SOK Podcasts
-
I detta samtal pratar jag med Anders Ekstrand som är psykolog med lång erfarenhet att jobba med elitidrottare inom en rad olika landslag samt åt Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Anders är en av Sveriges främsta inom området psykisk ohälsa bland idrottare vilket han jobbar med att rehabilitera och förebygga.
Anders berättade inledningsvis om hans egen bakgrund och varför han läste till psykolog och fastnade för idrott och kopplingen till psykisk ohälsa. Han berättade om sin yrkeskarriär och framförallt uppdraget han har hos SOK
Mycket intressant samtal där Anders redogjorde för ämnet för avsnittet och framförallt gav många svar på mina funderingar kring psykisk ohälsa. Det märktes väl hur stor erfarenhet han har i ämnet och att han kan omvandla teorin i praktiken.
Stort tack för att du var gäst i Vintersportpodden och delgav mig och lyssnarna din erfarenhet och kompetens. Stort lycka till med din fortsatta utveckling och arbete med att förebygga Psykisk ohälsa.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Att skidåkarna i klassisk stil numera ofta enbart stakar sig fram i både sprint och långlopp, det ligger det faktiskt svensk forskning bakom. Hör världens första längdskidåkningsprofessor om det och om terminologin kring fristilens så kallade växlar, som han själv ligger bakom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Han heter egentligen Hans-Christer Holmberg, och är även forsknings- och utvecklingschef för Svenska olympiska kommittén SOK, där han fungerar som en länk mellan forskningsvärlden och de aktiva idrottarna och tränarna. Vi får också veta hur HC Holmberg själv utnyttjar sina kunskaper i skidspåret, och om hans förestående pension, om han nu tillåts pensionera sig.
Reporter: Björn Gunér
[email protected]Producent: Lena Nordlund
[email protected] -
I detta samtal pratade jag med Anette Norberg som är en av världens genom tiderna bästa Curlingspelare. Hon har en hel hög mästerskapsmedaljer där 2 OS Guld och 3 VM guld sticker ut mest. Hon var på elitnivå nästan 30 år vilket i sig är mycket imponerande. Hon berättar så klart om karriären och vad som drev henne till ständig utveckling.
Anette var under nästan hela sin karriär Skipper vilket är den som leder teamet. Hon berättar om hur man ska tänka och träna för att få ett framgångsrikt curling lag vilket jag tycker var intressant.
För ett antal år sedan drabbades Anette av Cancer, det var så klart en jobbig tid i livet. Med bra stöttning från nära och kära samt bra sjukvård är hon i dag frisk och har ett mycket bra liv! Anette är utbildad matematiker vilket hon kanske haft nytta av i sin karriär då Curling en en sport där mycket tanke krävs. Hon har lång ledarerfarenhet från näringslivet där hon idag ansvarar för riskbedömning på ett försäkringsbolag. Anette sitter också i styrelsen för SOK (Sveriges Olympiska Kommittee), där bidrar hon verkligen med erfarenhet från att vara olympier men även sin personlighet och erfarenhet från näringslivet.
Jag tycker verkligen att detta var ett intressant avsnitt där Anette delade med sig av en lång och imponerande karriär men också ledarskapstankar och målsättningsarbete.
Stort tack Anette för att du var gäst i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina erfarenheter. Stort lycka till med alla utmaningar och möjligheter i framtiden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Om OS i Peking som kantats av politiska kontroverser och krav om bojkott. Kinas makt i sportens värld är stark, kan en försvunnen tennisspelare och frispråkiga basketspelare ändra på det?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Mattias Björnstedt, ordförande Svenska Tibetkommittén, Dhondup Wangchen, dokumentärfilmare, Peter Reinebo, verksamhetschef SOK, Yaqiu Wang, Human rights watch, Sofia Arvidsson, f.d. tennisspelare, Mark Dreyer, sportjournalist, Yao Ming, f.d. basketspelare.
Programledare: Robin Olin
[email protected]Producent: David Rasmusson
[email protected]Reporter: Cecilia Khavar
[email protected]Reporter: Björn Djurberg
[email protected]Tekniker: Elin Hagman
-
I avsnitt 148 får Kenneth och Erwin äran att ta del av den beundransvärda erfarenhet som Peter Drugge besitter. Peter är fysioterapeut, idrottsmedicinare och har ägnat i större delen av sin karriär åt yttersta elitidrotten hos Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Med 11 Olympiska spel i ryggen som fysioterapeut så har han minst sagt en del att dela med sig av.
Det pratas om Peters resa till och inom SOK, hur fysioterapi ser ut inom kommittén men även inom den yttersta elitidrotten. Hur hamnar man där Peter hamnat och hur går egentligen evidensbaserad vård till på ett OS?
Mer om SOK och Peter kan du hitta här.För att stötta vår podcast på ett enkelt sätt så ta del av vårt samarbete med utbildningsplattformen TrustMe-Ed och deras prenumerationserbjudande:
Månadsprenumeration med 7 dagar gratis prövotid Helårsprenumeration med 7 dagar gratis prövotidFölj Tyngre Rehab och värdarna på Instagram: @Tyngrerehab, Daniel Andréasson, Kenneth Färnqvist och Erwin Lindén.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
-
I detta samtal har jag förmånen att samtala med Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) verksamhetschef Peter Reinebo. Peter har stor och lång erfarenhet av idrott i allas dess slag. Han har jobbat inom olika instanser och under lång tid på SOK. Detta ger honom bra kunskap och insyn inom svensk idrott. Detta krävs i hans jobb då han har nära relation med respektive special förbund i satsningen mot kommande- och framtida OS.
Han beskriver hur SOK arbetar i förhållande till Riksidrottsförbundet och Special förbunden dels i satsningen och investeringen i pengar men även i uttagningar och nomineringar till SOK:s topp- och talangprogram. Peter ser att han och SOK har en mycket bra relation med alla instanser och att de tillsammans skapar en framgångsrik miljö för topprestationer!
Oundvikligt kommer vi in på de omdiskuterade petningarna i sommarens OS i Tokyo där det var stora diskussioner i några fall där idrottaren inte blev uttagen till OS. Peter ger en tydlig förklaring till hur de jobbar med uttagningar och hur de jobbar med kriterier för att bli uttagen.
Mycket bra avsnitt som ger en bra insyn i OS uttagningar och hur SOK arbetar vilket kommer bli högaktuellt nu när OS uttagningarna närmar sig inför vinter OS i Peking!
Tack Peter för ett bra och trevlig samtal och stort lycka till SOK i kommande OS!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.