vårt reportage berättar Annika Baan, chef för prövningsenheten inom onkologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, om hur hon ser på läget för klinisk forskning i Sverige samt om vilka ambitioner de har på Sahlgrenska. Vi får även en spaning inom ämnet från Anna Nilsson Vindefjärd som är generalsekreterare för ForskaSverige!.